Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-04-2014, 19:08   #1441
kpkp1985
ford::advanced

Imię: Krzychu
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003.09
Domyślnie Odp: Hałasujący napinacz paska klinowego - wymienić cały napinacz czy tylko te kółko?

Koło pasowe bylo ściągane i sprawdzane drugi raz czy jest proste tak mi mechanik powiedział, bo byłem u niego mówi, że jest ok.

Chciał wymienić jeszcze napinacz, ale poprzedni właściciel mówił, że wymieniał niedawno wiec zrezygnowałem z tej opcji tylko mechanik wymienił mi jeszcze jakąś mała rolkę, ale to też nie pomogło i niczego bym się nie czepiam, gdyby nie fakt, że wcześniej takiego odgłosu nie miałem i nie wiem czy on coś uszkodził, źle zrobił czy wpływ mają nowe części na stare, które nie zostały wymienione.

Zastanawiam się też czy jest coś takiego jak docieranie się paska wielorowkowego na starych rolkach, może tutaj jest cos w tym?

I zastanawiam się czy kolo pasowe pasek może mieć wpływ na pracę obrotów na biegu jałowym, bo zauważyłem że wskazówka mi drgac na postoju po prostu silnik nie równo pracuje i najczęściej wtedy jest ten odgłos przy nie równych obrotach.

Jeszcze spotkałem się, że na biegu jałowym i na załączonych światłach mogą falować obroty delikatnie.

Sprawdzałem ładowanie na wyłączenie elektronice w aucie było 14.35 a na full obciążonej elektronice wyszło 12.45 tak dla informacji.

Ostatnio edytowane przez kpkp1985 ; 06-04-2014 o 19:19
kpkp1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2014, 15:41   #1442
kpkp1985

Domyślnie Odp: Hałasujący napinacz paska klinowego - wymienić cały napinacz czy tylko te kółko?

Zrobiłem mały eksperyment, gdy pasek chrobotał polałem go wodą i objawy ucichły na krótką chwilę.

Miałem jak pisałem wymienione koło pasowe oraz pasek i jedną rolke.

Cały czas broniłem się od napinacza, bo poprzedni właściciel mówił, że wymieniał.
Mechanik mówi, że rolki z napinacza są ok, ale nie podoba mu się sprężyna.

Po moim eksperymencie oznaczało będzie, że to napewno, któraś z rolek?, ewentualnie może to być ta SPRĘŻYNA z napinacza?

Może zły napinacz powodować również lekkie falowania obrotów? na biegu jałowym?
Stary 07-04-2014, 21:14   #1443
luckmar

Model: Mondeo Kombi Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2001/2002

Cytat:
Napisał kpkp1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Sprawdzałem ładowanie na wyłączenie elektronice w aucie było 14.35 a na full obciążonej elektronice wyszło 12.45 tak dla informacji.
12.45 przy obciążeniu to w/g mnie trochę za mało...????

Nie pamiętam gdzie ale wydaje mi się że byl gdzieś post o falujących obrotach czego przyczyną był kiepski alternator ....
luckmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2014, 22:44   #1444
dżizas

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.2 TDCI ST 155KM
Rocznik: 2005

Kolego kpkp1985
Zrób to sobie raz a porządnie i zapomnij o problemie.
Falowanie obrotów powoduje sztywna rolka alternatora i zmiana jej na tę ze sprzęgiełkiem na 99% rozwiąże problem.
Co do osadzenia paska na jednej z rolek to zapewne coś zostało niepoprawnie złożone lub uszkodzone i mechanik ściemnia żeby nie ponosić kosztów. Nowy pasek powinien idealnie siedzieć we wszystkich rolkach pod warunkiem że:
- wszystkie rolki są w pełni sprawne
- pasek nie jest zbyt długi
Wróć kikadziesiąt postów wstecz przeczytaj je jeszcze raz i wyciągnij wnioski, bo odpowiedź na twoje problemy została już kilkakrotnie udzielona przez forumowiczów z której niestety w pełni nie skorzystałeś.
Moim zdaniem przyczyny są dwie:
albo twój mechanik nie jest zbyt wysokich lotów orłem
albo twój budżet nie pozwala mu zrobić tego lepiej.

Pozdrawiam i życzę trafnych decyzji aby definitywnie usunąć problem.
Stary 08-04-2014, 09:07   #1445
kpkp1985

Proszę w takim razie napisać, czy wyrobiona sprężyna z napinacza może wydawać takie odgłosy czy tylko jest to możliwe w przypadku samych rolek.

Jak zrozumiałem konieczne jest założenie rolki ze sprzegielkiem jak tak to po proszę model i firmy i czy ogarnie to mechanik bez problemu?

I co w sytuacji gdybym wszystko miał nowe wymienione bez tego sprzegielka samochód źle by chodził tzn nadal jakieś wibracje by były, bo tutaj tego nie umiem zrobić, bo produkował ford auta ze sztywna rolka i było dobrze czy źle w końcu

Ewnetualnie można prosić o opis jak wykonać montaż tej innej rolki ze sprzęgiełkiem

PS jakiś link do rolki? jaka firma model i cena.

Ostatnio edytowane przez kpkp1985 ; 08-04-2014 o 09:15
Stary 08-04-2014, 09:38   #1446
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
Napisał kpkp1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak zrozumiałem konieczne jest założenie rolki ze sprzegielkiem jak tak to po proszę model i firmy i czy ogarnie to mechanik bez problemu?
Wysil się troszkę i prześledź nieco ten temat. Wszystko o co pytasz jest tutaj w temacie.
A to odnośnie montażu koła ze sprzęgłem. Nota bene, post także z tego tematu:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2014, 10:45   #1447
dg.

Imię: Dawid
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCI 150KM>180KM>211KM chip
Rocznik: 2015

Mariusz sory za off topic ale widze ze heko ci podrasowal 115/na ponad 150... ale bardziej zadziwia mnie moment.... z 280 na prawie 380.... sprzeglo ci ogarnia? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-04-2014, 11:26   #1448
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
.... sprzeglo ci ogarnia? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co ma sprzęgło "ogarniać"? Nie rozumiem tego stwierdzenia- ogarnia.
Zapewne chodzi o to, czy pracuje poprawnie, bez zastrzeżeń? Tak, sprzęgło "ogarnia" ramionami cały samochód. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak już to robi od ponad roku po chipie, a nie zmieniane było od nowości.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

668855686

Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 08-04-2014 o 11:31
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2014, 11:32   #1449
dżizas

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.2 TDCI ST 155KM
Rocznik: 2005

Kolego kpkp1985
Przeczytaj sobie to:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Krótki aczkolwiek treściwy temat a ile z niego wyciągniesz dla siebie to twoja sprawa.
Stary 08-04-2014, 19:02   #1450
kpkp1985

Dzięki, przeczytałem jak widać zdania są podzielone tzn wywnioskowalem, że źle założenie sprzegielka uszkodzi alternator a jak będzie ok to będzie stanowczo ciszej.

Jednak nie uzyskałem odp czy nie zakładając sprzegielka a wymieniając rolki, paski, napinacz będzie praca silnika ok bez chrobotania itd? Na logikę wydaje się, że tak ale już mnie nic nie zdziwi proszę odpisać tylko w tej sprawie

I jak ma się chrobotania w okolicach napinacza po polaniu woda paska chwilowo jest cicho oznacza to, że rolki są czy sprężyna napinacza jest zła a nie pasek?

Aha i jak dobrze przeczytałem może mieć napinacz zły wplyw na delikatne falowania.

Dziękuję.

Ostatnio edytowane przez kpkp1985 ; 08-04-2014 o 19:04
Odpowiedz

Zasady postowania