Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-09-2013, 12:50   #11
Brzoz3k
ford::average

Model: Mondeo mk2
Silnik: 1.8td
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Podnosi się poziom płynu gdy pracuje wentylator.

Mi kiedyś przez uwalony korek wywalało płyn. Warto sprawdzić- czytaj kupić nowy.

Brzoz3k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2013, 12:58   #12
lufa_MondeoMk1
ford::beginner

Imię: Andrzej
Model: Mondeo Mk1 kombi
Silnik: 1.8 + LPG
Rocznik: 1995

Cytat:
Napisał darmodziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak to sprawdziłeś?
Przez niego wywala płyn. A po tym jak się zagotuje przez niego uchodzi para.

Bump:
Cytat:
Napisał Brzoz3k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mi kiedyś przez uwalony korek wywalało płyn. Warto sprawdzić- czytaj kupić nowy.
Nawet jeśli tak zrobię to przecież nie uporam się z problemem przegrzewającego układu...
lufa_MondeoMk1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2013, 13:50   #13
Brzoz3k

No nie do końca. Układ ciśnieniowy ma to do siebie, że zwiększa temperaturę wrzenia płynu. Zbyt niskie ciśnienie w układzie nie jest dobre, podobnie ze zbyt wysokim. Płyn pod wpływem innego ciśnienia niż zalecane może wariować w układzie.

Chcesz mieć pewność drożności? Zalej układ octem, wyczyści wszystko, ale ryzyko spore. Pojeździj tak ze 100 km i będzie wszystko drożne.

Btw. Po mojej przygodzie z uszczelką zrobiłem test. Odpaliłem silnik, czekałem aż się zagrzeje. Chciałem sprawdzić czy aby na pewno nie wywali płynu. Odpiąłem czujnik na wentylatorze i co się stało? Wywaliło płyn do góry jak nigdy. Dosłownie gejzer. Temperatura oczywiście ostro w górę na wskaźniku. Dokładnie to samo co przed wymianą uszczelki. Załamka. Nie miałem założonego korka.
Ale jestem uparty.
Podejście drugie: taka sama procedura, założony korek. Wskazówka zbliża się do litery L i nic się nie dzieje. Podłączyłem wentylator i lala. Śmiga elegancko. Temperatura spadła, nic nie wyleciało.

Bardzooooooo się starałem, żeby go zagrzać w trasie, nieźle po tyłku dostał, ale ani razu wskazówka nie wykroczyła po za literkę O.
Stary 14-09-2013, 13:56   #14
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Cytat:
Napisał lufa_MondeoMk1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przez niego wywala płyn. A po tym jak się zagotuje przez niego uchodzi para.
To nie oznacza, że zawór ciśnieniowy w korku jest sprawny. By to stwierdzić, trzeba by użyć specjalny przyrząd do pomiaru ciśnienia, przy jakim zawór się otwiera.
Cytat:
Napisał lufa_MondeoMk1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nawet jeśli tak zrobię to przecież nie uporam się z problemem przegrzewającego układu...
Skąd wiesz, że układ się przegrzewa. Skoro sam napisałeś, że wentylator się włącza i temperatura spada, to się nie przegrzewa. Sprawdź czujnik temperatury, choć objawy, które podajesz nie wskazują na jego awarię, niestety najbardziej prawdopodobne jest przedmuchanie uszczelki pod głowicą. Pojedź do warsztatu, który ma przyrząd do sprawdzania zawartości spalin w układzie chłodzenia, niech sprawdzą, to będziesz miał pewność.
Układ chłodzenia masz zalany nieoryginalnym płynem, powinien być zastosowany płyn Motorcraft super plus 4. Ponieważ jest on praktycznie niedostępny, a nie może być stosowany nowy płyn Motorcraft super plus 2000, ani jego odpowiednik Motorcraft super plus premium. Sam kiedyś miałem ten problem, długo szukałem zamiennika i znalazłem płyn Dynagel, który spełnia tą normę, której odpowiada super plus 4. Obawiam się, że Borygo tej normy nie spełnia.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2013, 14:04   #15
lufa_MondeoMk1
ford::beginner

Imię: Andrzej
Model: Mondeo Mk1 kombi
Silnik: 1.8 + LPG
Rocznik: 1995

Dzięki za pomoc.

Nie obejdzie się pewnie bez wizyty u mechanika. Także od samego początku podejrzewałem uszczelkę... jeśli to ona to będę musiał skalkulować opłacalność jej zrobienia (mam już niemałą korozję, kończy mi się ważność butli, dynamika silnika b. słaba...).
Jak wyjdzie coś ciekawego to dam znać.
lufa_MondeoMk1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2013, 14:07   #16
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002

Cytat:
Cytat:
Napisał 1olek Zobacz post
Jakiej firmy zalozyles uszczelke pod glowica ostatio ?
Nie mam pojęcia, zajął się tym mechanik. Podobno "dobra".
kup tym razem orginalna uszczelke, nie bedziesz wymienial za kolejne 3 lata.

Cytat:
Cytat:
Napisał Brzoz3k Zobacz post
korek ciśnieniowy sprawny?
A gdzie to jest? To korek od zbiorniczka wyrównawczego? Jeśli tak, to on jest ok.
To nie to, tez mialem wywalona usczelke, czlowiek wymysla sobie korki, termostaty byle nie dopuscic mysli ze to usczelka pod glowica Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 14-09-2013, 14:11   #17
Brzoz3k

Ja zalałem układ prestonem. W czym rzecz: woda ma temperaturę wrzenia 100 stopni celsjusza w normalnych warunkach. Pod ciśnieniem niech będzie to nawet 110 stopni, czyli o 10% wyższa temperatura. Wyobraź co się dzieje w układzie jeżeli masz złe ciśnienie. Woda gotuje się w temperaturze 100 stopni, czyli w normalnej eksploatacji samochodu zbyt niskiej. Powiedzmy, że wartość krytyczna to niech będzie 110 stopni. Układ może wariować. Poprawne ciśnienie to podstawa. Druga sprawa to płyn. Prestone i Dynagel przy zastosowaniu korka ciśnieniowego dają radę to 130 stopni celsjusza. Bez korka to ok 110 stopni i zaczynają się cuda.
Nie ukrywam, że wybór płynu może nie jest jakiś szalenie istotny. Ludzie jeżdżą na Borygo i innych znacznie gorszych specyfikach i krzywda się im nie dzieje.
Podsumowując: warto sprawdzić korek. Mały koszt, a może okazać się pomocny.

PS: w warunkach domowych czy bez specjalistycznego urządzenia nie da się sprawdzić korka w inny sposób niż podmiana.

Bump:
Cytat:
Napisał 1olek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To nie to, tez mialem wywalona usczelke, czlowiek wymysla sobie korki, termostaty byle nie dopuscic mysli ze to usczelka pod glowica
Zawsze zaczyna się od mniejszych rzeczy ;p. Ja też się opierałem, kombinowałem etc. To doszukiwanie się nie uszczelki kosztowało mnie tyle co wymiana uszczelki. Może mniej nerwów straciłem przy wymianie, bo to lekka, sympatyczna i uspokajająca praca ;p.
Odpowiedz

Zasady postowania