Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-10-2013, 14:50   #221
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
Domyślnie Odp: Dostęp do nagrzewnicy

Cytat:
Napisał michtat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2. brak odpowiedniego panela od klimy (mam AA)
dla pewności - rozkręć i sprawdź czy nie ma tego mikroswitch'a
Cytat:
Napisał michtat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może ktoś posiada 2szt pinów do GEMa do złącza C103
mam

Cytat:
Napisał kris86k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W nawiązaniu do pytania kolegi to czy zwarcie na przewodach sterujących grzałką bez włączonego zapłonu uruchomi ją?
chodziło mi o zwarcie przewodu idącego od panelu klimy, czyli zasymulowanie mikroswitcha dającego sygnał do GEMa o włączeniu PTC

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Samo sterowanie pewnie jest wypracowywane w oparciu o ten przebieg modulowany napięciowo
a nie jest to tak, że w przypadku PTC+manualna klima, to GEM steruje PTC binarnie (pełna moc albo nic)?

////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2013, 17:19   #222
kris86k
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Focus 5d Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a nie jest to tak, że w przypadku PTC+manualna klima, to GEM steruje PTC binarnie (pełna moc albo nic)?
To chyba nie jest tak. Styk z klimy podaje sygnał o włączeniu nagrzewnicy a GEM steruje nagrzewnicą w zależności od zapasu mocy jaka jest w danej chwili dostępna. Gdyby tak nie było mogło by wyładować dość szybko akumulator. Przynajmniej tak mi się wydaje. Ale może wypowie się ktoś kto ma manualną i uruchamiał pokazywanie "procentów" na wyświetlaczu.
kris86k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2013, 17:36   #223
DjPiotrus
ford::beginner

Model: FOCUS MKII FL
Silnik: 1,8 TDCI byHEKO 140KM/349NM
Rocznik: 2010
Wink Odp: Dostęp do nagrzewnicy

Witam Kolegów !

To na szybko moja walka z nagrzewnicą !
3 godzinki zabawy i wyszło jak widać
Wszystko lutowane i skręcone dla dystansu

Pozdrawiam wszystkich
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20131010_102448.jpg (97.2 KB, 436 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20131011_130102.jpg (97.0 KB, 427 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20131011_130113.jpg (93.1 KB, 399 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20131011_130142.jpg (92.0 KB, 421 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20131011_132003.jpg (91.7 KB, 417 wyświetleń)
DjPiotrus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2013, 17:47   #224
danielsan51
ford::advanced

Imię: Daniel
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał kris86k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To chyba nie jest tak. Styk z klimy podaje sygnał o włączeniu nagrzewnicy a GEM steruje nagrzewnicą w zależności od zapasu mocy jaka jest w danej chwili dostępna. Gdyby tak nie było mogło by wyładować dość szybko akumulator. Przynajmniej tak mi się wydaje. Ale może wypowie się ktoś kto ma manualną i uruchamiał pokazywanie "procentów" na wyświetlaczu.
dokładnie tak jest jak piszesz. Mam klime manualna i grzałka pracuje ze zmienna mocą oczywiście gdy silnik jest już rozgrzany nagrzewnica pracuje słabiej aż się wyłączy
danielsan51 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2013, 22:48   #225
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Już to kiedyś napisałem - zalecam na prawdę dużą ostrożność w symulowaniu mikroswitcha w panelu klimy maualnej (zwieraniem sygnału z panela do GEM) - może się to skończyć bardzo szybko "siwym dymem"! Mikroswich jest tak umieszczony, iż nie zwiera przy wyłączonym wentylatorze nadmuchu. Natomiast po zrobieniu "symulacji" wyłączenie nadmuchu przez nieuwagę jest jak najbardziej możliwe... 750W bez odbioru ciepła potrafi dość szybko zapalić się ślicznym jasnoróżowym płomieniem...

Co do obliczeń zużywanych Ah - trochę to bez sensu, bo GEM nigdy nie włączy nagrzewnicy PTC bez uruchomionego silnika!
Stary 17-10-2013, 07:09   #226
michtat
ford::advanced

Imię: Michał
Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: czerwiec 2007

Dzięki wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał michtat Zobacz post
Może ktoś posiada 2szt pinów do GEMa do złącza C103
mam
To jak już ogarnę wszystko i będzie mi brakowało to się uśmiechnę do Ciebie. Myślę jeszcze czy nie kupić dla pewności tego GEMa DC. Czy DC da mi jeszcze jakieś możliwości w porównaniu do BB?
Stary 17-10-2013, 09:33   #227
mayak
FCP member

Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że Tadeusz (tedi_k) pisał, że Dx ma obsługę czujnika deszczu. Możliwe jest że Dx obsługuje także tzw. tryb skandynawski świateł dziennych (ten z drutem oporowym) oraz ma piny do podłączenia grzanych foteli.
Za to z pewnością mogę napisać, że wersja Bx (taką miałem fabrycznie) wymienionych powyżej funkcji nie obsługuje

Trochę nie rozumiem Twoich rozterek - czy to ostatni GEM na allegro? nigdy więcej ich nie będzie?
Czemu nie możesz zrobić "po kolei", tzn. kupić PTC, zainstalować i sprawdzić czy działa? A potem, jeśli nie działa to rozglądać się za GEMem?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
Stary 17-10-2013, 23:18   #228
kris86k

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do obliczeń zużywanych Ah - trochę to bez sensu, bo GEM nigdy nie włączy nagrzewnicy PTC bez uruchomionego silnika!
Ale już wysterowanie sygnału na grzałkę zapewne ją uruchomi. Do tego uruchomienie wentylatora i sterowanie z dodatkowego pilota może nam dać namiastkę "webasto". Oczywiście trzeba by przemyśleć czy akumulator to wytrzyma i zastosować jakieś zabezpieczenia ale myślę, że jest to wykonalne. Swoją drogą z tego co piszesz wynika, że grzałka nie ma zabezpieczenia temperaturowego. Dosyć to dziwne bo przecież wentylator też może paść i co wtedy? Spali albo przynajmniej osmoli nam auto? Sprawdziłeś to czy to tylko przypuszczenia?
Stary 18-10-2013, 08:52   #229
mayak
FCP member

jaki ma sens takie 'webasto', które będzie pracowało poniżej minuty??? przecież ta grzałka ma pobór mocy około połowy poboru rozrusznika

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - luknijcie tu, w wątku o montażu PTC w Mondeo, kolega Piotrali zamieścił ładne foto-zestawienie materiałów potrzebnych do podłączeniu grzałki
Stary 18-10-2013, 10:53   #230
kris86k

Cytat:
jaki ma sens takie 'webasto', które będzie pracowało poniżej minuty??? przecież ta grzałka ma pobór mocy około połowy poboru rozrusznika
Rozrusznik to raczej 3 razy grzałka a nie dwa... Akumulatory w 2.0TDCi to coś koło tego 72Ah/720. Jak widać przy w pełni sprawnym i naładowanym aku grzałka teoretycznie powinna działać na nim ponad godzinę. A chodzi jedynie o kilka minut przed odpaleniem auta w zimie i nie koniecznie z pełną mocą.
Odpowiedz

Zasady postowania