Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-09-2010, 17:27   #21
leszek_piesek
ford::average

Imię: Daniel
Model: Mondeo Mk4/focus1
Silnik: 2.0tdci /1.8 benzyna
Rocznik: 2009/1999
Domyślnie Odp: Trzeszczące słupki w mk4

U mnie zaczela centralna konsola troszkę trzeszczećGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pomoże ktos ?

leszek_piesek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2010, 17:37   #22
Alecki
ford::professional

Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017

Wypnij konsolę zaczynając od okolic wgłębień na kubki.
Na metalowe zapinki nałóż tekstylną taśmę klejącą.
Taśmę i krawędzie konsoli posmaruj płynnym silikonem.

Złóż w całość i ciesz się ciszą.

Pozdrawiajka,
Alek
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc]
Alecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2010, 17:58   #23
azet
ford::professional

Model: mondeo mk IV
Silnik: 1,6
Rocznik: mikołaj '07

nie wiem czy mogę tak oficjalnie, i zdjęcia nie mam bo i tak nie wiadomo czy to samo co u mnie, zawsze , na wysokości głowy miałem taki stuk jakby szyba o metal delikatnie uderzała, rozkręcałem drzwi, słupek środkowy i nic nie mogłem znaleźć, ktoś na forum podrzucił rozwiązanie- otwieracie drzwi przednie, i stojąc przodem do fotela macie uszczelkę,trzeba ją ściągnąć i w górnym prawym narożniku o ile dobrze pamiętam macie zgrzewany dach ze słupkiem, walnołem tam po zgrzewach i stuki znikły ( może na wszelki wypadek przyłużcie gumowy młotek i po nim walcie metalowym - po zgrzewach ),zastanówcie się ze dwa albo nawet 3 razy żeby czegoś nie schrzanić, mi w karzdym razie terapia młotkowa pomogła
Stary 19-10-2013, 19:04   #24
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Odkopalem ten watek, ale tytulem najbardziej pasuje do tego co chce napisac.

Na nierownosciach cos mi trzeszczalo w okolicy slupka B po stronie kierowcy. Brzmialo to jakby byly tam poluzowane jakies elementy. Moze zamek drzwi albo szyba albo cos takiego. Oczywiscie nie bylem w stanie wskazac dokladnie miejsca. Ale wnerwialo mnie to tak ze postanowilem przekazac sprawe specjalistom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ASO Forda bardzo chetnie przyjal zlecenie. Wygladali jakby wiedzieli o co chodzi (a ja myslalem ze oni wiedza bo to w sumie znana usterka).
W sumie nie bylem zbyt zdziwiony ze po odebraniu auta te halasy nadal sie odzywaly. Co wiecej, dziewczyna mi potwierdzila ze tez cos chrobocze i z prawej strony.

Po tygodniu wrocilem z reklamacja. Nie bylo problemu zadnego choc byli przekonani, ze w moim przypadku chodzi o mechanizm ustawiania pasow i ze jak cos to go czyms tam podlepia.
Przy odbiorze jednak okazalo sie ze nic z tego. I teraz uwaga: winne byly skrzypiace uszczelki drzwi, ktore posmarowali silikonem. I faktycznie jest cisza.
Za te poprawkowa akcje nie chcieli kasy wiec moze faktycznie to tylko posmarowanie. Ale glowe bym dal ze ten za ten dzwiek nie moga byc odpowiedzialne uszczelki.

W kazdym razie przyda sie info komus, komu sie odezwa podobne dzwieki z B-slupkow.
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-10-2013, 21:22   #25
koszka

Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
Domyślnie dziwne dzwięki w słupku

Witam
Drodzy forumowicze, wiem ,że podobny temat już był ale mnie już ręce opadają. od samego momentu zakupu auta czyli od kwietnia borykam się z dziwnymi odgłosami dochodzącymi ze środkowego lub tylnego słupka stronie kierowcy. Gdy samochód wjedzie prawym kołem w dziure ze środka słupka odzywa się stukot , podobnie jest gdy hamuję lub przyspieszam ale nie za każdym razem. spędziłem już kilkadziesiąt godzin na forum czytając o podobnych przypadłościach, a przy samochodzie kolejne kilkadziesiąt. jestem już mistrzem rozbierania słupka środkowego, ale wszystkie moje zabiegi nie przyniosły żadnych efektów, Ja już nie mam siły na ten samochód. Zewsząd słychąc jakies pukanie , trzeszczenie i inne dźwięki . to jest nie do pomyślenia , żeby w aucie za takie pieniądze były takie usterki. To już w moim 14 letnim focusie nic nie pukało ani nie stukało. ten samochód to porażka. Ale może jednak ktoś ma jakiś pomysł na te nieszczęsne słupki. Sprawdzałem już zawiasy drzwi, rygle, łączenia blach i mam już dość po prostu. HELP!!!!
koszka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-10-2013, 21:51   #26
lgtm

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: dziwne dzwięki w słupku

W moim MK4 też coś trzeszczy w słupku, ale w tym z przodu. Na szczeście nie dzieje się to zbyt często więc na razie nic z tym nie robie.
Wiem, że w aucie była wymieniana przednia szyba i widocznie coś poskładano nie tak jak należy.
Może w twoim też coś było grzebane ? Znasz jego historię ?
lgtm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-10-2013, 22:52   #27
koszka

Domyślnie Odp: dziwne dzwięki w słupku

u mnie też była wymieniana przednia szyba ale stuki puki dobiegają raczej ze środkowego lub tylnego słupka od strony kierowcy.
Stary 21-10-2013, 23:02   #28
lgtm

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI

Poza słupkiem miałem jeszcze jedno miejsce generujące dziwne i bardzo uciążliwe stuki. Dźwięk po kabinie rozchodził się tak, że bardzo długo nie mogłem go namierzyć. Okazał się nim schowek na okulary. Klapka jest plastikowa i znajdujące się w nim okulary bardzo ładnie stukały.
lgtm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-10-2013, 00:04   #29
koszka

ale co jeszcze może stukać w słupku jeździłem już ze zdjętymi plastikami i też pukało
Stary 22-10-2013, 10:03   #30
Szymonek11

Imię: Adam
Model: mondeo kombi
Silnik: 1999 cm3 benzyna

U mnie na nierównościach bałędają się zaczepy tylnych pasów (te przykręcone do tylnych słupków). Namierzyłem dopiero po kilku miesiącach. Trzeba jakoś ograniczyć możliwość swobodnego ruchu tych zaczepów np. podkładając pod nie elastyczną podkładkę.
Szymonek11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania