Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-12-2013, 10:38   #1141
sseebbaa1
ford::advanced

Imię: Sebastian
Model: Mondeo ST220 / S-Max mk2 / Volvo C70 2.5T
Silnik: 3.0 V6 265 KM / 2.0TDCi 150KM (chip 200 KM) PowerShift
Rocznik: 2005.11 / 2015.07
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Nie pisałem o zużywaniu opon.
Pisałem o postępującej z czasem utracie elastyczności gumy.

Pomyślałeś jak opona będzie się zachowywała w jej np. trzecim sezonie w moim aucie? Czy będzie miało znaczenie, że wówczas będzie to opona 4-letnia (prod.2013) czy 6-letnia (prod.2011)?
Moim zdaniem ma to znaczenie.

Ale co tu dużo gadać. Sklep internetowy próbował mi po prostu wcisnąć towar, którego nie zamawiałem.

sseebbaa1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-12-2013, 12:21   #1142
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Tak to jest jak się kupuje opony przez internet...
A jak pechowo będzie trzeba reklamować jakąś oponę to całą oszczędność takiego zakupu szlak trafi a pozostanie stracony czas i niepotrzebne nerwy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-12-2013, 09:25   #1143
Szym0n

Imię: Paweł
Model: MK4 TitaniumX
Silnik: 2.0 Pb +LBG
Rocznik: 2008

U mnie będzie trzeci sezon na zimowych NOKIANACH -kupiłem nówki i nie żałuję -szczerze polecam, żaden śnieg, zaspy czy oblodzenie jeszcze nas nie zaskoczyło.

BTW- lato Pirelki P7
Szym0n jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-12-2013, 10:26   #1144
YatzeK

Model: MkIII
Silnik: 2.2TDCI
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał sseebbaa1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pomyślałeś jak opona będzie się zachowywała w jej np. trzecim sezonie w moim aucie? Czy będzie miało znaczenie, że wówczas będzie to opona 4-letnia (prod.2013) czy 6-letnia (prod.2011)?
Żadnego. O wiele większe znaczenie będzie miało to, w jaki sposób będziesz oponę eksploatował - pilnowanie ciśnienia, obciążeń, geometrii zawieszenia.

Cytat:
Tak to jest jak się kupuje opony przez internet...
A jak pechowo będzie trzeba reklamować jakąś oponę to całą oszczędność takiego zakupu szlak trafi a pozostanie stracony czas i niepotrzebne nerwy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No nie przesadzaj, zaraz się okaże, że sklepy internetowe to drobne cwaniaczki, które tylko czekają żeby biednego kierowcę przekręcić na kasę...

Ale z kosztami to masz rację - zakup opon w internecie ma sens wtedy, kiedy kupujesz jakiś rzadki rozmiar albo model opony. Ale w przypadku popularnych rozmiarów lepiej poszukać wulkanizatora, u którego kupisz niewiele drożej, od razu ci zamontuje i za nieduże pieniądze przechowa letnie przez sezon.
Stary 02-12-2013, 10:48   #1145
rafal8967
ford::average

Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 benzyna st-line
Rocznik: 2019
Wink Odp: Opony zimowe - jakie...?

Cytat:
Napisał sseebbaa1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ale co tu dużo gadać. Sklep internetowy próbował mi po prostu wcisnąć towar, którego nie zamawiałem.

Witaj Według naszego prawa handlowego sprzedawca może sprzedwać opony jako nowe, nie przekraczając ich daty produkcji powyżej 3 lat . Opony takie nie tracą na gwarancji która obowiązuje od daty zakupu a nie daty produkcji. Wiec nadal maja swoja 5 letnia gwarancje mimo że data ich produkcji to 3411 .. Dodam tylko tyle że na aukcjach internetowych rzadko kto pisze z którego roku są opony bo nie ma obowiązku jeśli opony nie przekroczyły 3 lat, po prostu według prawa są nowe....pozdrawiam
rafal8967 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-12-2013, 11:01   #1146
sseebbaa1

Wszystko jasne. Masz rację.
Tyle tylko, że ja zamawiając opony napisałem nie to że mają być nowe, ale że mają być z 2013 roku.
Bo właśnie nie chciałem np.2011 roku ( czy nawet końcówki 2010 bo to też mieściłoby się w 36 miesiącach).
Sprzedawca zgodził się na taki mój warunek, a mimo to wysłał co innego.
Stary 02-12-2013, 11:12   #1147
rafal8967

Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 benzyna st-line
Rocznik: 2019

Cytat:
Wszystko jasne. Masz rację.
Tyle tylko, że ja zamawiając opony napisałem nie to że mają być nowe, ale że mają być z 2013 roku.
Bo właśnie nie chciałem np.2011 roku ( czy nawet końcówki 2010 bo to też mieściłoby się w 36 miesiącach).
Sprzedawca zgodził się na taki mój warunek, a mimo to wysłał co innego.
Miałem podobny problem lecz i tak musiałem wysłać opony na mój koszt trudno człowiek uczy się na błędach....
rafal8967 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-12-2013, 16:19   #1148
slick

Imię: Mat
Model: Ford Focus
Silnik: 2.5 RS
Rocznik: 2010

Hejka,

Zawsze się trzeba pytać o DOT. Są też sklepy, które w opisie podają DOT i jest OK. generalnie może nie były też złe. Pewnie, że nie każdy sklep internetowy to złodziej i oszukiwacz. Ale masz prawo zwrotu opon w ciągu chyba 14 dni niezależnie od regulaminu sklepu. Zawsze można dryndnąć do Urzędu Miasta gdziekolwiek do biura obsługi konsumentów. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
slick jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2013, 23:07   #1149
sseebbaa1

Dzisiaj dotarły do mnie opony Bridgestone.
Jest to najnowszy model Blizzak LM-32S, wprowadzony w 2013 roku.

Opona nie jest jeszcze dostępna w Polsce w moim rozmiarze 225/40R18, więc musiałem to ściągać z Niemiec (dzięki pomocy zaprzyjaźnionego warsztatu).

DOT 4113

Zdjęcia opon:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A bieżnik LM-32S rzeczywiście różni się od bieżnika starszego modelu LM-32
(początkowo myślałem, że tylko zmieniono mieszankę gumy, ale jednak układ klocków bieżnika też jest nowy)
Stary 06-12-2013, 07:56   #1150
mefkm

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo MK4 Titanium aut.
Silnik: Duratorq 2.0L 143PS
Rocznik: 09.2008

Cytat:
Napisał YatzeK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale w przypadku popularnych rozmiarów lepiej poszukać wulkanizatora, u którego kupisz niewiele drożej, od razu ci zamontuje i za nieduże pieniądze przechowa letnie przez sezon.
z tym "niewiele drożej" to różnie bywa, ja w poprzednim aucie zamówiłem chyba popularne oponki klebera całoroczne ze sklepu internetowego za 450zł. szt., następnego dnia po zamówieniu cena opony wzrosła do 510zł. - u wulkanizatora cena 550zł., do mondeo zamówiłem na allegro ale ze sklepu prowadzącego działalnośc - fakt. - cena za GY 4seasons (dat produkcji początek 2012r.) wynosiła 420zł. szt. - w oponeo śpiewali sobie 620zł.

w przypadku 1 i 2 opon rozmiar ten sam - czyli 215x55xr16
mefkm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk3 , opony zimowe

Zasady postowania