Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-10-2013, 07:51   #951
lenyk84
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: Ford Mondeo MKIV
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Cytat:
Napisał gregor75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do opon Nokian , to po pierwszym sezonie użytkowania polecam asymetryczne WR A3.
Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega lenyk84 jest z W-wy więc on nie potrzebuje dobrych opon na śnieg a bardziej na mokre nawierzchnie więc nie proponuj mu typowo śniegowych opon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał YatzeK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
WR D3

Nie bierz tego, na śniegu są słabiutkie. Z Vredesteina bierz świetne Snowtrac 3 - na mokrym głośnie jak cholera, na śniegu bezkonkurencyjne!

Jest nowszy model - MS77 który w testach nie ustępuje Goodyearowi UG8+

Na śniegu rzeczywiście świetne! Podobnie jak polskie Kelly Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Osobiście brałbym Vreda albo Nokiana

Wielkie dzięki Panowie.

Może ktoś jeszcze podpowie co będzie najlepszym wyborem. A może coś z innych marek? Dodam, że jeżdżę głównie po Warszawie oraz czasami jakaś trasa głównie po drogach wojewódzkich, zdarza się oczywiście jakiś wyjazd w góry.

Ostatnio edytowane przez lenyk84 ; 25-10-2013 o 07:54
lenyk84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2013, 11:40   #952
sizarrio
ford::average

Imię: Cezary
Model: Opel Vectra C GTS
Silnik: 1,9 cdti

Kupilem do Galaktyki Uniroyale MS77 215/60/16, pierwsze wrażenia całkiem niezłe - na razie dwa dni przejeżdżone (w roku ubiegłym jeździłem na Michelinach).
Co prawda inny rozmiar niż mój, ale może to pomoże?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

pozdr
Stary 25-10-2013, 15:07   #953
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Ja ze względu, że dużo jeżdżę w trasie na głównych drogach wybrałem Hankook i*cept W310. Jest to opona asymetryczna, jak na zimowe oponki cicha, nie mam większego zużycia paliwa w porównaniu z letnią oponą i bez problemu dawała radę na zaśnieżonej autostradzie w Czechach jak również w miejskim błocie pośniegowym. Na mokrym nie czuję różnicy na szybko pokonywanych zakrętach w porównaniu z letnią oponą. Może to nie jest opona premium ale polecam.
Btw, w niektórych BMW opony Hankook stosowane są na pierwszy montaż, m.in nawet w serii 7.
Stary 26-10-2013, 01:43   #954
slick
ford::advanced

Imię: Mat
Model: Ford Focus
Silnik: 2.5 RS
Rocznik: 2010
Wink Odp: Opony zimowe - jakie...?

Cytat:
Napisał sizarrio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kupilem do Galaktyki Uniroyale MS77 215/60/16, pierwsze wrażenia całkiem niezłe - na razie dwa dni przejeżdżone (w roku ubiegłym jeździłem na Michelinach).
Co prawda inny rozmiar niż mój, ale może to pomoże?

pozdr
Hejka,

teraz Uniroyal wypuścił następce tego modeli MS88!
Chyba będzie jazda słabsza niż na Michelinach, ale się okaże Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał lenyk84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam serdecznie wszystkich,

przeczytałem wszystkie bardzo cenne komentarze dotyczące wątku i w dalszym ciągu nie mogę się zdecydować na wybór odpowiedniej marki opony.

Jeżdżę mondeo MKIV, kombi, titanium i bardzo proszę o doradę co do wyboru najbardziej optymalnego modelu.

Zastanawiam się (w rozmiarze 205/55/R16) nad:
- Nokian (tylko jakie?)
- VREDESTEIN Wintrac Xtreme 205/55R16
- UNIROYAL MS Plus 66
- SAVA (też słyszałem, że mają dobrą opinię)

Bardzo proszę o pomoc.
Hejeczka,

Generalnie rzecz ujmując to wrzuciłeś chłopie wszystko do jednego worka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nokianki są w ty zestawieniu najmocniejsze jako marka np. WR D3. Sava półka najniższa. Jest wiele opinii bo wiele osób je ma, gdyż nie wszystkich w tym pięknym kraju z Wisłą nie stać na lepsze marki...
No, ale nie ma co narzekać. Wpisz sobie rozmiar i porównaj ceny i opony w porównywarkach. Jeszcze co do Vredestein to jest droga opona i przeznaczona do samochodów luksusowych...

Pozdro!

Ostatnio edytowane przez lukaszek_socho ; 14-07-2014 o 16:22
slick jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2013, 07:20   #955
sizarrio

Imię: Cezary
Model: Opel Vectra C GTS
Silnik: 1,9 cdti

Cytat:
Napisał slick Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chyba będzie jazda słabsza niż na Michelinach, ale się okaże Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chyba pomyłka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., wcześniej były MS 66 a następca aktualnie wypuszczony to MS77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Co do porównania zobaczymy - ms77 jest oznaczone przez ADAC jako jedna ze szczególnie polecanych.
Wujek google milczy na temat ms88.
Stary 26-10-2013, 07:26   #956
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Cytat:
Napisał slick Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak jak kolega powyżej napisał,coś Ci się pomyliło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2013, 08:38   #957
zbigniew312

Imię: zbigniew
Model: ford c-max
Silnik: 1,5 EB _Tytanium _full
Rocznik: 2018

1. Continental ContiWinterContact TS850
2. Dunlop Winterresponse 2
3. Firestone Winterhawk 3
4. Michelin Alpin A4
5. Nokian WR D3

To czołówka opon zimowych.Osobiście polecam Continental ,bądź Michelin.Jeździłem na jednych i drugich.Nokian jest bardzo dobry ale szybko się zużywa.
zbigniew312 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2013, 09:08   #958
Tomciooo

Imię: Tomek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Domyślnie

A co z nokian A3??
Testy w tym ADAC są z D3, a to inne opony.
Oficjalnie nokian A3 kieruje do samochodów z wyższą mocą.
Tomciooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2013, 11:19   #959
arttk
ford::advanced

Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.3 Duratec (SEBA) 160KM benz + LPG

Nokian A3 to po prostu opona na warunki mniej śnieżne i raczej nie do lepszych samochodów, ale na rynki, które mało sniegu widzą.
Jeździłem na nich w Subaru Legacy, więc trudno porównywać przyczepność z innymi autami, zimą w błocie ze śniegiem były takie sobie, a przy temperaturach takich jak dziś, powyżej 10C były dość miękkie i śliskie w zakrętach.
Zupełnie inaczej pamiętam GoodYear UG7 i dla mnie one były lepsze od Nokiana.
Ostatnio założyłem Conti TS850 zobaczymy jak będzie zimą.
arttk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2013, 11:49   #960
lenyk84

Imię: Grzegorz
Model: Ford Mondeo MKIV
Silnik: 2,0 TDCI

Cytat:
Hejka,

Bump:

Hejeczka,

Generalnie rzecz ujmując to wrzuciłeś chłopie wszystko do jednego worka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nokianki są w ty zestawieniu najmocniejsze jako marka np. WR D3. Sava półka najniższa. Jest wiele opinii bo wiele osób je ma, gdyż nie wszystkich w tym pięknym kraju z Wisłą nie stać na lepsze marki...
No, ale nie ma co narzekać. Wpisz sobie rozmiar i porównaj ceny i opony w porównywarkach np. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Jeszcze co do Vredestein to jest droga opona i przeznaczona do samochodów luksusowych...

Pozdro!
Jeżeli chodzi o Vredestein to akurat sprzedawane są przez jeden sklep internetowy w cenie (Opona Vredestein Snowtrac 3 205/55R16 91 T) 279 zł więc cena jest jedna z niższych z zaproponowanych opon.
lenyk84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk3 , opony zimowe

Zasady postowania