Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-10-2013, 12:39   #1
Jajcynt
ford::amateur

Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2001
Angry Wyskakujący "o"ring wspomagania

Witam.

Mam pytanie czy miał ktoś również podobny problem z Mondkiem tak jak ja.

Ostatniego czasu bardzo często wybija mi "o"ring na przewodzie ciśnieniowym wspomagania. Tyle że nie na złączce która prowadzi do pompy wspomagania, lecz na końcówce która ma zakończenie przy maglownicy.

Auto rzyga mi płynem po całym silniku turbinie. Wyciek jest tak mocno że jak tylko "o"ring wypadnie od razu wspomagania brak i zalanie płynem nic nie daje.

Auto było już u mechanika już 5 razy. Za pierwszym razem wymienili "o"ring i się poddali, kazali wymieniać maglownice. Pojechałem do innego zrobił dokładnie to samo ale "o"ring trzymał 700 km. Powrót do mechanika by coś zrobił. Ponownie wymiana i trzymał już tyko 400 km. Następnym razem stwierdzono że może problem jest taki że musi być oryginalny "o"ring Fordowski. Zalożono koszt 35 zł i wytrzymało na parę km. Wymieniłem przewód ciśnieniowy wspomagania i już powoli cieknie. Wspomagania raz chodzi lekko raz ciężej. Nie wiem co z tym zrobić a żaden mechanik nie ma pomysłu. Maglownica niby ok bo nie widać oznak by się pociła na tyle by trzeba było regenerować. Pompa wymieniana z pompa wody ok 2 lat temu. Nie wiem co robić może ktoś miał podobny problem, bo nie dość że wspomaganie mnie dobija to jeszcze ten płyn która leciał na turbinę i silnik się wypala i kopci mi się z pod maski, a w calym samochodzie śmierdzi spalonym płynem. Mam obawy w ogóle ruszać się gdzieś tym samochodem a chciałbym mieć już w końcu to z głowy. Może ktoś pomoże.

z góry dzięki

Jajcynt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2013, 15:08   #2
salom

Domyślnie Odp: Problem z wyskakującym "o"ringiem wspomagania

Odkręć przewód powrotny oleju do zbiorniczka wspomagania i zobacz czy jak silnik pracuje płyn całym przekrojem przewodu wraca do zbiorniczka. Płyn krąży we wspomaganiu, podejrzewam zapchany lub pęknięty wewnątrz przewód powrotny płynu, i ciśnienie pracujacej pompy wspomagania zatyka ten przewód, i wtedy żaden oring nie wytrzyma, każdego wysadzi cisnienie.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2013, 20:07   #3
Jajcynt

Domyślnie Odp: Problem z wyskakującym "o"ringiem wspomagania

salom mechanik już tak zrobił. Zrobił mi nawet płukanie całego wspomagania i nadal wybiło. Tyle ile zostało wlane do wspomagania tyle wróciło. Teraz wymienił mi przewód ciśnieniowy, jak narazie jeździ, pierwsze 50 km zrobione. Martwi jednak mnie to, że wspomaganie chodzi ciężej niż zawsze. Od czasu do czasu gładko się skręci ale tak to ciężko. Boję się że za chwilę znowu wywali mi "o"ring i tyle z Mojej jazdy pozostanie. Przy odbiorze powiedział mi że "o"ring przy powrotnym przewodzie został także wydmuchany. Nie wiem nie mam pojęcia, każdy odsyła mnie do kogo innego, albo chcą robić maglownicę. Wymienię maglownice i znowu jak mi to samo pozostanie to kasa w błoto. Dlatego szukam rady tutaj, może ktoś się z takim czymś także spotkał.
Stary 04-10-2013, 09:47   #4
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
Domyślnie Odp: Wyskakujący "o"ring wspomagania

zobacz czy gniazdo nakretki przewodu w maglownicy nie jest uszkodzone,
Stary 04-10-2013, 13:09   #5
Jajcynt

A jak mogę sprawdzić czy gniazdo w maglownicy nie jest uszkodzone i po czym poznam. Wiem że mechanik mówił że przewód jest tak wciśnięty, ale siedzi jakoś luźno jego zdaniem. I jeżeli faktycznie jest uszkodzone to jedyną opcja naprawy to nowa maglownica.. ?
Stary 05-10-2013, 22:04   #6
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

no sprawdzic = obejzec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. naprawa pewnie wymiana Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania