![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kuba
Model: transit
Silnik: 2.5td
Rocznik: 1994
|
Witam
Posiadam Forda Transita 2.5 TD po przeróbce z Lucasa na Boscha. Obecnie Bosch posiada przyspieszacz, ale nie działa ponieważ jest ustawiony w jednej pozycji. Znalazłem na aukcji pompę bez przyspieszacza moje pytanie brzmi czy mogę ją wstawić zamiast mojej. Widzę z tyłu tej pompy kabelek i nie wiem do czego on dokładnie służy. Domyślam się, że chodzi tu właśnie o przyspieszacz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez turbotransit ; 06-11-2013 o 10:36 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Generalnie trzeba być bardzo ostrożnym z zamianą pomp Boscha i wtryskiwaczy ołówkowych Stanadyne.
W poszczególnych latach zmieniały się wymogi odnośnie czystości spalin i w konsekwencji Ford zwiększał ciśnienie wtrysku w silnikach 2,5D. Tak więc i pompy różnią się podawanym ciśnieniem, i wtryskiwacze różnią się ciśnieniem otwarcia. Nawet oznakowanie takim samym kolorem nie gwarantuje, że wtryskiwacz jest odpowiedni. Tylko numery podane na wtryskiwaczach tu decydują - fabryczny Stanadyne lub fordowski nr części. Różnice w ciśnieniu nie są jakieś olbrzymie, ale wyraźnie odczuwalne w osiągach. W krańcowym przypadku - wtryskiwacze o dużym ciśnieniu otwarcia pracujące z pompą o małym ciśnieniu otwarcia dadzą słabiutkie osiągi, a odwrotna sytuacja zaowocuje czarnym kopciem z rury (i niezłymi osiągami). Pompa z zewnętrznym przyspieszaczem na pewno jest starszym modelem (z tego co pamiętam - stosowane były tylko do 1995 roku), jeżeli zastąpisz ją pompą z wewnętrznym przyspieszaczem, to będzie to prawdopodobnie pompa o większym ciśnieniu wtrysku. Pojedynczy kabelek z tyłu służy do zasilania zaworu start-stop, jeżeli są trzy kabelki - to dodatkowo są przewody pod immo. Jeżeli nie masz immo, to wiem, że koledzy pisali już, że przeróbka na pojedynczy przewód to prosta sprawa - trzeba zdjąć z zaworu dodatkowy łącznik. Ale ja tego nie widziałem na oczy, więc szczegółów nie podam... Cytat:
Jeżeli jest odłączony, a linka nie została poluzowana, to cały czas jeździsz na przyspieszonym wtrysku - bardzo niedobrze z kilku powodów...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 06-11-2013 o 13:18 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysztof
Model: transit 2.5 td
Silnik: 2.5 td
Rocznik: 1998
|
Witam.
Wydaje mi się, że chyba łatwiej naprawić sprawę przyspieszacza niż wymieniać całą pompę. Ja kiedyś miałem LDV z silnikiem Transita właśnie z taką pompą z zewnętrznym przyspieszaczem i jak mi nie działał to żeby odpalić w chłodny dzień ręcznie przesuwałem dźwignię a ktoś inny w tym czasie odpalał. Zakup nowego w sklepie to był koszt ok. 150 zł jak dobrze pamiętam i założenie go jest dziecinnie proste. Jak nie działa i napięcie jest podawane na niego po przekręceniu zapłonu, to bezwzględnie poluzuj linkę. Jak nie ma napięcia po przekręceniu to podciągnij np. tak jak pisze Wojtek. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez apus ; 06-11-2013 o 16:40 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kuba
Model: transit
Silnik: 2.5td
Rocznik: 1994
|
Chcę tą pompę wymienić, ponieważ jest dziurawa jak szwajcarski ser leci z niej niesamowicie. Wydaje mi się, że od początku nie daje dobrego ciśnienia. Położenie jej na stół to koszt minimum 100 zł plus uszczelnienie i okazuje się, że można zdobyć w tej cenie sprawną pompę wtryskową, która dawałaby odpowiednie ciśnienia. Jeśli by się okazało, że mimo to dalej coś będzie nie tak to będę patrzył na wtryskiwacze, bo teraz z tego co wiem to siedzą te ołówkowe, ale czy te to te właściwe to nie powiem, ponieważ ten silnik to czysta finezja.
Dziękuje Panowie za szybką odpowiedź wasza opinia na pewno mi się przyda. Jak coś ustalę dokładniej podzielę się tym na forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Natomiast tę pompę próbowałbym sprawdzić po jej oznaczeniu, pod jaką moc i rocznik jest przeznaczona.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 06-11-2013 o 17:40 |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 19-07-2011
Model: Ford Transit/CUSTOM