![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2008
|
Witam, chciałem zapytać o kodowanie immo do nowego kompa, kiedy posiadam już kod z kalkulatora PATS oraz interfejs VCM mini IDS. Jest to procedura jakoś specjalnie trudna czy niekoniecznie?
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Kod INCODE można wygenerować dopiero po podłączeniu się i rozpoczęciu procedury parowania w oparciu o podany wówczas losowo wygenerowany przez sterownik kod OUTCODE... Nawet po przerwaniu procedury parowania po ponownym jej rozpoczęciu kod OUTCODE zwykle jest inny i nie da się "na zapas" wygenerować sobie kodu INCODE... Procedura parowania nie jest jakoś szczególnie złożona - choć jak się nie ma wprawy to wszytko można spieprzyć...
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Pisłem hipotetycznie, outcode moge uzyskac po połączeniu z PCM na podstawie incode za pomocą kalkulatora ale mniejsza o to, dowiedziałęm się, że podobno VCM nie jest dobrym narzędziem do tego typu operacji, spisuje się co najwyżej do MK2, przy nowszych modelach można zrobić sobie krzywdę ;/ Chyba nie ma żądnej alternatywy w tej cenie dla takiej operacji, IDS klon, FoCOM (oryginał), albo mongoose to jednak poważny wydatek
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Mini VCM to właśnie sklonowany FoCOM (z obsługą tylko HS-CAN a więc tylko części modułów)... Można nim próbowac zrobić coś pożytecznego i nawet dość często się udaje (jak się wie co się ma prawo udać a co nie)... Co najmniej równie skutecznie można sobie zrobić krzywdę. BTW - VCM (bez "mini") to serwisowy interfejs diagnostyczny na którym pracuje oprogramowanie IDS.
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Adrian
Model: Focus
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2004
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Zupełnie nie rozumiem takich pytań...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Wiesz tedi_k, być może sandal23rx zasugerował się tym, że w opisie aukcji nie ma "mini" dlatego mógł sądzić, że to jakiś inny wynalazek ale to wszytsko to samo, kiedyś były wersje stare i nowe teraz już chyba tylko nowe dostępne różniące się bodajże wnętrznościami, tak czy inaczej polecacie tego fejsa do Mondka MK4 czy raczej ELM-a czy może coś innego w podobnych pieniądach do użytku domowego?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Adrian
Model: Focus
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2004
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jan
Model: MK4
Silnik: 2.0
|
Witam,mam taki problemik czy i jak lub za ile można wciągnąć kod incode z kodu outcode
zaczynającego się od 1040 XXXXXX 0000. ? |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo Titanium X
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Mi takie kody generowal focom. Odkąd się przeżuciłem na idsa to mam 0040 xxxxxx 000000 do kodowania kluczy i 0044 xxxxxx xxxxxx do pairowania modułów.
|
|
![]() |
|
|
|