Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-12-2013, 19:02   #31
LAndrzej
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: mondeo mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: komunikat "akumulator rozładowany"

Cytat:
Napisał orion512 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Byłem w garażu i zrobiłem pomiary.
Samochód stał kilka godzin od ostatniej podróży - napięcie 12.23V
Zapaliłem światła, włączyłem zapłon oraz radio - napięcie spadło do 12,00V
Pomimo tego komunikat tym razem się nie pojawił. Czasem się pojawia i wtedy muszę zrobić pomiar.
Po odpaleniu auta napięcie skoczyło do ok 14,75V bez jakiegoś specjalnego obciążenia.
Bezpośrednio po zgaszeniu wynosiło ok 12.6 i powoli spadało dążąc pewnie do okolic 12.2 - 12.3V.
Tak więc twoje napięcia pokrywają się z moimi. A to że na wolnych obrotach alternator nie wyrabiał pod dużym obciążeniem to normalna rzecz.

Więc w sumie ten komunikat u Ciebie to ciekawostka.
Jak mi się pojawi to zerknę przy jakim napięciu to się stało i napiszę.
Mam mondeo mk4 1,6 ecoboost z 2011r.
Problem z komunikatem "akumulator rozładowany" ćwiczę (razem z serwisem w Gdyni) już od 2 lat. Najpierw moje spostrzeżenia - komunikat pojawia się, gdy przy wyłączonym silniku używam radia. Już po kilku minutach pojawia się ten komunikat, a po następnych kilku, radio wyłącza się a komunikat pali się nadal na wyświetlaczu. Jeśli teraz uruchomię silnik, wszystko powraca do normy, ale po wyłączeniu silnika i kilku minutach słuchania radia, zabawa od nowa. Pomiary napięć na akumulatorze w tym czasie były jak najbardziej normalne, zgodne z zasadami charakterystyk ładowania, rozładowania i zakresu normalnej pracy. Nigdy napięcie nie spadało poniżej 12,4V co przy włączonym tylko radiu ( może jeszcze jakichś drobnych urządzeń podtrzymujących) powinno gwarantować słuchanie radia przez 2-3 godziny.
Akumulator kwasowy zapewnia działanie jeszcze przy 11,2V. Dopiero gdy napięcie na celę wynosi 1,8V (10,8V) wymagane jest szybkie naładowanie go.
Nie będę się tu rozpisywał na temat zasady działania akumulatora kwasowego, uczyłem się tego już dosyć dawno i może co nieco mi już odparowało, ale to jest dostępne po wpisaniu odpowiedniego hasła w google. Moim zdaniem problemem jest komputer, a właściwie złe ustawienie poziomu napięcia odniesienia, przy którym następuje podanie informacji o komunikacie. Jeśli jest to np. 12,4V to komputer, mimo właściwego napięcia na zaciskach akumulatora, wyświetli ten komunikat, a co za tym idzie, dalej po chwili wyłączy radio dla bezpieczeństwa, co jest naturalne i właściwe.
W serwisie cała rzecz sprowadzała się do sprawdzania akumulatora i za każdym razem stwierdzeniem, że jest dobry. Gdy sugerowałem aby sprawdzono komputer i jego ustawienia, wzrok fachowca szukał mądrości gdzieś w okolicach sufitu. Dałem spokój, bo ile można walczyć z "uczonymi" (skończyła mi się gwarancja w tzw. międzyczasie). Z samochodem i jego pracą oraz akumulatorem nic się nie dzieje. Przestałem tylko słuchać radia na postoju. Przynajmniej mam pretekst by wysiąść i rozprostować kości. Nie wierzę więc w winę akumulatora gdy ma mniej niż 4 lata, chyba, że był szczególnie traktowany. Mam na myśli normalną eksploatację. Może komuś uda się powalczyć z trochę normalniejszym serwisem zapatrzonym nie tylko w zyski za nic. Chętnie wtedy przyjmę jakieś konkretne, sprawdzone sugestie.
Życzę powodzenia.

Ostatnio edytowane przez jvc ; 06-12-2013 o 19:20
LAndrzej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2013, 21:37   #32
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010

Nie wiem który moduł jest odpowiedzialny za pomiar napięcia do komunikatu ale jeśli np. jest to converse to może problem jest w jego starym oprogramowaniu. Przecież te progi zaszyte są w sofcie. Może update softu licznika by rozwiązał problem?
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2013, 17:56   #33
LAndrzej

Orion512 - być może ma pan rację, że to błąd w jakimś module za to odpowiedzialnym, który był jednak testowany przez wytwórcę, tak sądzę, i na początku sprawował się dobrze. Soft też nie miał prawa się zdezaktualizować samoistnie. Chcę tylko przez swój wywód powiedzieć, że nie wierzę tu w akumulator, który zachowuje się bez zarzutu w każdym innym momencie swojej pracy. Taki komunikat nie pojawił się nigdy w innym przypadku, nawet gdy napięcie na zaciskach było w granicach 12,2V-11,8V. Uważam, że ten komunikat powiązany jest tylko w jakiś sposób z radiem. Dlatego z problemem udałem się do ASO, nie do szewca. Gdybym miał oprzyrządowanie podobne do serwisu??
W tej sytuacji, ponieważ słuchanie radia na postoju nie może mieć wpływu na normalną eksploatację, stosuję się do rady (też "fachowej") jakiej udzielił bardzo kompetentny serwis panu Logar4. Jeżdżę i czekam na rozwój wypadków, dopóki nie znajdę fachowca z oprzyrządowaniem nie tylko warsztatu. Pozdrawiam
Stary 06-12-2013, 21:13   #34
leszek.tpp
FCP member

Imię: Leszek
Model: FORD MONDEO
Silnik: 1,6 ECOBOOST

Do LAndrzej.
Mam taki sam samochód jak ty i miałem takie same komunikaty. Problem komunikatu o rozładowanym akumulatorze rozwiązało przez "przypadek" ASO, w/w fachowcy montowali mi w samochodzie czujniki parkowania firmy Logic przy zakupie auta i podpięli je do zasilania w taki sposób, że cały czas były zasilane mimo zamkniętego samochodu. Dzięki temu, że centralka czujników padła panowie z ASO musieli ja wymienić na nową (na własny koszt) i przy okazji wpadli na pomysł aby czujniki nie były cały czas aktywne, ale tylko podczas używania samochodu. Zmienili punkt zasilania centralki czujników i od tego czasu mam spokój z komunikatem "akumulator rozładowany". Oczywiście wcześniej wszystko było sprawdzone tak jak u Ciebie. Wniosek jest taki aby sprawdzić czy coś nie pobiera niepotrzebnie prądu.
leszek.tpp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2013, 00:51   #35
logar4
ford::advanced

Model: S-MAX
Silnik: 1,6 EcoBoost
Domyślnie

To nasuwa mi podejrzenia ma systemy elektryczne haka albowiem komunikat zaczął sie u mnie pokazywać nie długo po jego montażu...

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
logar4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2013, 23:55   #36
LAndrzej

Do Leszek.tpp
Dzięki, być może za cenną podpowiedź. Czujnik parkowania również mi zainstalowano, nie pamiętam jaki typ, a papiery mam w garażu. To jest taki mały niebieski ekranik wyświetlający odległości od przodu i tyłu z zaznaczeniem z jakiego czujnika pochodzi alarm i jednocześnie z sygnalizacją dźwiękową. Wyłącznik zamontowano pod roletką na napoje, obok dźwigni hamulca ręcznego. pozostaje mi sprawdzić czy alarm "akumulator rozładowany" zależny jest od pozycji wyłącznika i gdzie jest ewentualnie podpięte zasilanie. Dziękuję, pozdrawiam.
Stary 27-01-2014, 20:55   #37
logar4
ford::advanced

Model: S-MAX
Silnik: 1,6 EcoBoost
Domyślnie

No i po tygodniu stania w mrozie...... odpalił od pierwszego razu, bez problemu.

Wysłane z mojego SM-P605 przy użyciu Tapatalka
logar4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2014, 23:08   #38
miras500
ford::average

Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 PB
Rocznik: 2007

Panowie co do tego komunikatu podczas słuchania radia na wyłączonym silniku to bez paniki ford zastosował taką opcje że ostrzega cię jeżeli bedziesz lub zostawsz włączone radio przez długi czs to może rozładować akumulator.Ja tak często słucham radia komunikat wyskakuje i go olewam już 3 lata
miras500 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2014, 17:32   #39
julasd

Model: s-max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009

s-max 2009,, też mi się świeci, Wymienili moduł w alternatorze, ładuje ponad 14V.
Elektryk powiedział, że jest jakiś bezpiecznik, który może być przepalony.
W s-maxach podobno tak jest. Jeżeli to prawda, to jaki to bezpiecznik?
julasd jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2014, 23:14   #40
eclipse
ford::expert

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007

Pierwsze słyszę o bezpieczniku od komunikatu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., a dlaczego nie powiedział ci konkretnie .

Zasady postowania