Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-06-2009, 20:44   #31
oisom
ford::advanced

Model: Focus combi
Silnik: 1.6 16V zetec SE + LPG
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: czujnik parkowania

Przewody pod zderzakiem od czujników kierujesz w lewo i tam one sobie wejdą przez istniejący otwór tylko ze on jest zaślepiony gumową zaślepką - mogą tam przechodzić już fabryczne przewody np od przeciwmgielnego. Otwór ten zobaczysz w podłodze jak odchylisz boczek tapicerki w bagażniku. Jak się wykonuje otwory w zderzaku to należy pamiętać aby zrobić jednocześnie w piance pod zderzakiem na wylot i aby były też odpowiednio szersze bo kabelki z czujników wychodzą z boku i potem nie chcą ładne wejść na miejsce . Po założeniu czujników proponuje zalać je od wewnątrz zderzaka termoklejem - będzie wtedy pewność że się nie będą chciały wysuwać a w razie czego gdyby trzeba było zdemontować to klej się łatwo odrywa . Centralkę od czujników zamontowałem też po lewej stronie w bagażniku we wnęce pod tapicerką . Tam podpinasz do jakiejś dobrej masy oraz do przewodu lampy wstecznej . Nie pamiętam koloru , ale łatwo to sprawdzić np żarówką do masy a drugi przewód przez igłę i próbować do każdego pina w kostkach ( tylko nie zapomnieć o włączeniu biegu wstecznego i zapłonie ) Dalej przewody do wyświetlacza ciągniemy obok tych co już idą fabrycznie - pomocny kawałek drutu do przeciągania z bagażnika do rynienek z przewodami w progach . Miejsca jest tam jeszcze sporo. Wylatujemy przewodami gdzieś tam przy prawym przednim słupku i dalej tam gdzie kto che . Ja zamontowałem tak jak wyżej dałem linka .Musiałem po prostu rozkręcić wyświetlacz czujników z tej półokrągłej obudowy , odkręcić obudowę liczników i ładnie wyciąć. Wywiercamy pierw otwór potem małym brzeszczotem dokładnie żeby nie przedobrzyć zostawiając nieco ciaśniejszy otwór żeby była rezerwa na wykończenie pilniczkiem . Jak już dobrze pasuje to ja znów użyłem termokleju i wszystko od tył zalałem . Jeśli się komuś coś z wycinaniem kształtu spindoli to jest jeszcze deska ratunku w postaci tej czarnej szybki która była na wyświetlaczu przed jego rozkręceniem i zdemontowaniem. Wystarczy ją ( tym razem już starannie ) przymierzyć , w razie potrzeby odpowiednio dociąć bo cała raczej nie wejdzie i przykleić na kropelce ale już z wierzchu aby zamaskować to co się ewentualnie nie udało dobrze zrobić wcześniej. Zestaw miałem z allegro jak już wspomniałem za 130 zł i działa świetnie.

Stary 09-06-2009, 14:10   #32
ficus
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2004

Dzieki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bede probowal. Trzeba na cos szczegolnego uwazac przy wierceniu?
ficus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-06-2009, 01:02   #33
elias26
ford::beginner

Model: Focus Mk1
Silnik: 1.8 TDCI 115KM
Rocznik: 2003

Nie trzeba. Za zderzaczkiem jest tylko pianka.
elias26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2009, 16:46   #34
iAntonio
ford::average

Imię: Antoni
Model: Ford Focus Kombi (Mk2)
Silnik: 1,6 Ti VCT
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: czujnik parkowania - rozstaw

Jeden bardzo ważny szczegół odnośnie montowania czujników!
W instrukcji podają montować od siebie do 40 cm błąd!
W przypadku Focusa zdecydowanie szerzej, żeby te zewnętrzne były bliżej rogu, bo w przypadku takim jak mój nie widzą przeszkody, która pojawia się z rogu zderzaka.
Inaczej mówiąc możesz się oprzeć rogiem zderzaka a czujnik pokaże np 20 cm.
Uwaga na to!
iAntonio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2012, 23:41   #35
Gwizdek_N

Imię: Jacek
Model: Focus mk3 kombi
Silnik: 1.6 TdCi
Rocznik: 2013

Witam wszystkich
Dzisiaj założyłem sobie czujki do swojego nowego nabytku - Foczki II w kombi.
Wszystko działa dobrze dopóki nie usiąde na fotelu kierowcy ( wtedy czujnik widzi przeszkodę mimo, że jej nie ma ) Wystarczy, że lekko podniose swoją d.... czyli zwolnie czujnik kierowcy i ..... system działa poskonale.
+ podpięty do żarówki światła cofania, - z lampy prawej tylnej ( wspólny dla całej lampy )

Macie jakis pomysł....co zrobiłem źle ??
Gwizdek_N jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2012, 11:58   #36
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019

Witam
Widzę tylko jedno rozwiązanie
- demontaż wszystkiego do zera
- podpięcie "na drutach" do akumulatora
- ruszanie, kiwanie wszystkimi kablami i złączkami
Moim zdaniem gdzieś jest zwarcie

Ew. podpinaj tylko po jednym czujniku i sprawdzaj przy którym wystąpi błąd - może awaria jednego z czujników

Że coś jest fabrycznie nowe, wcale nie znaczy, że nie może być uszkodzone

Osobiście, przed montażem sprawdzałem czujniki czy są sprawne

pozdrawiam
Arturek
Stary 31-08-2013, 19:29   #37
wilquk

Imię: Michal
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
Domyślnie czujniki parkowania tyl

witam posiadm czujniki parkowania w tylnym zderzaku prawdopodobnie orginalne gdyz jest to wersja foki ebony, problem w tym ze nie dzalaja, po wbiciu wstecznego jest jednostajny dlugi dzwiek ktroy sie nie zmienia przy zblizaniu sie do pojazdow,mur itp. co moze byc nie tak? jak to sprawdzic, naprawic?
wilquk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-11-2014, 18:59   #38
arthrawn76
ford::beginner

Imię: arth
Model: ford focus mk1
Silnik: 1.6 zetec
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał oisom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
zajefajne!!! zastanawiałem się nad zamontowaniem czujników lub/z kamerą cofania, a Twoja lokalizacja jest super!!!
arthrawn76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2016, 16:24   #39
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
Domyślnie Dołożenie czujników parkowania w kombi

Cześć. Jako, że aktualny kierowca mojego mk1 czasami ma problemy z zauważeniem przeszkód z tyłu auta zainteresowałem się takim tematem:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Czy takie czujniki, w ogóle mają prawo działać? Chodzi mi o ich cenę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. O podłączenie nie pytam bo musi to być banalne.
Stary 11-01-2016, 22:39   #40
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016

Hej. Mam taki sam zestaw, no może trochę się różni nadrukami na wyświetlaczu ale też go kupiłem na allegro za jakieś 50zł. Montowałem go po zakupie auta czyli 5 lat temu i do tej pory działają aż miło. Też miałem wiertełko, instrukcję, centralkę itd. Montaż banalny a działają na prawdę fajnie - nie widzę sensu ładować kasę w jakieś droższe zestawy bo jest to proste urządzenie. Raz tylko jak mój blacharz robił mi konserwację to urwał mi kabel od jednego czujnika tuż przy nim właśnie a mimo to działały pozostałe. Wziąłem lutownicę, poprawiłem i działa nadal. Raz go nawet zbagatelizowałem bo reaguje też na wysoką trawę itp i... zaliczyłem słupek przy markecie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mimo że pikało mi jak oszalałe, myślałem że to jakiś syf na drodze a nie niski betonowy słupek którego nie widziałem w lusterkach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Aha, mam hak oryginalnie montowany i nie zakłóca on pracy czujników tak jak niektórzy sugerowali.
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania