Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-12-2013, 23:55   #1
dpercio149
ford::average

Imię: Dominik
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Unhappy Kontrolka oleju mryga na luzie i niskie ciśnienie

Witam
Od momentu gdy kupiłem samochód, a był on 100 km od mojego miejsca zamieszkania gdy jechałem nim do domu i zostało 20 km, stanąłem na światłach, wrzuciłem luz i patrze kontrolka oleju mryga. Oczywiście sprzedawcy się to nigdy nie wydarzyło.
I tak jest cały czas gdy przyjadę pare dziesiąt km lub dam mu do pieca ona mryga lub nawet pali się na stałe, ale to tylko na luzie. Znajomy mechanik podlaczyl manometr mechaniczny w miejsce czujnika i okazało się ze ciśnienie na luzie to 0,6 bara a przy max obrotach 2,5 bara. Ma on Mondeo z podobnym silnikiem, tylko wyglądem się różni bo w Mondeo i tam ciśnienie na luzie to ponad 2 bary a na obrotach ponad 3 bary. Sprzedawca twierdzi ze olej nje dawno wymieniał i lał 10W40.
Możecie mi coś poradzić?
Martwię się o swoją foczke.
Pozdrawiam

Jeśli facet mnie oszukał i nie zmienił oleju to kontrolka będzie się świeciła z powodu starego oleju? Inna gęstość albo coś? I tak poza tematem jak sprawdzić czy przypadkiem do wymiany nie jest rozrząd?
Edit:te Ciśnienie oleju może być przyczyną ze więcej pali?
Znalazłem na stronie Focus.corona.pl tabele ze ; silnik diesel 1,8 90 KM na biegu jałowym powinien mieć 0,75 bara a na 2000 obrotów 1,5 bara. Może ktoś powiedzieć o co chodzi?

dpercio149 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2013, 03:09   #2
Uziu
ford::expert

Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
Domyślnie Odp: Kontrolka oleju mryga na luzie i niskie ciśnienie

zobacz czy miska olejowa nie jest zagieta w miejscu smoka. potem bedziemy martwic sie dalej.
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2013, 08:06   #3
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

zmień olej z porządnym filtrem mann albo oryginalnym

jeśli faktycznie będzie dalej to samo, to może być już agonia silnika albo smok przytkany
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2013, 11:38   #4
salom

Możesz poprawić ciśnienie wymieniając pompę olejową na nową, oraz przeczyszczenie smoka w misce olejowej. Może sie poprawic o około 0,5 atm.
Czytałem na forum, że jednemu koledze mryganie ustało po wymianie filtra oleju na oryginalny, i oleju silnikowego według instrukcji.

Ostatnio edytowane przez salom ; 29-12-2013 o 12:26
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2013, 12:21   #5
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

Cytat:
Napisał dpercio149 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Znalazłem na stronie Focus.corona.pl tabele ze ; silnik diesel 1,8 90 KM na biegu jałowym powinien mieć 0,75 bara a na 2000 obrotów 1,5 bara.
jest to właściwe ciśnienie dla tego silnika podane w/g dokumentacji Ford-a

pytanie dla czego poprzedni właściciel zmienił olej na 10W40, zamiast 5W30 przecież taki jest w specyfikacji tego silnika
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2013, 12:43   #6
Fulara
FORD|AUTHORIZED

może chciał ukryć kontrolkę i myślał że jak naleje "gęstszego" to będzie ok,
Stary 29-12-2013, 12:51   #7
dpercio149
ford::average

Imię: Dominik
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

Muszę ściągnąć pokrywę silnika spodnią i sprawdzić miskę .Nie mam pojęcia dlaczego on tak zrobił ,słyszałem że można zrobić płukankę i z 10W-40 przejść na 5W-30 forda.Czy w nim jest tak że czym wyższe obroty i cieplejszy to jest niższe ciśnienie ? Znajomy podjechał mondeo ten sam silnik 1,8 tddi i ma cisnienie na ciepłym 3 bary , mierzone tym samym manometrem.W instrukcji wypisane są wartości tylko pytanie przy jakiej temperaturze.
Mój dobry znajomy naprawia mi cały czas auto i robi to świetnie , radzi mi aby wlać do mojego TDDI 15w-40 znaczy się minerał,a znowu jak poszedłem do sklepów mówią mi że turbina może nie chodzić właściwie ,a silnik nie trawi tego oleju.
I teraz pytanie jakiej firmy olej kupić , o jakim symbolu ,jakiej firmy filtr , czujnik jest wymieniony.
Autko mam od ok 2 miesięcy ,przesiadłem się z mondeo 1,8 Pb na diesla który jest eco i nie chciałbym stracić tego silnika a wystarczy że przejadę 25 km 80 km/h i kontrolka świeci lub mryga na luzie , poniżej 1000 obrotów.
A gdzie dokładnie znajduje się ten smok w misce olejowej ?

Pozdrawiam
dpercio149 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2013, 13:02   #8
salom

Smok jest w najniższym punkcie miski olejowej, prawie dotyka do dna, poprzez smok pompa olejowa zasysa olej.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2013, 13:04   #9
Fulara
FORD|AUTHORIZED

mechanik powiela PRL-owskie porzekadła i dumania, typowe myślenie - zalać 15w-40 i niech się kulo. fordowski silnik ma mieć zalany olej 5w-30 o obniżonym HTHS a on Ci proponuje glut przy -15 stopni. brawo.

kolego, jeśli silnik jest zarżnięty, nie pomoże galareta w misce tylko remont. ale zacznij od prostszych rzeczy, typu wymiana filtra, czujnik ciśnienia, pompa itp
Stary 29-12-2013, 16:50   #10
Uziu
ford::expert

Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005

oj panowie karzecie mu pompe wymieniac od razu , jak po prostu moze byc zawalony smok , wgieta miska i dotyka smoka i nie moze lekko sobie ciagnac oleju , lub prrzewod doprowadzajacy olej ze smoka do pompy sie rozszczelnil. Oczywiscie wymiana oleju i filtra koniecznie i lej mu 10w40 .Jezeli nic sie nie zmieni to pompa do sprawdzenia a potem to juz tylko remont.
Po co przeplacac za syntetyk 5W do silnika skonstruowanego przed 20 laty ?
Moj Tddi chodzil juz na wszystkich olejach i 5 W i 10 W i 15 W , i nic sie nie dzieje , roznica byla tylko w mrozy. Teraz lata na 10 W. Syntetyk do tego silnika nie jest potrzebny , lancuch rozrzadu woli gestrzy olej , ma wtedy lepsze smarowanie, a 5w jak sie rozgrzeje silnik to woda.
nie sadze aby po wlaniu oleju 5W bylo lepiej, nie wiem co teraz jest tam u Ciebie wlane.
a moze tez byc tak ze zaworek w filtrze sie przyciol i puszcza cisnienie.
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania