Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-08-2013, 18:24   #81
romeczek7
ford::beginner

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Wysokie obroty przy zmianie biegów i nie tylko...

Tak, może tak być. Częściej szarpanie, brak prawidlowej reakcji na wciskanie pedału przyspieszenia, bądź działanie skokowe. Po wymianie trzeba zrobić reset. Polecam również zajrzeć do konkurencyjnego forum focusklubpolska.pl.

romeczek7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2013, 22:37   #82
Danek2312

Imię: Daniel
Model: Ford Focus mk1
Silnik: 1.8 16v

Dziś wymieniłem potencjometr przepustnicy i wszystko w końcu po prawie 4 miesiącach wróciło do normy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
Danek2312 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2013, 18:34   #83
krypa1920
ford::average

Imię: Mariusz
Model: ford focus
Silnik: 1800 16v
Rocznik: 2000

witam odświeżę trochę temat. po wciśnięciu sprzęgła obroty wzrastają tak jak bym dodawał gazu jest to strasznie denerwujące i co jeszcze mnie nie pokoi to to że praktycznie nie ma hamowania silnikiem. poza tymi usterkami obroty są ok ok 800 na zimnym silniku troszkę większe ale to chyba normalne

Bump: proszę o jakąś pomoc. czytałem o tym przewodzie powietrza ale nie wiem gdzie sie znajduje
krypa1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2013, 15:39   #84
hakuna matata
ford::amateur

Imię: Dariusz
Model: Focus
Silnik: 1.6

Witam serdecznie i dziękuję wszystkim co wypowiadają się bo to cenne wskazówki. Do dzisiaj borykałem się z tymi obrotami i prawdopodobnie znalazłem jeszcze jedną przyczynę i to prostą. Zaznaczę że miałem wymieniany silniczek krokowy ale to w okresie wakacyjnym (bo już jeździć nie mogłem obroty powyżej 4tyś i nie spadały w ogóle)i na jakiś czas był spokój i znowu zaczynało się podobnie pierwsze od małych obrotów i sukcesywnie coraz większe. Tym co wcześniejsze wskazówki nie pomogły radzę jeszcze sprawdzić czy po naciśnięciu gazu i zwolnieniu pedała gazu przepustnica zamyka się to znaczy czy mechanizm ściągania (przyciągania, wracania, odbijania) linki od gazu jest sprawny. JA dzisiaj eksperymentalnie dołożyłem ze swoim mechanikiem dodatkową sprężynkę która ściąga linkę i domyka przepustnicę oraz do oliwiliśmy tą oryginalną aby zmniejszyć opór tarcia bo się przycinała i teraz mam brak gazowania jeżeli tak będzie przez dłuższy czas to zainwestuje w przepustnice albo jak się da naprawić to sie naprawi ten mechanizm.
hakuna matata jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2014, 19:29   #85
adammpl

Model: Mk1
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2001

sprzęgło,
prosty test, wsiądź do auta, wciśnij sprzęgło i pobaw się gazem, jak obroty ładnie podskakują i opadają a podczas jazdy masz "podskoki" to 99% sprzęgło,
i nie ma co wymieniać dupereli tylko się pogodzić że trzeba te 2k wydać, nie mówię że od razu, może za miesiąc może za rok, zależy jak kto jeżdzi
adammpl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2014, 17:39   #86
Danek2312

Imię: Daniel
Model: Ford Focus mk1
Silnik: 1.8 16v

Panowie, przeczytałem wasze wszystkie posty i napiszę krótko.
Miałem identyczne objawy, walczyłem sam prawie 4 miesiące bo nikt nie wiedział co jest.
Potencjometr przepustnicy wymieniłem i już pół roku minęło i dalej git Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kosztowało mnie to całe 40zł za używkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał adammpl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sprzęgło,
prosty test, wsiądź do auta, wciśnij sprzęgło i pobaw się gazem, jak obroty ładnie podskakują i opadają a podczas jazdy masz "podskoki" to 99% sprzęgło,
i nie ma co wymieniać dupereli tylko się pogodzić że trzeba te 2k wydać, nie mówię że od razu, może za miesiąc może za rok, zależy jak kto jeżdzi

To wymyśliłeś hehe Co ma piernik do wiatraka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Danek2312 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2014, 21:31   #87
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał adammpl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sprzęgło,
a co ma kosztować 2k ? sprzęgło ?
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2014, 09:34   #88
korek007
ford::professional

Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a co ma kosztować 2k ? sprzęgło ?
W 1.8 TDCI sprzęgło wraz z dwumasą może tyle kosztować. Chyba o to właśnie chodziło.
korek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2014, 19:49   #89
MARIUSZEKM

Model: focus Ghia
Silnik: 1800

Hey.mam taki sam problem jak w temacie.Podczas jazdy ,w momencie wysprzeglania i zmieniania biegow auto na kilkanascie secund sam zwieksza obroty do 2500 -300 tysiecy.gdy zahamuje i zatrzymam sie to obroty automatycznie obnizaja sie.
Zmienilem czujnik przepustnicy ,czujnik VSS i to samo.Gdy odpinam czujnik VSS to obroty spadaja ladnie ,az za ladnie ze niekiedy sam gasnie przy dojezdzaniu na swiatla.podpinam go z powrotem i to samo.rece opadaja.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MARIUSZEKM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-02-2014, 12:53   #90
MARIUSZEKM

Model: focus Ghia
Silnik: 1800

HEYKA.wszyscy ktorzy maja podobny problem jak Ja -uprzedzam .NIE WYMIENIAJCIE NIC dopoki nie znajdziecie przyczyny.Nie zgadujcie bron boze bo duza czesc osob robi to.
Ja pisalem o swoim problemie wczoraj a dzis znalazlem usterke.dobrze byla schowana a trafilem na nia przypadkiem.
Podnaszace sie obroty to na 200 procent sprawa lewego powietrza ktore dostaje sie do kolektora ssacego dzies przez jakis nieszczelny przewod,trzeba tylko znalezsc ktory.U mnie np.to bylo na kolektorze ssacym od tylu przepustnicy.w pewnym momencie uslyszalem ze cos syczy;zaczalem szukac i znalazlem peknieta i struchlala zagluszke plastikowa na kolektorze ssacym.po prostu struchlala.gdy tam zaczalem macac reka to mi prawie sie rozsypala w rekach.pomacalem dalej i znalazlem druga zaworek ,taka rurka dlugosci 2 cm na 6 - 8 mm srednicy .tez byla oddetkana.przytkalem reka i odrazu silnik zaczal ROWNIOTKO pracowac .zrobilem szybki test.mialem w samochodzie takie korki do uszu ,wiec zgniatem je i zatkalem je i postanowilem wyprubowac auto.zrobilem 10 km w miescie i moze z 30 swiatel i auto ani razu nie przygazowalo samo ani nie zgaslo.idealnie.nie bylem pewny czy to fabrycznie jest zagluszone wiec w internecie wpisalem kolektor ssacy focus 1.8 16 V i znalazlem zdjecia gdzie na nich te otwory sa zagluszone BIALYMY fordoskimi zagluszkami takimi.i problem z glowy .auto spisuje sie idealnie.zastanawiam sie tylko jak profesjonalnie moglbym to zagluszyc na stale??
WYRZYCILEM W BLOTO JUZ 800 zloty bo wymienilem na oryginal czujnik przepustnicy i czujnik VSS dlatego uprzedzam wszystkich.szukajcie az znajdziecie.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: Na tym zdjeciu dokladnie widac te dwie biale zagluszki.ktos kto sie nie zna wogole nie zauwazy ich braku czy braku jednej z nich jak bylo w moim przypadku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

http://allegro.pl/focus-mk1-98-04-1-8-16v-zetec-kolektor-ssacy-i3882637286.html

Powodzenia.
MARIUSZEKM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania