Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-09-2013, 17:30   #1
zbyszek_k007
ford::beginner

Imię: Zbyszek
Model: Transit
Silnik: 2.5d
Rocznik: 1996
Domyślnie Brak wzbudzenia alternatora

Witam. Problem jest następujący. Jak w większości transitów z tego roku na niskich obrotach świeciła mi się lekko kontrolka ładowania. Po dodaniu gazu znikała. Do czasu. Jakiś miesiąc temu kontrolka zaświeciła mi się w trasie. Jadąc musiałem wcisnąć sprzęgło i ostro przegazować silnik, aby zgasła. I tak kilka razy. Wyjąłem alternator i z niego regulator napięcia-okazało się, że jedna ze szczotek zawiesza się. Więc wymieniłem cały regulator. Niestety to nie pomogło. Kontrolka ładowania świeciła się nieraz cały czas nawet po przegazowaniu, a nieraz nie. Wziąłem woltomierz i sprawdziłem napięcie na przewodzie wzbudzenia - między 0, a 1 V. Podpiąłem tak plus na krótko i napięcie na klemach skoczyło z 12,5 V do około 13,2 V na obrotach jałowych. Po odłączeniu wzbudzenia napięcie dalej wynosiło 13,2 V. Po zgaszeniu i odpaleniu znowu brak ładowania. Podpiąłem więc wzbudzenie na krótko, do świateł mijania. I sprawa wygląda tak, odpalam busa, włączam światła mijania, kontrolka akumulatora gaśnie, gaszę światła - kontrolka dalej ciemna i światła się dalej świecą. Ale nieraz się zdarzało, że włączałem długie w trakcie jazdy to kontrolka z powrotem się zapalała (mijania się wyłączały i wzbudzenia nie było). Jak na razie ładowanie jest ok, ale mimo wszystko to druciarskie rozwiązanie. Powiedzcie proszę o co może chodzić... Przewód wzbudzenia wyglądał na nie ruszony...

zbyszek_k007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2013, 18:12   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Brak wzbudzenia alternatora

Cytat:
Napisał zbyszek_k007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wziąłem woltomierz i sprawdziłem napięcie na przewodzie wzbudzenia - między 0, a 1 V.
Jeżeli podłączałeś miernik do końcówki przewodu kontrolki ładowania, to nie jest to obwód wzbudzenia. W regulatorze napięcia znajdują się generalnie dwa obwody: obwód kontrolki łączący ją na masę w przypadku braku napięcia ładowania oraz obwód uzwojenia wzbudzenia, aktywowany obwodem kontrolki (po włączeniu stacyjki). Ale tylko aktywowany, bo prąd wzbudzenia pobierany jest z przewodu prądowego.
Moim zdaniem zwalony jest nadal regulator (lub brak jest kontaktu na śrubach mocujących).
Stary 01-09-2013, 19:19   #3
zbyszek_k007

Nie no wyjmowałem go już kilka razy... Powinien działać. Poza tym jak świeci się kontrolka to ładowania nie ma. Ogólnie to wygląda tak. Na alternatorze są trzy złącza - pierwsze (od lewej) to ładowanie, bo idzie do + akumulatora, drugi to wzbudzenie, ma kolor niebiesko-czarny i to jak jemu podam napięcie alternator zaczyna ładować i trzeci, szaro-czarny i nie wiem od czego on jest... I wydaje mi się, że tym niebiesko-czarnym powinien płynąć prąd po odpaleniu...
Stary 01-09-2013, 21:01   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał zbyszek_k007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ogólnie to wygląda tak. Na alternatorze są trzy złącza - pierwsze (od lewej) to ładowanie, bo idzie do + akumulatora, drugi to wzbudzenie, ma kolor niebiesko-czarny i to jak jemu podam napięcie alternator zaczyna ładować i trzeci, szaro-czarny i nie wiem od czego on jest... I wydaje mi się, że tym niebiesko-czarnym powinien płynąć prąd po odpaleniu...
Owszem, są trzy, pierwsze z grubym czerwonym przewodem to ładowanie, drugie niebiesko-czarne lub niebiesko-białe idzie do kontrolki ładowania, trzecie jest albo do obrotomierza (jeśli jest) albo do sterowania kick-down (jeżeli jest automat).
Te drugie, niebiesko-czarne idzie do żarówki kontrolnej, której drugi biegun w tablicy zegarów jest zasilany poprzez stacyjkę +12V. Jeżeli napięcie na alternatorze wynosi też +12V, to kontrolka nie świeci, jeżeli spada, zaczyna się żarzyć, jak jest 0, to świeci jasno. Tak to działa. To nie jest wzbudzenie...
Cytat:
Poza tym jak świeci się kontrolka to ładowania nie ma.
Nie zawsze, ale mniejsza z tym...
Stary 01-09-2013, 23:11   #5
zbyszek_k007

Kurczę, no to trochę przekombinowane... To dziwne, bo wychodzi na to, że alternator musi sam się wzbudzać, dobrze rozumiem? A jak świeci się kontrolka to ładowania nie ma, bo sam to sprawdzałem woltomierzem. Czyli regulator napięcia do wymiany? Bo jak już wspominałem kupiłem nowy, był to co prawda zamiennik... Czyli właściwie co mam zrobić? Dodam, że przy wymianie miałem sporo oleju na alternatorze przez pompę vacum, ale wyczyściłem to w miarę i wymieniłem oring... Co radzicie?
Stary 02-09-2013, 09:18   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
przy wymianie miałem sporo oleju na alternatorze przez pompę vacum, ale wyczyściłem to w miarę i wymieniłem oring
Oring zabezpiecza przed wydostaniem się oleju na zewnątrz z pompy vacu. Przed dostaniem się oleju do alternatora zabezpiecza simmering na wałku alternatora. To jego musisz wymienić.
Wzbudzany jest wirnik, więc zawalone olejem pierścienie szczotek na wirniku mogą mieć związek z awarią.

Wyczyść alternator z oleju, zmień regulator (jest tani), sprawdź wszystkie połączenia, kondensator, zmień simmering.
Cytat:
A jak świeci się kontrolka to ładowania nie ma, bo sam to sprawdzałem woltomierzem.
Tak, ale nie zawsze. Kontrolka może się żarzyć nawet przy maksymalnym ładowaniu. Kiedyś już opisywałem dlaczego tak się dzieje...

Cytat:
To dziwne, bo wychodzi na to, że alternator musi sam się wzbudzać, dobrze rozumiem?
Nie sam, bo regulator jest podłączony do akumulatora i ma jego napięcie...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 02-09-2013 o 10:45
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
brak ładowania , transit

Zasady postowania