Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-03-2014, 23:52   #61
kr.bi
ford::advanced

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego

Cytat:
Napisał Du_poid Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... aby mieć aktywny tempomat trzeba:
- kupić odpowiednią pompę ABS --> montaż -->IDS
- zakupić i zamontować graty do radaru (radar, moduł, grill, przyciski kierownicy i ewentualnie YAW sensor)
- elmconfig

I cieszymy się z tempomatu tak?
cieszymy się kiedy mamy w ogóle tą "żółtą" wtyczkę. Niestety u siebie nie uświadczyłem, jej. "przelukałem" też, po zdjęciu górnej osłony" okolice "za girlem". Niestety i tam nie uświadczyłem żadnej wtyczki. Więc do całej listy należałoby dopisać:
- sprawdzić czy posiada się gotową instalację

pozdrófka

inne pytanie powstaje: gdzie taką instalację wpiąć, bo dołożyć się pewnie da.
Tymczasem cieszę się nadal "zwykłym" tempomatem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2014, 00:26   #62
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

jakbym zdobył te dwie wtyczki (radar i sterownik radaru), to okablowanie ich nie byłoby wielkim problemem
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2014, 07:18   #63
kr.bi

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jakbym zdobył te dwie wtyczki (radar i sterownik radaru), to okablowanie ich nie byłoby wielkim problemem
myślę, że tych wtyczek/gniazdek może być więcej, chociażby o tą (min. 1), która umożliwia wpięcie się "gdzieś" do samej magistrali CAN. Bo bez tego to cały układ byłby alone - "oderwany" od rzeczywistości i nijak nie wiedziałby jak (bardzo ogólnie) sterować i przepustnicą i pompą ABS. To takie moje luźne przemyślenia. Ale jak kolega stwierdził nie byłoby to wielkim problemem z schematem w łapce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdrófka

bump:
... chyba, ze ten kawalek dodatkowej brakujacej instalacji "wpina" sie dodatkowymi konektorkami w istniejaca wtyczke

Ostatnio edytowane przez kr.bi ; 14-03-2014 o 08:27
Stary 14-03-2014, 09:41   #64
mayak
FCP member

Cytat:
Napisał kr.bi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... chyba, ze ten kawalek dodatkowej brakujacej instalacji "wpina" sie dodatkowymi konektorkami w istniejaca wtyczke
raczej 'wlutowuje'
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
Stary 15-03-2014, 09:09   #65
kr.bi

poniższe schematy to "kawałki" tej brakującej wiązki dla radaru.
moduł, radar, sensor i pompa są do "nabycia" za większą lub mniejszą cenę na alledrogo, wiązkę zbudować można samemu od podstaw mając w ręce schematy. Dzięki nim wiemy też gdzie się "powpinać" w instalację. Ale tematu "skąd wytrzasnąć wtyczki ?" nie potrafię rozwiązać. Stąd też pytanie do szanownych kolegów (może ktoś będzie miał pomysł) skąd wytrzasnąć wtyczki i czy tylko pozostają rozbitki i osobiste "wycieczki" ?

pozdrófka
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg mondeo_page_0087.jpg (85.9 KB, 424 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg forward looking radar.JPG (30.4 KB, 429 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg mondeo_page_0025.jpg (95.0 KB, 369 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg wtyczka C2MF01.JPG (36.6 KB, 292 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez kr.bi ; 16-03-2014 o 20:39
Stary 25-03-2014, 11:50   #66
mayak
FCP member

czy ktoś mógłby zrobić i wrzucic tu fotki wtyczki modułu sterujacego radaem oraz wtyczki samego radaru? Chcę wiedziec co szukać
dzięki

ps.
mm32 - może teraz BLISa?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 25-03-2014, 12:12   #67
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Myślałem o tym,lecz wiąże się to na pewno z wymianą BSI i pewnie convers na poliftowy,a do tego pewnie jeszcze trzeba zmiany w instalacji elektrycznej robić. Korci mnie by na dobry początek wstawić poliftowy BSI i convers,ciekawe czy dużo błędów będzie po zainstalowaniu tych 2 elementów w aucie.
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2014, 12:42   #68
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Korci mnie by na dobry początek wstawić poliftowy BSI i convers,ciekawe czy dużo błędów będzie po zainstalowaniu tych 2 elementów w aucie.
Po poprawnym zainstalowaniu i skonfigurowaniu nie ma prawa być żadnych błędów. Elementy te są całkowicie zamienne (z dokładnością do długości wiązek do BCMi - w poliftowym wtyczki są inaczej umieszczone).
Stary 25-03-2014, 15:28   #69
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Mogą być natomiast zmiany elektryczne na pinach bo po wsadzeniu poliftowego conversa do przedliftowego auta pokazuje się błąd poduszek to na pewno co jeszcze tego nie wiem.Nie jestem także do końca pewny,czy wszystkie moduły (pompa ABS/ESP,PCM,HCM,PAM itd.) zechciały by współpracować z poliftowym BCM,czy też niektóre z nich trzeba by wymienić na poliftowe.
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2014, 15:33   #70
mayak
FCP member

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Elementy te są całkowicie zamienne
skąd to wiesz??
mam duże wątpliwości, szczególnie że od maja 2010 Ford zmienił system immobilizera

Jeśli się nie mylę, to BLIS pojawił się wraz z faceliftem S-Maxa, czyli właśnie na wiosnę 2010

tu znazłem wątek o blis: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez mayak ; 25-03-2014 o 15:40
Odpowiedz

Zasady postowania