Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-08-2013, 13:59   #21
JohnLenin
ford::advanced

Model: Focus MK3
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Nierównomierna praca ciepłego silnika, po postoju

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rozumiem ze przypocona od oleju napedowego?

jezeli tak to chyba niemasz co dalej szukac, bo nawet jesli sie nie leje to moze powietrze zaciagac, a to by wszystko wyjasnialo.
Właśnie nie jestem pewien, czy to ropa, czy olej. Muszę się dokładniej przyjrzeć, dzwoniłem do pompiarza i powiedział, że jeszcze nie widział, żeby pompa Siemensa ciekła i pewni jest to olej.
...wytarłem te zapocenia i stety, lub niestety wygląda to raczej na olej.

Ostatnio edytowane przez JohnLenin ; 09-08-2013 o 17:36
JohnLenin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-08-2013, 19:16   #22
JohnLenin

Z powodu, że nie znam "fachowców" w mojej okolicy, którzy mogli by pomóc, jeśli chodzi o problem z moim autem, trochę posprawdzałem sam Fokę. Wypinałem czujnik temp.(wtyczka za filtrem paliwa) w momencie gdy źle pracuje i po odpięciu zaczyna prawidłowo pracować, załącza się wentylator chłodnicy, a na kompie pokazuje temp -40°C. Powrotne wpięcie wtyki, powoduje wyłączenie się wentylatora, wskazuje prawidłową temp. i silnik pracuje prawidłowo. Po ponownym rozruchu gdy temp jest silnika wynosi ok 76°C znów zaczyna szatkować. Nie wiem, czy może to coś oznaczać?
Stary 14-08-2013, 09:11   #23
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

moze ale i nie musi, bo po odpieciu czujnika temp. sterownik zmienia parametry na standardowo zapisane i nakazuje zapewne na utrzymywanie innego cisnienia na listwie CR.

mozeto tylko oznaczac ze w pewnym zakresie cisnienia -zawor na pompie moze miec problemy ze stabilnoscia lub pompa moze miec problemy z wydajnoscia.

musialbys sprawdzic cisnienie na listwie -jak sie zmienia gdy odpinasz czujnik.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2013, 17:55   #24
JohnLenin

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
moze ale i nie musi, bo po odpieciu czujnika temp. sterownik zmienia parametry na standardowo zapisane i nakazuje zapewne na utrzymywanie innego cisnienia na listwie CR.

mozeto tylko oznaczac ze w pewnym zakresie cisnienia -zawor na pompie moze miec problemy ze stabilnoscia lub pompa moze miec problemy z wydajnoscia.

musialbys sprawdzic cisnienie na listwie -jak sie zmienia gdy odpinasz czujnik.
Sprawdziłem, tylko nie wiem czy piszesz o odpięciu czujnika temp? Odłączyłem czujnik temp. w chwili gdy szatkuje(cisnienie 400-450bar) i tak jak wcześniej zaczyna normalnie pracować, włącza się wentylator, temp. pokazuje -40°C, ciśnienie waha się 280-300bar.
Stary 14-08-2013, 19:53   #25
mjprzem

tak o tym pisalem-widac gdy silnik jest rozgrzany sterownik silnika ustala jako optymalna wartosc cisnienie na poziomie okolo 400-450 barow a pompa CR najwyrazniej ma z tym problem.
zapewne duzo latwiej jest utrzymac cisnienie na poziomie 300barow jak 400 dla pompy.

zastanawiam sie jeszcze czy moze to nie jest zwiazane z zasobnikiem cisnienia na listwie-niewiem czy jest takie cos ale czasami na rozych listwach takie zasobniki byly-mialy one za zadanie stabilizacje cisnienia na listwie CR.

czyli jest to cos takiego w czym znajduje sie np. powietrze lub tloczek pod sprezyna i pelni role dodatkowego zasobnika cisnienia aby zminimalizowac skoki cisnienia.

spróbuj wylać(spuscic) trochę paliwa z listwy CR-tak aby dostalo sie do niej powietrze i zobacz pozniej czy cos sie zmieni.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 14-08-2013 o 19:55
Stary 14-08-2013, 23:13   #26
JohnLenin

Ciśnienie 400-450 bar, występuje w czasie złej pracy gdy silnik nieco ostygnie(temp. poniżej 78°C), jak jest rozgrzany(równa praca), ciśnienie jest max 300 bar. Tu trochę o diagnozowaniu Siemensa [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez JohnLenin ; 14-08-2013 o 23:22
Stary 24-08-2013, 18:44   #27
JohnLenin

Domyślnie Re: Nierównomierna praca ciepłego silnika, po postoju

Trochę testów porobiłem z autem i pewne nowe rzeczy pojawiły się w temacie. Wspominałem wcześniej, że silnik zaczyna szatkować po jeździ, kiedy jest ciepły, zostanie zgaszony i zapalony po np. 20min.(zależy także od temp. na zewnątrz). Po zabawie z komputerem doszedłem do do wniosku, że silnik źle pracuje, jeśli temp. silnika jest mniejsza niż ok. 78°C, np odpalam Fokę, na kompie(w programie diagnostycznym) sprawdzam temp i wynosi ona np 76°C silnik źle pracuje do momentu osiągnięcia temp ok 78°C, wtedy wszystko powraca do normy tj. pracuje poprawnie, ciśnienie na listwie wraca do normy. Zastosowałem patent z emulatorem temp. i okazało się że przedział złej pracy silnika występuje między ok. 60°C, a ok 80°C. Zrobiłem to w ten sposób, że kiedy temp. silnika była w ww. przedziale i silnik szatkował, wypinałem czujnik temp. a wpinałem emulator z ustawioną temp. 81°C i okazało się, że silnik zaczyna pracować poprawnie. Po powrotnym wpięciu czujnika temp. zaczyna szatkować(sterownik widzi prawdziwą temp np 65°C) Po przemyśleniu sprawy wydaje mi się, że problem prawdopodobnie powoduje sterownik Siemens-a, jak myślicie, może to być jego wina?
Stary 26-08-2013, 10:22   #28
mjprzem

a jak masz silnik rozgrzany powyzej 80'C to jest ok ? i jakie jest wtedy cisnienie na listwie?

czy to robi sterownik problemy? wydaje mi sie ze nie... moze to sie tak wydaje ze to wina sterownika ale sterownik ma w okreslony sposb tak zaprojektowane mapy aby byly adekwatne do warunkow pracy silnika. a to ze przypadkowo tak sie zgrywa ze w pewnym przedziale warunkow pracy silnika cos nie wyrabia to jest inna historia.

owszem zmiana map lub zmiana temperatury widzianej przez sterownik-to jest jakies rozwiazanie ale moim zdaniem to jest oszukanie skutkow a nie usterki.

owszem czasami warto oszukiwac skutki jak przyczyny bo jest taniej i nie oplaca sie inaczej-wiec nie mowie ze twoj pomysl z emulatorem jest zly-jesli ci to pomoze.

jeszczemi sie cos przypomnialo...pompa cr tez powinna byc w okreslony sposob ustawiona jak np. zwykla pompa wtryskowa-chodzi o to aby pompowanie paliwa z pompy cr odbywalo sie takze w wlasciwym momencie i nie bylo wahan i skokow cisnienia na szynie cr.

moze u ciebie pompa nie jest idealnie ustawiona-bo i tak moze byc.
Stary 26-08-2013, 14:13   #29
JohnLenin

Cytat:
a jak masz silnik rozgrzany powyzej 80'C to jest ok ? i jakie jest wtedy cisnienie na listwie?

czy to robi sterownik problemy? wydaje mi sie ze nie... moze to sie tak wydaje ze to wina sterownika ale sterownik ma w okreslony sposb tak zaprojektowane mapy aby byly adekwatne do warunkow pracy silnika. a to ze przypadkowo tak sie zgrywa ze w pewnym przedziale warunkow pracy silnika cos nie wyrabia to jest inna historia.

owszem zmiana map lub zmiana temperatury widzianej przez sterownik-to jest jakies rozwiazanie ale moim zdaniem to jest oszukanie skutkow a nie usterki.

owszem czasami warto oszukiwac skutki jak przyczyny bo jest taniej i nie oplaca sie inaczej-wiec nie mowie ze twoj pomysl z emulatorem jest zly-jesli eci to pomoze.

jeszczemi sie cos przypomnialo...pompa cr tez powinna byc w okreslony sposob ustawiona jak np. zwykla pompa wtryskowa-chodzi o to aby pompowanie paliwa z pompy cr odbywalo sie takze w wlasciwym momencie i nie bylo wahan i skokow cisnienia na szynie cr.

moze u ciebie pompa nie jest idealnie ustawiona-bo i tak moze byc.
Gdy temp. jest pow.80 pracuje ok, ciśnienie wtedy to ok. 290bar, a jak ustawia się taką pompę? Zależy mi aby usunąć przyczynę, emulację zastosowałem żeby upewnić się czy, rzeczywiście temp. silnika ma coś wspólnego z problemem. Ciekawe jest jeszcze to, że jeśli jedziemy i silnik jest w przedziale temp. 60-80, czyli powinien źle pracować i zatrzymam się, to będzie pracował dobrze, dopiero jak odstoi zaczyna się padaczka Zastanawiam się jeszcze, co mogłoby powodować pogorszenie warunków pracy silnika(coś nie wyrabiać), że wali takim ciśnieniem w przedziale temp. które podałem?

Ostatnio edytowane przez JohnLenin ; 26-08-2013 o 21:55
Stary 27-08-2013, 08:11   #30
mjprzem

hmm..no to dziwne..
jezeli sie zatrzymasz i silnik pracuje na wolnych to jest ok...
a
jezeli sie zatrzymasz i zgasisz silnik i go po chwili zapalisz to jest zle?

zaslepiales egra calkowicie?
masz dodatkowa przepustnice u siebie do sterowania przeplywem powietrza i egra?
lub moze sie paliwo gdzies zapowietrza, i jak zgasisz i po chwili odpalisz to wiecej powietrza zbiera sie w pompie CR i robi taki problem.

bledow od silnika niema?

turbina jest non stop na maksa odchylona na wolnych obrotach?
Odpowiedz

Zasady postowania