![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 13-08-2013
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 ZETEC SE
Rocznik: 2002
|
Witam, jestem po generalnym remoncie 1.6 ZETEC-SE (planowanie głowicy, uszczelka pod głowicą, termostat, chłodnice, rozrząd, czujnik CHT) i podejrzewam, że nowy czujnik temperatury głowicy został za mocno wkręcony ponieważ wskaźnik temperatury szaleje na piątym biegu powyżej 120km/h. Mechanik wkręcił go "do końca, bo na nim jest ryza nie da się inaczej wkręcić", wiem, że czujnik po kręceniu się odkształca i w wielu miejscach uczulają aby koniecznie dokręcać go właściwym momentem. Jak mogę potwierdzić tą teorię?
EDIT: Sprawdziłem dziś temperaturę z czujnika w trybie serwisowym na wyświetlaczu dziennego przebiegu - 5 stopni C. (na na zimnym silniku) Na zewnątrz jest tak ze 20... Po podłączeniu chińskiego komputera i zagrzaniu silnika aż do włączenia wentylatorów: komputer - 120 stopni wyświetlacz przy kontrolkach - 105 Skąd dwie różne temperatury? Ostatnio edytowane przez halgrim_ford ; 05-09-2013 o 19:10 |
|
|
|