![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 21-07-2012
Model: Mondeo IV
Silnik: TDCI 1997 cm3
Rocznik: 2007
|
taki dziwny odgłos "grzechotania" przy dodawaniu gazu , obroty w okolicach 2000 - trzeba się martwic ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
|
dwumasa?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-07-2012
Model: Mondeo IV
Silnik: TDCI 1997 cm3
Rocznik: 2007
|
nie sądzę , była wymienia przy 100 tys. przebiegu a teraz mam niecałe 150 tys. Objaw tego grzechotania pojawia się gdy przy niskich obrotach dodaję gazu, tak nieco poniżej 2 tys. obrotów
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
|
to może jakaś śrubka lata sobie po dolnej osłonie silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: A7 50 TDI Sportback Quattro
Silnik: 3.0 TDI 286PS
Rocznik: 2020
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Ja miałem coś podobnego w swoim 1.6TdCi. Brzmiało trochę jak klekoczące popychacze zaworowe i miałem spore obawy, że to to, co by mnie strasznie zdenerwowało, bo wymieniałem je w styczniu (tanie nie były).
W ostatni weekend naprawiłem dwie rzeczy - pospawałem koszyk od filtra paliwa - obejma pękła w jednym miejscu - teoretycznie mogło to wpadać w rezonans - chciałem zaślepić EGRa, ale mi blaszka spadła gdzieś w zakamarki silnika z tyłu i nie mogłem jej namierzyć, ale wykręciłem EGRa - śruby jakbym się uparł, to palcami bym wykręcił, na uszczelce, kołnierzu EGRa, oraz na łączeniu EGRa do rury i obejmie było widać ślady okopcenia. Oczyściłem, spasowałem wszystko, podoginałem obejmę, aby ciasno i mocno trzymała to połączenie rury i EGR i już mi nie klepie przy przyspieszaniu.
|