![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#351 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-11-2007
Model: Ford Kuga
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2014
|
Witam.
Chciałem podzielić się informacją o rozwiązaniu problemu z mrugającym podświetleniem deski rozdzielczej po zamontowaniu włącznika z funkcją "AUTO". Pisałem o nim w poście nr 225. Po zweryfikowaniu wszystkich możliwości związanych z instalacją, sterownikami itp. nie mogłem rozwiązać problemu aż ostatnio przez przypadek kolega przywiózł mi do sprawdzenia oryginalne radio SONY z forda Focusa. I tu wielkie zaskoczenie po podłączeniu radia okazało się że wszystkie problemy zniknęły. Ja zacząłem zgłębiać temat okazało się że radio które miałem zamontowane pochodziło z Mondeo mk IV po FL lub z nowego Galaxy. Można je rozpoznać po czarnej gałce do regulacji głośności. Zakupiłem od razu na znanym portalu radio SONY w wersji do Fokusa (srebrna gałka do regulacji głośności) i wszystkie moje problemy zostały rozwiązane. Radia można odróżnić jeszcze po gnieździe antenowym: Stara wersja -> gniazdo DIN Nowa wersja -> gniazdo FAKRA Nie wiem czy zrobiono to specjalnie ale najprawdopodobniej Ford zmienił sposób regulacji intensywności podświetlenia i ten nowy nie współpracuje z starszymi samochodami powodując zakłócenia. Jak jest w drugą stronę nie wiem. Pozdrawiam. Michał. |
|
|
|
|
|
#352 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 04-08-2011
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Rocznik: 2008
|
Radio od Focusa można odróznić po ostatnich symbolach kodu na naklejce z boku radia: Focus powinien mieć KW2000, Mondeo/Galaxy - GGDS.
|
|
|
|
|
|
#353 | |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
Cytat:
trzeba jeszcze przejrzec/sprawdzić obecność i stan wszystkich bezpieczników i przekaźników w nowym vs. stary
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
|
#354 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Dariusz
Model: Fokus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007
|
Trafiłem ostatnio na projekt świateł dziennych w oparciu o przetwornice pwm. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Okroiłem układ do samej przetwornicy i zamontowałem w miejsce drutu oporowego zyskując możliwość regulacji jasności świateł. I tu nasuwa się pytanie, do jakiej wartości można ograniczyć światła by nadal było to zgodne z prawem ? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez duh85 ; 02-03-2014 o 13:49 |
|
|
|
|
|
#355 |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
w fieście są wykorzystane światła mijania i tam świecą z siłą światła 75% jak normalne światła mijania
|
|
|
|
|
|
#356 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Arkadiusz
Model: Ford Focus MK2 FL
Silnik: Duratec 1.6 100 KM
Rocznik: 2009
|
Witam,
chciałbym się pochwalić - u mnie patent na dzienne działa. Włożyłem te 3 bezpieczniki, przewód oporowy mam oryginalny. Nie mam przekaźnika, więc na czas sprawdzenia, przełożyłem tego od pompy paliwa. Po włączeniu zapłonu, światła wyraźnie słabiej świecą w pozycji "0". Mam pytanie, czy da się to jakoś zrobić, żeby światła dzienne zapalały się dopiero po uruchomieniu silnika? |
|
|
|
|
|
#357 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Istnieją wersje przekaźnika (handluje nim jeden kolega na forum - w dziale "sprzedam" znajdziesz "przekaźnik"...) załączającego światła po uruchomieniu silnika. U mnie ten przekaźnik nie zadziałał - jak chcesz to się odezwij: może u Ciebie zadziała...
|
|
|
|
|
#358 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Arkadiusz
Model: Ford Focus MK2 FL
Silnik: Duratec 1.6 100 KM
Rocznik: 2009
|
Cytat:
W każdym bądź razie, dzięki za info Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . |
|
|
|
|
|
|
#359 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#360 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Chcesz sobie włożyć przekaźnik opóźniający włączenie świateł dziennych - nie widzę problemu... Mam nawet jeden na zbyciu (u mnie nie zadziałał, choć kolega je robiący mówi, że powinien).
|
|
|