![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 20-08-2011
Model: Focus MK3
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2011
|
Cytat:
...wytarłem te zapocenia i stety, lub niestety wygląda to raczej na olej. Ostatnio edytowane przez JohnLenin ; 09-08-2013 o 17:36 |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
|
Z powodu, że nie znam "fachowców" w mojej okolicy, którzy mogli by pomóc, jeśli chodzi o problem z moim autem, trochę posprawdzałem sam Fokę. Wypinałem czujnik temp.(wtyczka za filtrem paliwa) w momencie gdy źle pracuje i po odpięciu zaczyna prawidłowo pracować, załącza się wentylator chłodnicy, a na kompie pokazuje temp -40°C. Powrotne wpięcie wtyki, powoduje wyłączenie się wentylatora, wskazuje prawidłową temp. i silnik pracuje prawidłowo. Po ponownym rozruchu gdy temp jest silnika wynosi ok 76°C znów zaczyna szatkować. Nie wiem, czy może to coś oznaczać?
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
moze ale i nie musi, bo po odpieciu czujnika temp. sterownik zmienia parametry na standardowo zapisane i nakazuje zapewne na utrzymywanie innego cisnienia na listwie CR.
mozeto tylko oznaczac ze w pewnym zakresie cisnienia -zawor na pompie moze miec problemy ze stabilnoscia lub pompa moze miec problemy z wydajnoscia. musialbys sprawdzic cisnienie na listwie -jak sie zmienia gdy odpinasz czujnik. |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
|
tak o tym pisalem-widac gdy silnik jest rozgrzany sterownik silnika ustala jako optymalna wartosc cisnienie na poziomie okolo 400-450 barow a pompa CR najwyrazniej ma z tym problem.
zapewne duzo latwiej jest utrzymac cisnienie na poziomie 300barow jak 400 dla pompy. zastanawiam sie jeszcze czy moze to nie jest zwiazane z zasobnikiem cisnienia na listwie-niewiem czy jest takie cos ale czasami na rozych listwach takie zasobniki byly-mialy one za zadanie stabilizacje cisnienia na listwie CR. czyli jest to cos takiego w czym znajduje sie np. powietrze lub tloczek pod sprezyna i pelni role dodatkowego zasobnika cisnienia aby zminimalizowac skoki cisnienia. spróbuj wylać(spuscic) trochę paliwa z listwy CR-tak aby dostalo sie do niej powietrze i zobacz pozniej czy cos sie zmieni. Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 14-08-2013 o 19:55 |
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
Ciśnienie 400-450 bar, występuje w czasie złej pracy gdy silnik nieco ostygnie(temp. poniżej 78°C), jak jest rozgrzany(równa praca), ciśnienie jest max 300 bar. Tu trochę o diagnozowaniu Siemensa [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ostatnio edytowane przez JohnLenin ; 14-08-2013 o 23:22 |
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
Trochę testów porobiłem z autem i pewne nowe rzeczy pojawiły się w temacie. Wspominałem wcześniej, że silnik zaczyna szatkować po jeździ, kiedy jest ciepły, zostanie zgaszony i zapalony po np. 20min.(zależy także od temp. na zewnątrz). Po zabawie z komputerem doszedłem do do wniosku, że silnik źle pracuje, jeśli temp. silnika jest mniejsza niż ok. 78°C, np odpalam Fokę, na kompie(w programie diagnostycznym) sprawdzam temp i wynosi ona np 76°C silnik źle pracuje do momentu osiągnięcia temp ok 78°C, wtedy wszystko powraca do normy tj. pracuje poprawnie, ciśnienie na listwie wraca do normy. Zastosowałem patent z emulatorem temp. i okazało się że przedział złej pracy silnika występuje między ok. 60°C, a ok 80°C. Zrobiłem to w ten sposób, że kiedy temp. silnika była w ww. przedziale i silnik szatkował, wypinałem czujnik temp. a wpinałem emulator z ustawioną temp. 81°C i okazało się, że silnik zaczyna pracować poprawnie. Po powrotnym wpięciu czujnika temp. zaczyna szatkować(sterownik widzi prawdziwą temp np 65°C) Po przemyśleniu sprawy wydaje mi się, że problem prawdopodobnie powoduje sterownik Siemens-a, jak myślicie, może to być jego wina?
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
|
a jak masz silnik rozgrzany powyzej 80'C to jest ok ? i jakie jest wtedy cisnienie na listwie?
czy to robi sterownik problemy? wydaje mi sie ze nie... moze to sie tak wydaje ze to wina sterownika ale sterownik ma w okreslony sposb tak zaprojektowane mapy aby byly adekwatne do warunkow pracy silnika. a to ze przypadkowo tak sie zgrywa ze w pewnym przedziale warunkow pracy silnika cos nie wyrabia to jest inna historia. owszem zmiana map lub zmiana temperatury widzianej przez sterownik-to jest jakies rozwiazanie ale moim zdaniem to jest oszukanie skutkow a nie usterki. owszem czasami warto oszukiwac skutki jak przyczyny bo jest taniej i nie oplaca sie inaczej-wiec nie mowie ze twoj pomysl z emulatorem jest zly-jesli ci to pomoze. jeszczemi sie cos przypomnialo...pompa cr tez powinna byc w okreslony sposob ustawiona jak np. zwykla pompa wtryskowa-chodzi o to aby pompowanie paliwa z pompy cr odbywalo sie takze w wlasciwym momencie i nie bylo wahan i skokow cisnienia na szynie cr. moze u ciebie pompa nie jest idealnie ustawiona-bo i tak moze byc. |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez JohnLenin ; 26-08-2013 o 21:55 |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
|
hmm..no to dziwne..
jezeli sie zatrzymasz i silnik pracuje na wolnych to jest ok... a jezeli sie zatrzymasz i zgasisz silnik i go po chwili zapalisz to jest zle? zaslepiales egra calkowicie? masz dodatkowa przepustnice u siebie do sterowania przeplywem powietrza i egra? lub moze sie paliwo gdzies zapowietrza, i jak zgasisz i po chwili odpalisz to wiecej powietrza zbiera sie w pompie CR i robi taki problem. bledow od silnika niema? turbina jest non stop na maksa odchylona na wolnych obrotach? |
|
|
|