Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-07-2013, 11:04   #1
bombas
ford::amateur

Imię: bombas
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2006
Domyślnie Brak kostki AUX

Witam,

Postępując zgodnie z instrukcjami w internecie dotyczącymi montażu gniazda AUX w FFII po wyciągnięciu schowka znalazłem jedynie jedną kostkę jak podana na zdjęciach poniżej.

Kiedy kupiłem samochód, był w nim zainstalowany zestaw głośnomówiący bluetooth Nokia, którego nie używam. Zastanawiam się, czy może do podłączenia tego zestawu ktoś "podkradł" kostkę AUX?

z góry dziękuję za sugestie i pomysły,
pozdrawiam

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Uploaded with [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Uploaded with [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

bombas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2013, 11:23   #2
Grinch
ford::advanced

Model: Focus MK2 / FOCUS MK4 Titanium
Silnik: 1.6 100KM Pb95 / EcoBoost 1.0 125KM
Rocznik: 2005 / 2019
Domyślnie Odp: Brak kostki AUX

Kostka na zdjęciu to kostka od poduszki powietrznej pasażera (włącz/wyłącz). Zestaw Fabryczny BT "używa" innej kostki. Będziesz musiał kupić jeszcze kabel: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 01-08-2013, 21:54   #3
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Możesz też kupić taki kabel:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Jaki dokładnie ten zestaw Nokii jest zamontowany. Widać jakiś manipulator na wierzchu od niego, czy sprzężony z radiem?
Zestawy BT były różne, najpierw MONO, a potem zaczęły pojawiać się zestawy STEREO, które wpinały się w tor AUX, potem pojawiły się wersje z USB oraz jeszcze później ze streamingiem BT (A2DP).

Zależy, który masz zestaw. Jeśli masz wyjmaki do radia, to sobie je wyjmij i sprawdź czy w złączu FAKRA masz na złącze C z załączonego rysunku, a w nim piny 5, 6 i 11 - dwunastopinowa kostka jak ta z załączonej aukcji.

Jeżeli nie masz tej kostki, to nie masz AUXa i musisz ją dokupić.

Od razu uprzedzam, że bez modułu BT AUX gra ciszej niż radio (przynajmniej u mnie na zgłoszonym na maxa jakimkolwiek playerze podłączonym do AUX grał on ciszej i to nawet dużo niż radio przy tej samej głośności).
Po podłączeniu modułu BT ta przypadłość zniknęła.

Pozdrawiam i zakupowania takich gadżetów w ASO nie polecam, bo pieruńsko drogie są tam.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Quadlock.jpg (82.9 KB, 75 wyświetleń)

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2013, 20:51   #4
knt999
ford::beginner

Imię: Mirek
Model: MONDEO Titanium X
Silnik: 2.0 tdci 140KM
Rocznik: 2008

Witam, mam podobny problem co kolega tylko w C-MAXie mk1.

Otóż w dniu dzisiejszym wymieniłem radio 6000CD (CDDJ), na SONY MP3 - no i chciałbym jeszcze zamontować wejście AUX.

Po wielkich bólach udało się mi wymontować schowek za którym niby miała być kostka do podłączenia AUX (tak gdzieś wyczytałem w internecie), ale oprócz 2 takich samych kostek (które kolega ~Grinch stwierdził, że są od poduszki powietrznej) nic tam więcej nie mam.

Mojego C-MAXa też kupiłem już z zamontowanym zestawem głośnomówiącym NOKIA HF-5 (tel. jak dzwoni radio się ścisza, a głos słychać przez głośniki).

Teraz pytanie do kolegi ~wrzoch sprawdziłem w swojej kostce i w pinach 5,6,11 są kabelki - ale nie wiem co dalej - więc proszę o pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
knt999 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2013, 22:06   #5
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał knt999 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...ale oprócz 2 takich samych kostek (które kolega ~Grinch stwierdził, że są od poduszki powietrznej) nic tam więcej nie mam.
...
No bo jedna kostka jest od wyłącznika poduszki powietrznej pasażera a druga jest od AUX. Mają inne ząbki kodujące i nie da się ich włożyć odwrotnie. Trzeba kupić gniazdko AUX [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , wpiąć i będzie OK.
Stary 28-08-2013, 22:09   #6
knt999
ford::beginner

Imię: Mirek
Model: MONDEO Titanium X
Silnik: 2.0 tdci 140KM
Rocznik: 2008

Dzięki. To kupuję i będę montował Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
knt999 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-10-2013, 15:37   #7
cyberczechu
ford::amateur

Imię: Jędrzej
Model: Focus 2 kombi ghia
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005

Dla tych co wymontowują i odpinają radio mała rada - po odłączeniu uruchamia się blokada (na moje oko antykradzieżowa) radia i trzeba wpisać kod odblokowujący. Warto się na to przygotować, bo co z tego, że będzie AUX jak radio w ogóle się nie włączy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cyberczechu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-10-2013, 21:34   #8
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał cyberczechu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla tych co wymontowują i odpinają radio mała rada - po odłączeniu uruchamia się blokada (na moje oko antykradzieżowa) radia ...
Kolego - dajesz mnie więcej takie rady jak "uważajcie - po odłączeniu aku w samochodzie nie ma prądu"Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To co napisałeś, to abecado...
Odpowiedz

Zasady postowania