Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-08-2013, 21:19   #71
elspasoo
ford::average

Model: Wesfalia nugget 2,0 '89
Silnik: Swap 2,3 16V Y5A + automat
Rocznik: 1989
Domyślnie Odp: Swap sinika benzynowego (pinto) - jaki silnik wybrać??

Dzięki Wojtek, za jak zwykle cenne informacje. Co do felg to wszystko poniżej 17" to dla mnie trucizna dla oczu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Więc kupiłem takie jak wcześniej podałem Brabus Monoblock V z ET56 cięzko było takie coś zdobyć ale są i poszły do polerki rantów. Będa malowane prawdopodobnie w jakiś delikatny pomarańcz (dużo perły i ziarna). Tranzol ma być nietuzinkowy .W kolorze lakierowany jest każdy element karoserii nie będzie ani jednego czarnego plastiku (z ramionami wycieraczek włącznie). Co do dystansów temat poszedł na CNC, spróbujemy zrobić przód na dystansach grubości 25 mm/ frezowane miejsca pod łby. Tył dystans 45 + felgi ET56 szerokie na 7,25" i powinno być idealnie. W planach jest jeszcze tapicerka i parę gratów do środka. Ciesze się również ,ze kolega Alopan się wreszcie udzielił , chętnie wymienię sie doświadczeniami. Tymczasem mam już zamontowaną sportową kierownice Victor'a - jest 2 razy mniejsza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Watek możecie śledzić na bieżąco w MBC :
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Kilka fotek na szybko:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez elspasoo ; 14-08-2013 o 07:59
elspasoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2013, 07:47   #72
elspasoo

Domyślnie Re: Swap sinika benzynowego (pinto) - jaki silnik wybrać??

Kilka nowych fotek , lakier flip flop
Stary 20-12-2013, 10:02   #73
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Swap sinika benzynowego (pinto) - jaki silnik wybrać??

Cytat:
Napisał elspasoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Watek możecie śledzić na bieżąco w MBC :
Niestety, nie można obejrzeć zdjęć bez rejestracji na tym forum (szkoda...)
Cytat:
Napisał elspasoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
spróbujemy zrobić przód na dystansach grubości 25 mm/ frezowane miejsca pod łby. Tył dystans 45 + felgi ET56 szerokie na 7,25" i powinno być idealnie.
Nie myślałeś o zmianie mostu na "szeroki" (po 1992r)? Mógłbyś wtedy dać mniejsze dystanse. Ale z drugiej strony gruby dystans jest pewniejszy, można go dowalić mocno śrubami, taki cienki to trochę strach... A łożysko koła w moście Timken i tak jest częściowo odciążone przez półoś - talerzyk półosi nie pozwala na powstanie momentu skręcającego na piaście, więc łożysko będzie tylko minimalnie bardziej obciążone przy grubym dystansie.
==============

Wrzuć do nas fotki - jeśli możesz... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-12-2013 o 10:14
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2013, 10:38   #74
elspasoo

Spoko bedę wstawiał linki na forum MBC, więc będzie widoczne. Co do tylnego mostu , jest tak jak mówisz, z resztą dystanse sa już zrobione więc nie będę tu nic zmieniał. Bardziej przydało by się zgubić z przodu ok 10mm. Auto ma juz przerobiony dach pod nowe okno. Uszyty jest namiot z nowej tkaniny - bardzo trudno było znaleźć coś takiego, (mało kto stosuje grubą bawełnę impregnowaną) - w kolorze szarym z połyskiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Będę montował wszystko w całość od obecnego weekendu. Później faza testów i dopieszczanie, zabawki do środka (audio, kamera, centralny) , tak więc do wiosny jest co robić i na co zbierać (może gwiazdor pomoże)
Stary 20-12-2013, 10:51   #75
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Domyślnie Odp: Re: Swap sinika benzynowego (pinto) - jaki silnik wybrać??

Cytat:
Bardziej przydało by się zgubić z przodu ok 10mm.
To zamiast dystansów można dać cieńsze pierścienie przelotowe i dłuższe szpilki. Mam na zbyciu pierścienie przelotowe 4 szt grubości 16 mm (materiał PA6), gotowe z kołnierzem pod otwór centrujący 65,1mm i otworami na szpilki 5x160mm. Nie używane, bo choć je zamówiłem, to nie znalazłem nigdzie na całym świecie odpowiednio długich szpilek z gwintem M14x2mm w odpowiedniej klasie wytrzymałości (tzn na przód mogę dać tylne szpilki, ale na tył... nie mam co dać). Znalazłem szpilki odpowiedniej długości i średnicy radełka od Dodge-a, ale z gwintem M14x1,5. Musiałbym zmienić wszystkie wszystkie 20 szpilek i szukać nakrętek M14x1,5 z płaską pływającą podkładką. Więc dałem sobie spokój...

Natomiast szpilki M12x1,5 do Osiołka są jakie chcesz. Trzeba by tylko wywiercić otwory pod łby śrub na piaście - bo w moim 2,0 TDCI piasty są płaskie. Ale to pryszcz.
Ewentualnie stocz te przednie na wymaganą grubość i załóż jako przelotowe na długich szpilkach.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-12-2013 o 11:12
Stary 20-12-2013, 11:02   #76
elspasoo

Być może źle się wyraziłem Wojtku, zależy mi aby felga weszła głębiej w nadkole. Bez zmiany piasty ( na niższą) jest to w zasadzie nie mozliwe. Dystans ze miana rozstawu ma 25 mm i nie może byc juz cieńszy. Postawię go na nowych kołach i wówczas zastanowię się czy jeszcze cos poprawić czy nie. W każdym razie do amortyzatora mam ok 23mm.
Stary 20-12-2013, 11:15   #77
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Być może źle się wyraziłem Wojtku, zależy mi aby felga weszła głębiej w nadkole.
Dobrze się wyraziłeś i ja dobrze zrozumiałem (chyba...). Ale pisałeś, że dystanse na przód mają mieć 25 mm. Więc skoro potrzebujesz z kołem wejść ok. 10 mm w nadkole, to pierścień przelotowy ok. 15mm grubości (zamiast dystansu 25mm) będzie idealny.
Czy dobrze myślę?

Cytat:
Dystans ze miana rozstawu ma 25 mm i nie może byc juz cieńszy.
Dystans ze względów wytrzymałościowych musi mieć tę grubość bo pośredniczy przy mocowaniu koła do piasty. Ale nie pierścień przelotowy, który jest tylko ściskany szpilkami pomiędzy piastą i kołem i sam nie pracuje wytrzymałościowo... Pierścień przelotowy może mieć nawet tylko np 5mm grubości - byleby kołnierz centrujący piasty jeszcze wchodził w koło. Wtedy nawet można go założyć bez zmiany szpilek w piaście, warunek 6 -7 obrotów nakrętki na szpilce przy dokręcaniu koła.

Natomiast te moje pierścienie przelotowe mają 16 mm, bo mają własny kołnierz centrujący 65,1mm i mniej nie mogą mieć, bo z kolei wchodzi w nie od drugiej strony kołnierz centrujący piasty o dużej wysokości. Potrzebne są odpowiednio dłuższe szpilki...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-12-2013 o 11:52
Stary 20-12-2013, 12:01   #78
elspasoo

Ok rozumiem, zastosowanie dystansu było konieczne ze względu na inny rozstaw z 5x160 na 5x112. Musiał bym zaspawać puste miejsca w piaście i zrobić nowe otwory gwintowane pod rozstaw 5x112, lub wstawić szpilki. Jedno z tych rozwiązań wezme pod uwage jesli nie będzie innego wyjścia.
Stary 20-12-2013, 12:04   #79
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Ok rozumiem, zastosowanie dystansu było konieczne ze względu na inny rozstaw z 5x160 na 5x112.
Ups... Zupełnie zapomniałem o tym... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No tak... - ale obręcz wystaje za błotnik? Jeżeli tak, musiałbyś dać nakładki na błotniki (i lakierować je, skoro cały jest w jednym kolorze...)

Na brytyjskim forum Transita podają sposób na niskie dystanse na przód (20 mm). W piaście frezują zagłębienia na łby śrub mocujących tarcze - wtedy dystans lub nowa felga nie musi mieć zagłębień pod te łby (kolidujące ze nowymi szpilkami). Można zrezygnować z dystansu w ogóle i mocować felgę bezpośrednio na piaście. Wymagany jest tylko adapter - przejściówka na otwór centrujący.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Uploaded with [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-12-2013 o 13:02
Stary 20-12-2013, 12:36   #80
elspasoo

Spoko ,domysliłem się. Krawędź felgi jest na równi z krawędzią błotnika - sprawdzane na podnośniku. Wszytsko wyjaśni się gdy auto stanie na kołach pod własnym ciężarem, dopiero wtedy bede mógł coś dokładniej więcej powiedzieć. Widziałem auto gdzie zamontowane były felgi 16", 7,5" szerokie ET 35, bez dystansu i było ok , dlatego założyłem ,że jesli w moim przypadku przy szerokości fegi 7,25" i et 56 będe jeszcze miał miejsce na dystans ok 25, bo róznica w ET daje mi 21mm zapasu + 3mm różnicy ze wględu na szerokości fegli (na stronę) w . Zobaczymy czy się potwierdzi.
Dzięki za podesłanie wątku - jest to na pewno jakaś alternatywa, wezme pod uwage jeśli nie wypalą moje dystanse z redukcją.

Ostatnio edytowane przez elspasoo ; 20-12-2013 o 13:48
Odpowiedz

Zasady postowania