![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 21-07-2010
Model: Smax
Silnik: TDCi 2,0
Rocznik: 2009
|
Witam,
Czy ktoś z Was wymieniał poduszki silnika i/lub skrzyni biegów? Jeśli tak to napiszcie proszę z jakiego powodu oraz czy i jakie przyniosła ta wymiana efekty. Mam dziwne drgania wyczuwalne na pedałach (głównie gazu) podczas ruszania przy dużym obciążeniu (np. podjazd pod górkę). Drgania można również wyczuć kiedy bez dodawania gazu próbuje ruszyć samochodem. Wymieniałem już kiedyś dwumasę ale wówczas objawy były zupełnie inne (wibracje/drgania w okolicach 1,8 tys rpm na 4, 5 i 6 biegu). Podejrzewam poduszki ale ta najbliżej skrzyni biegów już była wymieniona i brak pozytywnych rezultatów. Może ktoś z Was wymieniał górna poduszkę olejową i może coś więcej napisać. A może macie inne sugestie/porady … |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Klaudiusz
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2003
|
Wymieniałem poduszkę olejową ale w focusie mk1. Miałem te same objawy co Ty. Koszt poduszki olejowej to ok 250zł. Robocizna nic bo robiłem to sam. Silnikiem już nie trzęsie
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Naprawdę nikt z Was nie wymieniał jeszcze poduszek pod silnikiem i/lub skrzynią biegów?
Może S-max nie ma z tym problemów! Co sądzicie o moim przypadku – czy znowu dwumasa? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: S-max/QQJ11
Silnik: 2.0 TDCi 185KM/400Nm by Heko /DIG-T
Rocznik: 2009/2016
|
A jaki masz teraz przebieg i przy jakim była wcześniej wymieniana dwumasa?
Też jestem po wymianie 2masy ale na gwarancji. U mnie też trochę wibrują pedały ale na co dzień jeżdżę Pb więc chyba taki urok diesla... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Pierwsza wymiana dwumasy była przy przebiegu ok. 27 tys. – wymiana na gwarancji. Teraz mam 70 tys. km.
Czy diesel tak ma – chyba nie, bo wcześniej nie miałem takich objawów. A czy ktoś więcej z tego forum ma takie objawy? (dziwne drgania wyczuwalne na pedałach (głównie gazu) podczas ruszania przy dużym obciążeniu (np. podjazd pod górkę). Drgania można również wyczuć kiedy bez dodawania gazu próbuje ruszyć samochodem) |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jacek
Model: Ford Fokus Kombi GHIA
Silnik: 1,8 TDDI
Rocznik: 2000
|
Witam , a ja mam do wymiany cały komplet poduszek do mk1 . Można to zrobić samemu czy lepiej dać zarobić mechanikowi ? Oczywiście wibracje na karoserii były określone przez fachowca jako potrzeba wymiany poduszek . Ile kosztuje taki zabieg w warsztacie bo poduszki zakupiłem . Może ktoś podzieli się ze mną taką informacją , pozdrawiam Jacek .
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Cytat:
To pytanie powinieneś zadać na forum mk1. bo przez takie pomyłki tu zacznie się robić wielki bałagan .
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jacek
Model: Ford Fokus Kombi GHIA
Silnik: 1,8 TDDI
Rocznik: 2000
|
No problem . Pozdr......
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Grzesiek
Model: Galaxy V-line
Silnik: 2.0 EcoBLUE 240KM
Rocznik: 2020
|
Panowie a ja znow zauwazylem ze jak pusze szybko pedal sprzegla, to podnosi sie z lekkim opoznieniem. W zadnym aucie tak nigdy nie mialem. Tutaj tak jakby cos bylo zapowietrzone? Pedal sprzegla nie wedruje do gory z podnoszona stopa tylko troche wolniej... Czy powinienen sie tym martwic, czy to normalne w fordach?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Martwić się – to nie wiem ale w raczej normalne (w fordach) to nie jest.
|
|
|
|