Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-08-2013, 14:13   #1
Brzoz3k
ford::average

Model: Mondeo mk2
Silnik: 1.8td
Rocznik: 1997
Domyślnie Grzejący się silniki i uciekający płyn przez zbiornik wyrównawczy

Witam!

Mój wspaniały Mondek ma znowu humorki. Problem z chłodzeniem. Opiszę co się działo i co sprawdzałem.

Po koleji:
Miałem wyjechać nad morze, więc dostał nowe części- orginalny termostat i płyn chłodzący (fordowski). Przepłukałem kilka razy układ, woda była klarownie czysta. Zalałem świeżym płynem, pojechałem. 400 km, średnia prędkości 80-120 km/h. Cała droga na klimatyzacji. Temperatura silnika wg wskaźnika na połowie literki N. Cała droga bez zarzutów, nie ubyło grama płynu. No to wracamy. Wjazd na autostradę, spokojne 130 km/h i w pewnym momencie widzę jak się podnosi temperatura. Wskazówka doszła do L, zjechałem na postój. Wk.. zdenerwowany siedzę w samochodzie i myślę- pompa poszła. Dolewałem wody i powrót do domu. temperatura na zewnątrz 36 stopni a ja na włączonym ogrzewaniu jeszcze 300 km. Przy jeździe do 100 km/h nie grzał się, ale ogrzewanie ciągle włączone. Po wyłączeniu temperatura powoli rosła.
Udało się dojechać. Dopiero wczoraj rozpocząłem diagnozę. Odpaliłem silnik i obserwuje co się dzieje. Wnioski: pompa i wszystko obok niej suche, czyli działa. Obieg jest, bo po dodaniu gazu widać jak woda pływa po układzie. Wskazówka nie chciała przekroczyć literki N, więc odpiąłem wentylator. Kumpel siedział i obserwował jaka temperatura a ja szukałem wycieków czy niepokojących zachowań. Przewody miękkie, termostat się otwierał. Wskazówka doszła do litery R iiiii... widzę jak płyn wywala przez korek zbiorniczka wyrównawczego.
Pytania:
1. Co to może być?
2.Możliwe jest to, że chłodnica nie domaga i w trasie pęd powietrza i wiatraki nie dają rady chłodzić płynu?
3. Czy to normalne, że na literce R woda/ płyn zaczyna się gotować?
4. Uszczelka pod głowicą mało prawdopodobna. Nie spala płynu, nie spala oleju, moc w normie, węże miękkie.

Z góry dziękuję za pomoc, bo temat chłodzenia pojawia się u mnie co jakiś czas, po wymianie części jest poprawa, a po kilku miesiącach znowu cyrki.

Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Brzoz3k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2013, 16:50   #2
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Domyślnie Odp: Grzejący się silniki i uciekający płyn przez zbiornik wyrównawczy

Niestety muszę Cię zmartwić, ale najbardziej to wygląda na przedmuchaną uszczelkę pod głowicą. Udaj się do warsztatu, w który mogą sprawdzić zawartość spalin w płynie chłodniczym.
Jakim płynem zalałeś układ chłodzenia?
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2013, 16:57   #3
Brzoz3k

Domyślnie Odp: Grzejący się silniki i uciekający płyn przez zbiornik wyrównawczy

Ford, chyba 2000 premium. W domu mam opakowanie to napiszę. A czy walnięta uszczelka nie wywalała by płynu od początku, a nie w określonym zakresie temperatury? Bo nawet jak wywala płyn to przewody nie są napuchnięte. Jakby nie zmieniały swojej twardości czy leci czy nie leci. Czy możliwe jest to, że gdzieś się woda/ płyn blokuje po powrocie ze zbiorniczka? Rzecz się dzieje oczywiście na otwartym termostacie. Btw, płyn czy woda czyściutki.
Stary 14-08-2013, 17:30   #4
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
Napisał Brzoz3k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ford, chyba 2000 premium
Masz auto z 1997 roku, w którym powinien być stosowany płyn Motorcraft Super Plus 4, natomiast nie można stosować płynu Super Plus 2000, ani płynu Super Plus Premium. Wg książki „Ford Mondeo Sam naprawiam…” producent zabrania zamiany płynu Super Plus 4 na płyn Super Plus 2000, bo może to doprowadzić do „znacznych uszkodzeń silnika i układu chłodzenia”. Nie słyszałem jeszcze, by tak się komuś stało, ale możliwe, że jesteś pierwszy. Płyn Super Plus 4 jest trudno dostępny, ale można w jego miejsce stosować płyn Dynagel, który jest zamiennikiem wszystkich tych wymienionych wyżej płynów.
Stary 14-08-2013, 17:54   #5
Brzoz3k

Nie wiązałbym tego z problemem. Termostat i płyn wymieniłem, bo kilka dni wcześniej w krótszej trasie też zaczynal się grzac i gubic płyn. Najpierw wlalem prestona, wywalalo, później dynagel, wywalalo, a później woda destylowana- żeby nie płacić za płyn więcej niż paliwo xD. Przed zmianami płynu plukalem prewencyjnie układ.

czy takie cuda mogą być spowodowane jakimś defektem chłodnicy?

Ostatnio edytowane przez Brzoz3k ; 14-08-2013 o 18:04
Stary 14-08-2013, 18:04   #6
salom

Wymontuj i oczyść dokładnie chłodnicę z kurzu, błota i robactwa.
Płukanie bez wyjęcia daje słaby efekt.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2013, 18:08   #7
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
Napisał Brzoz3k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiązałbym tego z problemem.
Twoje auto.
Stary 14-08-2013, 19:54   #8
Brzoz3k

Nie zrozum mnie źle. Skutki były takie same jeszcze przed tym zalaniem tego plynu. Może dzisiaj sciagne chłodnicę i ją oczyszcze. Jak nie pomorze to pojadę w piątek do mechanika.
Stary 14-08-2013, 22:48   #9
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
Wskazówka doszła do litery R iiiii... widzę jak płyn wywala przez korek zbiorniczka wyrównawczego.
To niestety wskazuje na uszczelkę pod głowicą. Nie życzę Ci tego, ale nie wyobrażam sobie innego powodu.
Stary 15-08-2013, 13:03   #10
Brzoz3k

Tylko.. A gdyby była uwalona uszczelka i ciśnienie uciekałoby z cylindrów, to nie wywalałoby od początku oraz przy dodaniu gazu? Z tego co widzę to woda jakby się gotowała, jest gorąca.
Odpowiedz

Zasady postowania