Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-10-2013, 09:43   #301
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
Domyślnie Odp: Re: Program konfiguracji - ELMconfig

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a może sprzedasz mi poprawnego elma ?
niestety nie, traktuję ELMa jako back-up do ELS27
Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lub zapłacę za przerobienie
eeehh, tyle razy już było pisane - w przypadku platformy CD34x (MND4/SMAX/GALAXY3) dołożenie przełącznika HSCAN/MSCAN jest mało potrzebne - moim zdaniem tylko po to aby odczytać błędy w klimie i parktroniku
Cytat:
i sprzedanie mi działającego ?
a skąd mam wytrzasnąć ów działający???
kupić na allegro 10 ELMów od różnych sprzedawców i posprawdzać, który zadziała z moim latopem i samochodem????

////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2013, 11:24   #302
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Re: Program konfiguracji - ELMconfig

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a skąd mam wytrzasnąć ów działający???
kupić na allegro 10 ELMów od różnych sprzedawców i posprawdzać, który zadziała z moim latopem i samochodem????
Heh dobre
Oczywiście że nie myślałem że może masz jakiegoś sprawdzonego dostawcę lub jakiś namiar .
Dziękuję leszcz
Stary 16-10-2013, 11:44   #303
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
Domyślnie Odp: Program konfiguracji - ELMconfig

kupiłem elma 1.5 roku temu - wtedy wszystkie elmy działały z elmconfigiem

więc roczej odsyłam Cię do przejrzenia kilku ostatnich stron w wątkach na tym forum o elmnfigu (jest ich 4 wliczając ten)
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2013, 22:46   #304
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

a widzieliście ten : [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 16-10-2013, 23:02   #305
Mruczus007
ford::beginner

Model: Mondeo MK4 seria 66
Silnik: 2.3 Duratec-HE 161KM, AWF21
Rocznik: 2008

Wiem, że gdzieś to było już napisane, ale po przeczytaniu większości wątków dotyczących elmconfiga w Mondeo, S-Maxie, Focusie i pozostałych, obsługiwanych modeli Forda, wszystko zlało mi się w jedno i nie pamiętam, czy można przy pomocy elmconfiga wyłączyć w Mondeo automatyczne podgrzewanie przedniej i tylnej szyby załączające się przy 3-4°C ?
Mruczus007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2013, 23:50   #306
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Mruczus007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...czy można przy pomocy elmconfiga wyłączyć w Mondeo automatyczne podgrzewanie przedniej i tylnej szyby załączające się przy 3-4°C ?
Nie. Nie ma takiego parametru w CCC.
Stary 17-10-2013, 09:11   #307
jacekn8
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał Mruczus007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy można przy pomocy elmconfiga wyłączyć w Mondeo automatyczne podgrzewanie przedniej i tylnej szyby załączające się przy 3-4°C ?
Pierwsze słysze... grzane szyby załączają się automatycznie jak włączy się odmrażanie na klimatyzacji. Nigdy nie widziałem żeby się samoistnie włączyły jak temp spadnie do 4 stopni... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jacekn8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-10-2013, 09:51   #308
mrk26
ford::professional

Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017

No właśnie tak jest, tylko potrzeba temperatury poniżej 5 stopni Celsjusza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mrk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-10-2013, 10:04   #309
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał jacekn8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pierwsze słysze... Nigdy nie widziałem żeby się samoistnie włączyły jak temp spadnie do 4 stopni... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał mrk26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No właśnie tak jest, tylko potrzeba temperatury poniżej 5 stopni Celsjusza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie - macie samochody z różnymi modułami BSI - automatyczne włączanie ogrzewania szyb jest funkcją sterownika BSI i były różne sterowniki. Prawdopodobnie zależy to także od kalibracji sterownika (wsadu, którego na razie ELMconfig nie umie zmieniać), więc nawet dla tak samo oznaczonych BSI może się zdarzyć, że ta funkcja będzie lub nie aktywna.
Stary 17-10-2013, 10:16   #310
Mruczus007
ford::beginner

Model: Mondeo MK4 seria 66
Silnik: 2.3 Duratec-HE 161KM, AWF21
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie. Nie ma takiego parametru w CCC.
Dzięki za szybką odpowiedź. Niestety, będę musiał znaleźć jakiś warsztat, w którym to wyłączą. W ASO powiedzieli, że nie mogą tego wyłączyć. Tyle tylko, że o autoryglowaniu drzwi też mówili, że się nie da. A się dało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał jacekn8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pierwsze słysze... grzane szyby załączają się automatycznie jak włączy się odmrażanie na klimatyzacji. Nigdy nie widziałem żeby się samoistnie włączyły jak temp spadnie do 4 stopni...
Też się zdziwiłem, jak to pierwszy raz zauważyłem. Podgrzewanie obu szyb włącza się automatycznie po włączeniu silnika. Można to na szczęście od razu wyłączyć z przycisków, ale obciążenie alternatora w tej sytuacji zaraz po włączeniu jest dość duże (dlatego chcę to ustrojstwo dezaktywować). Klimę włączam (jeżeli włączam) dopiero później. Ale faktycznie, podgrzewanie również włącza się automatycznie jak włączę na klimie odmrażanie i odparowywanie przedniej szyby. Nie pamiętam tylko, czy dla tylnej szyby też się wtedy automatycznie załącza.

Cytat:
Napisał mrk26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No właśnie tak jest, tylko potrzeba temperatury poniżej 5 stopni Celsjusza
Nie sprawdzałem dokładnie z termometrem, przy jakiej temperaturze się to dzieje, ale na pewno przy kilku na plusie.

Czy komuś udało się wyłączyć tą funkcjonalność w Mondeo (chyba wiąże się to z przeprogramowaniem jakiegoś parametru w BCM-ie i mam nadzieję, że nie trzeba od razu zmieniać całego BCM-a)?

Ostatnio edytowane przez Mruczus007 ; 17-10-2013 o 10:19
Mruczus007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
diagnostyka , elmconfig

Zasady postowania