Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-11-2013, 22:20   #111
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: nagrzewnica elektryczna - jest czy nie ma ?

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak,ale czekając aż lód zejdzie z szyb warto by było czekać gdy nagrzewnica już pracuje i daje ciepło a nie w zimnie.

Bump: W wersji benzynowej ( a także w dieslu) proponuję założyć webasto,jest trochę zabawy ale nie ma to żadnego porównania do nagrzewnicy elektrycznej.Mam takie coś-sam zakładałem i wiem co piszę.
Założenie nagrzewnicy PTC - nawet przy braku instalacji - ok. 3-4 godziny roboty i koszt materiałów na poziomie 150zł. Możliwość samodzielnego dołożenia PTC w zasięgu praktycznie każdego, kto choć trochę ogarnia elektryczność i rozróżnia nasadową 10-tkę od śrubokręta krzyżakowego i torxa...

Pożytek z założenia PTC w samochodzie z silnikiem tdci oczywisty - ciepło tak czy inaczej mamy w najgorszym wypadku po mniej więcej 5 minutach jazdy. Bez PTC można (jak ktoś ma mniej niż 10km do pracy) nigdy nie doczekać się na miłe ciepło w kabinie...

Dołożenie Webasto - 2 dni roboty i koszt materiałów minimum 600-800zł.
Dokładając Webasto ingerujemy w układ paliwowy, układ chłodzenia (tniemy rurki) układ elektryczny. Aby się za to brać, trzeba na prawdę wierzyć w swoje umiejętności i mieć już parę modów zrobionych własnymi rękami...
W C-maxie/FF2 przy zakładaniu Webasto trzeba rozpiąć rurki klimy - a więc dochodzi nabicie klimatyzacji. Czy w MND4 tez trzeba rozpinać rurki klimy nie wiem...

Różnice w funkcjonalności są oczywiste. Nikt nie twierdzi, że samoczynnie załączająca się "farelka" może jakoś konkurować z programowalnym (np. na poranek przed wyjściem) dogrzewaczem na paliwo...

Należy oczywiście pamiętać, iż oba urządzenia na koniec montażu trzeba aktywować komputerem. Do PTC w zupełności wystarczy ELMconfig, Webasto może wymagać IDSa (ma oddzielny sterownik i może być niezbędne wykonanie procedury "instalacji modułu programowalnego").

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 08-11-2013 o 22:27
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2013, 22:34   #112
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Webasto uniwersalne,analogowe nie wymaga aktywowania czymkolwiek,po prostu jest i działa jako osobne urządzenie.

Bump:
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W C-maxie/FF2 przy zakładaniu Webasto trzeba rozpiąć rurki klimy - a więc dochodzi nabicie klimatyzacji.
Przejrzałem instrukcję montażu webasto Thermo Top Evo do Cmaxa i nie ma tam ani pół słowa o rozpinaniu węży od klimatyzacji.

Ostatnio edytowane przez mm32 ; 08-11-2013 o 22:45
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-11-2013, 01:08   #113
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Webasto uniwersalne,analogowe nie wymaga aktywowania czymkolwiek,po prostu jest i działa jako osobne urządzenie.

Bump:
Przejrzałem instrukcję montażu webasto Thermo Top Evo do Cmaxa i nie ma tam ani pół słowa o rozpinaniu węży od klimatyzacji.
Z zasady nie wypowiadam się o różnych pomysłach dokładek urządzeń nie-fabrycznych. Nawet jeśli określane są jako "dedykowane".
Stosując takie podejście można bez wątpienia znaleźć "farelkę" na 12V, dołożyć do niej jakiś zegarek-programator, podłączyć to wszystko do gniazda zapalniczki i mieć ciepły samochód za 50$ wydanych u żółtawych ludzi ze skośnymi oczami... Cokolwiek by w tym kontekście znaczyło "ciepły samochód"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Eberspacher montowany fabrycznie w C-maxie ma inne rurki klimatyzacji niż te normalne bez dogrzewacza. Polecam lekturę wątku u kolegów ze wschodu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - szczegóły o różnicach rurek klimy widać najlepiej tutaj: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 09-11-2013 o 01:14
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-11-2013, 08:58   #114
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Oryginalnie tak jest ,a w instrukcji montażu "dedykowanego" ogrzewania jest wybrana inna lokalizacja montażu agregatu i po problemie.Zarówno ogrzewania firmy Eberspacher i Webasto są to produkty niemieckich firm i błędem jest porównywaniem ich do Chińskich farelek.Każde dedykowane pod konkretny samochód ogrzewanie ma dokładną instrukcję montażu,opracowaną przez niemieckich inżynierów i naprawdę wiem co piszę są bardzo dokładne oto przykład mondeo mk4:

Bump: W mondeo mk4 w wersji przed liftem nie ma opcji do oryginalnego webasto dostawienia pilota,a na tym najbardziej mi zależało bo wyjeżdżam do pracy o różnych porach więc ustawienia w convers + były dla mnie opcją nie do przyjęcia.Jak widać czasami oryginalne rzeczy wcale nie są takie super i należy zamienić je na takie dedykowane po prostu.
Załączone Pliki
Typ Pliku: pdf Mondeo_2007_2.0_2.2_(TTV)_d_D.pdf (142.5 KB, 255 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez mm32 ; 09-11-2013 o 09:01
Stary 14-11-2013, 22:57   #115
kogut22
ford::average

Model: mundek: titanium i ghia z durashift
Silnik: 1.8 TDCI 125KM i 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2007 i 2009

przewertowałem ruską strone i rozumiem, ze jeżeli jest wyprowadzona końcówka sterowania przy elemencie konstrukcyjnym to podłączenie nagrzewnicy to w zasadzie plug and play? kolopeter-odezwę się jutro gdy sprawdzę co jest pod pokrywa od strony pasażera Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jezeli chodzi o sposoby załączania i temperatury załaczania to sa oczywiscie logiczne? bo po co Ci grzałka gdy silnik ma 70'C albo temp otoczenia ponad 20'C? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. szczerze mówiac bardzo podoba mi się to rozwiązanieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. webasto bardziej "utrudnia" życie

Ostatnio edytowane przez kogut22 ; 14-11-2013 o 23:06
kogut22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2013, 15:45   #116
mrk26
ford::professional

Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017

Tak sobie czytam cały wątek i na koniec jedno pytanie mi chodzi po głowie,a mianowicie : czy nie lepiej dołożyć grzałkę do płynu chłodzącego? Ponoć było takie coś w mondeo mk4, i korzyści obopólne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo mało tego że silnik szybciej się nagrzewa, to tym samym szybciej daje ciepełko do kabiny, a dokładając samą grzałkę mamy tylko szybciej ciepło w kabinie plus bardziej obciążony alternator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mrk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2013, 15:50   #117
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Idąc twoim tokiem rozumowania to lepiej webasto sobie wstawić bo wchodzisz do ciepłego auta i silnik także jest ciepły-nie odpalasz w mrozie powiedzmy -15 ,a to jak wiemy jest dla silnika jakby ten przejechał 200km(chodzi o jego zużycie).Jeśli chodzi o grzałki wstawiane w układ wodny to coś musiałoby je sterować,w grzałce tej w kabinie masz już wszystko gotowe tylko podpinasz kabelki i sterowanie samo się znajduje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 15-11-2013, 17:11   #118
kogut22
ford::average

Model: mundek: titanium i ghia z durashift
Silnik: 1.8 TDCI 125KM i 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2007 i 2009

Sprawdzałem dzisiaj dostepnosc kostki sterującej, oczywiscie nie znalazłem i w tym momencie sie chyba poddaje. Gdyby kostka była, to zakupił bym przewody plus nagrzewnicę i pobawił bym sie troche ale biorąc pod uwage to, ze strasznie nie lubie grzebać w elektryce to raczej porzucam temat. Chyba ze by ktos sie postarał i zrobił jakis sensowny tutorial co i jak dla osob bardziej zielonych bo szczerze mowiac dla mnie straszny pierdolnik sie zrobił w tym temacie.
kogut22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2013, 20:21   #119
michtat
ford::advanced

Imię: Michał
Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: czerwiec 2007

Jak masz zasilające to jaki problem pociągnąć 2 przewody do sterowania??? chyba żaden. A w tym temacie masz podane wszystko jak na tacy łącznie z numeracją pinów, kolorami przewodów itp tylko trzeba trochę poczytać - czego jeszcze chcieć więcej? A zawsze podczas roboty jak będziesz miał pytania to każdy podpowie.

Ja ciągnąłem jakiś tydzień temu w FF2 wiązkę sterującą, wymieniałem GEMa bo nie obsługiwał PTC, dokładałem wiązkę do panela sterowania pokrętłami, i jeszcze musiałem pociągnąć wiązkę do odbiornika centralnego zamka i go zamontować bo się okazało że GEM nie ma wbudowanego odbiornika. Orłem w elektryce nie jestem, a mimo wszystko z pomocą kolegów dałem radę i wszystko działa super. Dziś rano -3, a w samochodzie cieplutko i przyjemnie
Stary 15-11-2013, 22:00   #120
artur1970
ford::expert

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

Kolega kogut22 miał na myśli opis dla ludzi którzy nigdy nie mieli doczynienia ze schematami. Opis 22 pin złącza x połączyć z 34 pin złacza y to dla nich czarna magia.
Prosi o wykonanie w czasie montażu np. zdjęcia wtyczki, zaznaczeniu który "bolec" z którym "bolcem" połączyć. Taka instrukcja dla wzrokowców, popatrzy na zdjęcie - popatrzy na wtyczkę w soim mondku i już wie jak połączyć.

Nie każdy jest domorosłym elektronikiem a chęci do samodzielnego montażu są.
artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania