Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-11-2013, 10:13   #1
maciej23
ford::amateur

Imię: Maciej
Model: Focus II Giha
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie wzrósł poziom oleju i zwiększyło się spalanie

witam
Kupiłem Focusa II 1.6 TDCI 109 km z 2008. Przebieg 104 tyś (udokumentowane) na początku wymieniłem olej + filtr, płyn chłodzący, filtr powietrza i paliwa. Na wszelki wypadek wymieniłem też rozrząd. Po przejechaniu 10 tyś km zaczął się podnosić poziom oleju i samochód zaczął więcej palić ( w mieście 9,3 – 10 a w trasie 7,3 – Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Automatycznie zmniejszył mi się maksymalny „dystans do przejechania na pełnym baku. Wcześniej po zatankowaniu do pełna miałem 720 km. Auto nie straciło też mocy, normalnie rano odpala i nie dymi. Wyczytałem na forum, że to prawdopodobnie DPF/FAP. ( żadna kontrolka błędu się nie zapaliła) pojechałem na czyszczenie do warsztatu ( 400 zł za czyszczenie + 250 za wymianę oleju). Następnie udałem się do ASO celem dolania płynu do DPF. ( dolano ponad litr + podłączenie do kompa, brak błędów). Po dolaniu zrobiłem około 100 km poza miastem, resztę około 400 km w mieście i po 10 dniach poziom oleju się znowu podniosła o około 0,5 litra ( ściągnąłem wężykiem przez otwór na bagnet. Spalanie nie spadło. Dodam że jeden dzień użytkowałem takiego samego focusa znajomego i miałem spalanie 6,1 w mieście. Mechanik bez żadnych testów mówi, że to PDF. Czy ktoś z was miał ten problem? Czy w tym fordzie reguluje się luzy zaworowe? Może to wina wtrysku? Czy uszczelni pod głowicą?
Z góry dziękuje za podpowiedzi.

maciej23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-11-2013, 10:31   #2
mtl
ford::advanced

Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 TDCI DPF (115 KM)
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: wzrósł poziom oleju i zwiększyło się spalanie

Jakbym czytał swoją historię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . U mnie oznaczało to początki DPF'a właśnie a przepalanie nic nie dawało bo filtr był zapchany tlenkiem ceru. Następnym krokiem będzie "Usterka układu silnika" przy mocniejszym wciśnięciu gazu (np. po wjechaniu na autostradę), która będzie gasnąć po przejechaniu kilkunastu kilometrów i tak coraz częściej i częściej...

Alternatywą są jeszcze lejące wtryski. Możesz podjechać na próbę do jakiegoś uczonego. Lejące wtryski sprawią też, że jeżeli to jednak nie DPF to wkrótce też będzie.
mtl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-11-2013, 17:55   #3
tomfoc2

Imię: Tomasz
Model: Kuga MK2 Lift Titanium Magnetic Grey
Silnik: 1.5 Ecoboost 150 KM 16V
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał maciej23 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam
Kupiłem Focusa II 1.6 TDCI 109 km z 2008. Przebieg 104 tyś (udokumentowane) na początku wymieniłem olej + filtr, płyn chłodzący, filtr powietrza i paliwa. Na wszelki wypadek wymieniłem też rozrząd. Po przejechaniu 10 tyś km zaczął się podnosić poziom oleju i samochód zaczął więcej palić ( w mieście 9,3 – 10 a w trasie 7,3 – Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Automatycznie zmniejszył mi się maksymalny „dystans do przejechania na pełnym baku. Wcześniej po zatankowaniu do pełna miałem 720 km. Auto nie straciło też mocy, normalnie rano odpala i nie dymi. Wyczytałem na forum, że to prawdopodobnie DPF/FAP. ( żadna kontrolka błędu się nie zapaliła) pojechałem na czyszczenie do warsztatu ( 400 zł za czyszczenie + 250 za wymianę oleju). Następnie udałem się do ASO celem dolania płynu do DPF. ( dolano ponad litr + podłączenie do kompa, brak błędów). Po dolaniu zrobiłem około 100 km poza miastem, resztę około 400 km w mieście i po 10 dniach poziom oleju się znowu podniosła o około 0,5 litra ( ściągnąłem wężykiem przez otwór na bagnet. Spalanie nie spadło. Dodam że jeden dzień użytkowałem takiego samego focusa znajomego i miałem spalanie 6,1 w mieście. Mechanik bez żadnych testów mówi, że to PDF. Czy ktoś z was miał ten problem? Czy w tym fordzie reguluje się luzy zaworowe? Może to wina wtrysku? Czy uszczelni pod głowicą?
Z góry dziękuje za podpowiedzi.
Tylko i wyłącznie wymiana FAP-a,a najlepiej "kastracja". Z rozrzedzonym olejem nie radzę ci jeździć,bo zatrzesz "garki" i turbawkę. Ten przebieg to raczej mit (chyba ,że tylko w mieście)
tomfoc2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-11-2013, 18:50   #4
wilmar
ford::average

Imię: Marcin
Model: Focus, były: mk1, mk2
Silnik: były:1.8TDDI 1.6 tdci
Rocznik: były:2000, 2006

Witam serdecznie
zobacz co pisałem w tym temacie (c-max ale silnik ten sam)
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Szkoda Twoich pieniędzy na dolewki i czyszczenia.. przechodziłem to samo.. wydałem dużo pieniędzy na jakieś śmieszne wypalania, dolewki i bajery.. pomagało chwilowo (no moze max 10tys km) Skończyło się o tak wycinką.
O tym filtrze postów jest dużo, poszukaj proszę poczytaj i wyciągnij wnioski!!! Piszę w ten sposób ponieważ sam nie posłuchałem rad kolegów z forum i ratowałem filtr .. Niby chciałem mieć autko "zgodnie z fabryka" i co.. pffffff tylko tyle mogę dziś powiedzieć. Raz jeszcze powiem.. szkoda pieniędzy!! Decyzja należy do Ciebie. pozdrawiam Marcin
wilmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-11-2013, 20:00   #5
maciej23

Byłem dzisiaj ASO i podpięli mnie pod kompa . Wyszło P2458-61-PCM. Podobno to filtr cząstek stałych. (jest zapchany i włącza się procedura czyszczenia).
Mechanik u którego serwisuje auto zaproponował mi że może mi wstawić „zamiennik” polski za 1200 zł. Nie wiem na co się zdecydować? Wymienić czy usunąć? Gdzie taki filtr można usunąć w okolicach Bydgoszczy? Przegląd przechodzi po takim zabiegu?
Stary 19-11-2013, 20:58   #6
wilmar
ford::average

Imię: Marcin
Model: Focus, były: mk1, mk2
Silnik: były:1.8TDDI 1.6 tdci
Rocznik: były:2000, 2006

witaj
nie znam zamienników Polskich domyślam się ze chodzi o filtr po regeneracji..
google mówi np
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
.. aczkolwiek dziś bawi mnie określenie z w/w strony www "Tu zaoszczędzisz dużo pieniędzy i nerwów." ;-) -- przecież filtr zostaje w aucie.. i za jakiś czas znów się zablokuje.. wiec jaka to oszczędność?
Kiedyś jeździłem więcej na trasach to było ok. jak zmieniłem pracę i mam teraz bliżej pojawiły się problemy.
Kolego piszesz: " Po dolaniu zrobiłem około 100 km poza miastem, resztę około 400 km w mieście" czyli 4/5 Twojego przebiegu to było miasto - katorga dla tego filtra. Sorry ale masz diesla z filtrem cząsteczek stałych do jeżdżenia po mieście? wiec mogę sie tylko domyślać ze nawet "nowy" zamiennik zablokuje się w krótkim czasie.. To tylko moja opinia, decyzja należy do Ciebie. Powodzenia!
wilmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-11-2013, 21:32   #7
maciej23

Witam
Tak też chyba zrobię. Lepiej zapłacić raz i spokój. Podobno filtr jest w jednej puszcze z katalizatorem. Jak to wygląda po wycięciu? Wyczytałem na forum, że z przeglądami nie ma problemu. Wiecie, gdzie najlepiej w Bydgoszczy?
Stary 19-11-2013, 21:40   #8
danielsan51

Imię: Daniel
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2007

Szukaj w swojej strefie na forum ale zapewne v tech Bydgoszcz i na pewno jest cos w Toruniu. Ewentualnie Włocławek

Ostatnio edytowane przez danielsan51 ; 19-11-2013 o 21:48
danielsan51 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-11-2013, 22:55   #9
mtl

Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 TDCI DPF (115 KM)
Rocznik: 2012

Przynajmniej w 1.6 po wycięciu puszka z katem zostaje a zamiast filtra robi się specjalną przelotkę, żeby turbo nie łapało overboosta. Ale to tyle, co zapamiętałem z procesu. Najlepiej poszukaj czegoś ze stajni V-Techa - oni wiedzą co i jak. Jeśli chodzi o przegląd to dzisiaj byłem ze swoim i przeszedł be zająknięcia.

Ostatnio edytowane przez mtl ; 19-11-2013 o 23:16
mtl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2013, 14:09   #10
maciej23

witam
wyrzuciłem filtr ( 1000 zł V tech) i samochód od razu zaczął mniej palić. Teraz pali 7,3 w mieście. Przed wycinką palił 9 – 10 litrów. Wymieniłem olej i teraz go nie przybywa. Silnik pracuje równo, nie wiem czy nie jest tylko troszkę głośniejszy ale to może moje subiektywne odczucie.
Zmieniając temat , pojawiła mi się woda na słupku bagażniku. Nie jest jej dużo, tylko słupek przy uszczelce jest trochę mokry. Jak by koś z Was wiedział co z tym zrobić będę wdzięczy. Przepraszam za zmianę tematu.
pozdrawiam
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg uszczelka.jpg (7.1 KB, 47 wyświetleń)
Odpowiedz

Zasady postowania