![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Witam forumowiczów,
planuję zakup Forda Focusa (jak w temacie). Martwi mnie tylko jedna sprawa, a konkretniej to, czy egzemplarz, który mam na oku jest wyposażony w DPF... wolałabym tego uniknąć, ze względu na cykl miejski. Ogólnie rzecz biorąc, doczytałam gdzieś, że lepiej unikać egzemplarzy z dwumasem, zawsze to mniejsze ryzyko, że się posypie, choć wiadomo, że zmienia się trochę kultura jazdy, czyli teoretycznie interesowałby mnie egzemplarz o stałej geometrii łopatek. Teraz pytanie blondynki: czy tego wszystkiego dowiem się bez problemów na stacji diagnostycznej od ręki? Czy da się to tak łatwo ocenić? Planuję oczywiście jeszcze diagnostykę komputerową. Dzisiaj będę dzwonić do właściciela po nr VIN, choć wszelkie "szukajki" VINu fordów, wydają się być trochę okrojone. Orientujecie się gdzie znajdę dobrą stronkę do szukania VIN? No i jeszcze jedno pytanie, czy Wy, forumowicze, jesteście w stanie pomóc ocenić mi, czy egzemplarz z 2005 posiada ten DPF? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Właściciel niewiele pisze na aukcji, a w sobotę wybieram się na oględziny. Sama nie jestem w stanie tego ocenić, a Wy być może wiecie czy i kiedy były montowane te DPF'y no i te stałe i zmienne geometrie łopatek. Tak, wiem, że mogę zadzwonić i zapytać, ale wolę na chłodno najpierw coś poszperać sama Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przepraszam z góry, jeśli temat już gdzieś tu jest, jeśli coś zepsułam (choć starałam się zastosować do poradnika), proszę o przekierowanie mnie jakimś linkiem. Ach, no i nie jestem mechanikiem więc wybaczcie jeśli coś poprzekręcałam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zrozumcie kobietę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli macie jakieś cenne uwagi bądź rady co do tego egzemplarza, z chęcią je przeczytam. Dziękuję, za wszelką pomoc i wyrozumiałość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Poniżej link do autka: http://tablica.pl/oferta/ford-focus-...tml#dfcc46e317 Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 27-02-2014 o 15:10 |
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 21-09-2009
Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik
|
Ta wersja silnikowa nie ma Dpf-u, i ma turbine bez zmiennej geometrii czyli mniej awaryjna. Auto jak auto trzeba by popatrzeć i ocenić, na stacji diagnostycznej coś ci podpowiedzą ale nie spodziewaj się wiele bo zależy od obsługi ( jedni wolą mało się odzywać by pożniej nie mieć do nich pretensji, lub maja małą wiedze, ale nie każdy musi wszystko wiedzieć.
Mógł troszki lepiej zadbać do fotele bo nadają sie na myjke. A ogłoszenie jest nieaktywne - czy jeszcze aktualne ??? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Tutaj podaj VIN i na pewno ktoś Ci podeśle info
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=72656 |
|
|
|
#4 |
|
|
Ogłoszenie chwilowo nieaktywne, ale jestem w kontakcie z właścicielem. Jak tylko zdobędę VIN to wrzucę sobie tam posta w ten dział z VINami, zauważyłam to dopiero po tym jak już napisałam posta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No właśnie, cholerka naczytałam się, że od 2004 wkładali już te filtry i trochę muszę przyznać mnie to odwiodło od pomysłu oględzin, bo nie chciałabym trafić na egzemplarz z tym ekhem... badziewiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam jeszcze takie pytanko techniczne, jeśli nie w tym modelu, roczniku, silniku były montowane te dpf'y to w którym? Pytam trochę wybiegając w przyszłość, tak żeby w razie niepowodzenia kupna tego omijać inne, które z góry będę wykluczać. Hmm co do stacji diagnostycznej, no to muszę przyznać, że prawda. Zawsze istnieje ryzyko, no ale pół biedy, przynajmniej wiem, że nie ma tego, co mogłoby mnie zaskoczyć niemile Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump: Hmm przy okazji, jeśli ktoś z Was wie, na co zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach (no oczywiście oprócz standardówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) tego Focusa, to dajcie jakiś znak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może jest coś, czemu warto szczególnie się przyjrzeć? Ewentualnie poprosić w diagnostyce o coś konkretnego? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z góry dziękuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
#5 | |
|
![]() Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Moje pytanie brzmiało raczej w ten sposób, w których rocznikach/silnikach można spodziewać się tego DPF'a? To, że ten konkretny egzemplarz go nie ma to już wiem od kolegi wyżej, ale pytam czysto teoretycznie, gdzie mogę się go spodziewać (i tym samym uważać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Hmm, no właśnie przebieg jest mocno zastanawiający, zdaję sobie z tego sprawę oczywiście. Sądzicie, że na diagnostyce są w stanie ocenić stan silnika na tyle, żeby zasugerować mi, że jest kręcony?
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-09-2009
Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik
|
Dpfy maja 1.6 tdci 110KM ale nie i wszystkie a od 2007 wszystkie oraz 2.0 tdci maja Dpfy.
Jak zapodasz z zapytaniem o VIN w dziale z linka poniżej to ci tam koledzy pomogą z tym dpf. Co do przebiegu też bym był ostrożny. Ciekawe gdzie gość mieszka w Krakowie |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
O, dzięki, już wiem co mieć na uwadze. No ciekawe, się okaże w sobotę. Myślę sobie, że jeśli okaże się bardzo zajechany i ledwo zipiący to raczej będzie to dało się wyczuć, zauważyć a jeśli trafi pod skrzydła kogoś kompetentnego to tym bardziej. Jasne, że "na oko" nie określi się przebiegu no ale co nieco chyba mechanik jest w stanie wychwycić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kojarzysz kolego jakąś dobrą, rzetelną diagnostykę w Krakowie (niekoniecznie ASO)? Wiem, jest osobny temat, jak czytałam opinie o ASO to prawie zeszłam, momentami to jedna wielka fala krytyki za nieprzyzwoite pieniądze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
![]() |
| Tagi |
| focus , kupno , opinie użytkowników |
|
|