![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
|
Zawsze wygląda to tak, że po złożeniu zamówienia odpowiednia osoba u dealera zamienia wersję wyposażenia oraz nazwy handlowe poszczególnych pakietów wyposażenia na odpowiednią wersję oraz zestaw elementów wyposażenia w systemie składania zamówień do produkcji o nazwie Vista.
Przykładowo, dla FF3 Edition 1.6 EB kombi z roku modelowego 2014 wygląda to tak: FOCUS C346, 2014 MY, WAGON BS FF, EDITION START, 1.6 GTDI 150 PS oraz MKTG PACK 54 (SAPP, ACS, podgrzewana przednia szyba, przednie światła przeciwmgielne, tempomat). Pakiet GoldX dla wersji Trend i Edition jest od razu dekomponowany na listę wyposażenia: ICE PACK 3 (radio z Bluetooth i wyświetlaczem graficznym 3,5'') CONS-WITH CLOSED BIN (konsola centralna z zamykanym schowkiem) DOOR EDGE GUARD (ochrona krawędzi drzwi) TIRE PRESS MNTR (monitorowanie ciśnienia opon) PWR FR WIN ITCH UP/D (elektryczne szyby z przodu i z tyłu) FRONT FOG LAMPS (przednie światła przeciwmgielne) DUAL ZONE AUTO TEMP (klimatyzacja automatyczna dwustrefowa) Do tego dochodzą inne opcje, np: PRMT/VOL THF SYS (alarm) oraz wielofunkcyjne pakiety wyposażenia, np. MFP 1 68BA (Pakiet Seat) Po wygenerowaniu takiej listy pole manewru jest już mocno ograniczone, ponieważ część opcji jest jawnie wymienionych. W moim przypadku od początku został zamówiony samochód z rocznika modelowego 2014. Aktualny cennik wersji Edition nie wprowadził żadnych zmian w liście wyposażenia, co najwyżej drobne korekty cen. Zabezpieczyłem się też w ten sposób, że cennik stanowi załącznik do umowy z obowiązującą listą wyposażenia. To co mnie martwi to nie ewentualne braki w wyposażeniu, ale jak długo jeszcze będę czekał i czy się w ogóle doczekam :-( |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Daniel
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 125 KM
Rocznik: 2013
|
Moja historia z fordem zaczęła się pod koniec września 2012. Zamówiłem FF trend sport kombi. Odbiór miał być w I połowie listopada. Oczywiście samochodu nie było. Tłumaczenie było, że kombi, że dodatkowy hak, że czujniki parkowania przód, że srebrne relingi dachowe itp.. Ogólnie zdenerwowanie moje sięgnęło zenitu i po wymianie zdań od połowy listopada jeździłem samochodami zastępczymi (nawet było mi to na rękę bo mogłem porównać różne samochody). Obiecali odbiór przed świętami itd-nie dotrzymali słowa.
W końcu samochód odebrałem w lutym 2013. Oczywiście z datą produkcji 2013. |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-11-2009
Model: focus kombi
Silnik: ST hybrid 313KM/486Nm
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
![]() Zarejestrowany: 19-09-2013
Silnik: 1.0 Ecoboost 125KM
|
No wiec ta praktyka wydaje sie byc powszechna.... Pewnie wiaze sie to ze staraniem osiagniecia targetow,czy to kwartalnuch czy rocznych salonu. Odnosze wrazenie,ze oni sa juz tego swiadomi,ze ten proceder uskuteczniaja co roku,ale skrzetnie ten prpblem ukrywaja na czym my,klienci,niestety cierpimy. Tez mam obiecane auto zastepcze,choc tylko na okres swiat... Zobaczymy co z tego wyjdzie
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
![]() Zarejestrowany: 09-11-2009
Model: focus kombi
Silnik: ST hybrid 313KM/486Nm
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
![]() Imię: Darek
Model: fokus III
Silnik: 1,6 125KM
Rocznik: 2012
|
Nie przesadzajcie i nie generalizujcie, że wszyscy tylko chcą was w konia zrobić tylko dokładnie czytajcie umowy które podpisujecie. Nie wierzę ,że kolega miał w umowie zapisane odbiór po półtora miesiącu od złożenia zamówienia. Ja składając zamówienie we wrześniu miałem zapisany odbiór w styczniu roku następnego z ustnym zapewnieniem , że postarają się wprowadzić wcześniej do produkcji. Suma sumarum samochód odebrałem 8 listopada. A jeżeli chodzi o umowę to tam jeszcze jest kilka innych warunków i właściwie na samochód można czekać i pół roku zgodnie z tym na co się zgodziliśmy.
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
jak czytam to wszystko to zaczyna mnie głowa boleć , nikt nie bierze pod uwagę że montaż samochodu nie trwa 5 minut a istotny jest efekt końcowy czyli data zakończenia produkcji.
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
![]() Zarejestrowany: 19-09-2013
Silnik: 1.0 Ecoboost 125KM
|
Cytat:
Hyundai - produkowany na Słowacji, czas oczekiwania do 3 miesięcy Ford - produkcja w Niemczech; do którego salonu nie zadzwoniłem przed zamówieniem (w połowie września) to mówili - będzie na połowę grudnia, na pewno nie później. Nikt mi nie wmówi, że produkcja sama w sobie trwa dłużej niż miesiąc. Chociaż zdaję sobie sprawę, że wszystko zależy od stopnie skomplikowania wyposażenia. Ale bez przesady, ja nie wydziwiałem aż nadto. Z tego co wiem, to są dwie linie produkcyjne - jedna na hatchbacki, na które jest zdecydowanie więcej zamówień, druga na kombi i sedany. Ja zamawiałem sedana, więc dziwi mnie ta zwłoka... a co do umowy - wyraźnie jest napisana data na kiedy ma być. Oczywiście, jest zapis, że okres oczekiwania może się wydłużyć, ale jeśli będzie to więcej niż 2 tyg to możemy rezygnować z umowy i dostaniemy zwrot zaliczki... |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011
|
Produkcja trwa kilka minut. Kolejka jest długa kilka tygodni albo miesięcy...
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Daniel
Silnik: 1.6 125 KM