Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-04-2014, 09:58   #81
Aaronik25
ford::average

Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Cytat:
Napisał nowy64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki Tomek za odpowiedz czekam na info od ciebie i chyba też bede robił silnik . Dobrze mi sie jezdzi tym autem tylko ten olej , a zdrugiej strony sprzedaj komus takie auto to może po tygodniu wrócic spowrotem i wtedy jeszcze wieksze problemy
Panowie,
Poczytałem nieco na zagranicznych forach i informacja jest następująca:
- remont silnika może okazać się kasą wyrzuconą w błoto.
Problem wraca bardzo szybko.
Podobne opinie pojawiają się na mondeo klub polska.

jeśli nasz silnik duratec jest ewolucją starego 1.8 ZETECa, to może rozwiązaniem jest płukanie zgodnie z poniższa instrukcją:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ja mam silnik 1.8 benzyna Flexifuel i problemem u mnie jest zmierzenie ilości pieprzonego oleju.
Podczas wymiany na miarce mechanik nie uświadczył niczego (wlał 4.3l jak go prosiłem). Ja ostatnio po 3 t km dolałem 2 litry oleju i wciąż niczego nie widać na tej miarce...
widać coś powyżej minimum dopiero po przejażdżce.

I jeszcze jedna myśl z forum poświęconego volvo, które przecież miały montowane silniki Forda.
Tutaj za winowajcę problemów jest obarczony niewłaściwie działający zawór wentylacji skrzyni korbowej (zawór PVC).
Czy ma ktoś może wiedzę, gdzie ten zaworek się znajduje?

My first thought would be to check or replace the (PCV) Positive Crankcase Ventilation valve. This valve provides a vacuum to the lower crankcase to make the downward movement of the pistons smoother and also remove hydrocarbons from the oil and burn them through the combustion chambers. When this valve gets worn or contaminated the check valve inside will let oil pass and enter the intake manifold where it gets sucked in with the intake air.
The vacuum system on gasoline engines increases at idle and decreases with throttle application so the fact that it seems to burn oil when driving downhill when you are not touching the throttle seems to confirm this. Another factor that may add to the oil consumption is the hose or design of the PCV tubing. For instance if the system has the valve inserted into the valve cover then drops to a lower point before coming back up to connect with the intake it can create a valley where oil can pool until the vacuum level increases or the vehicle is facing a direction that allows the oil to drain from the area and suddenly enter the engine.

The valve stem seals can allow oil to be consumed but generally tend to cause blue grey smoke when the motor is started or after it is left idling for a while. You will generally notice a puff of smoke as the throttle is pressed pulling away from a stop. You mentioned black smoke in the post which is normally a sign of excessive fuel but could be from carbon build up in the exhaust system so I don't think this is going to be the issue with oil consumption.

Lastly you will want to closely inspect the outside of the engine for any oil leakage. Sometimes the oil can leak and drip from somewhere that is not easy to locate. I have seen cars that had oil dripping from the bottom of the intake manifold onto the inner fender and traveling down to the mud flap so that it looked like the driver had driven through oil from another vehicle. But after looking closer it became apparent that the oil was coming from the PCV system and the hose had a small crack that was allowing oil to come out after the engine was shut off and the vacuum leaked out enough to allow the oil to seep out.

Hope this helps you out and keep us posted.

+1 I don't know if I could do much better than this. I was also thinking valve seals. Actually when you slow down and are at closed throttle. At that time intake vacuum goes to max and if you have valve seal problems it will show up during these times and you'll notice smoke from the tail pipe. I suspect you have a valve seal issue and you might consider removing the valve cover and checking them.

The PCV is also a possibility.

cytat ze strony: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] by nie łamać praw autorskich Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Aaronik25 ; 09-04-2014 o 13:56
Aaronik25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2014, 17:19   #82
klodis
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005

Witam ponownie.
Dziś otrzymałem informację o stanie mojego silnika.
informacja dla tych którzy nie śledzą od początku mojego wątku, silnik na 150km bierze 1l oleju. masakra innym na 1000km 0,5l oleju.

Diagnoza silnika.

Wymiana uszczelniaczy i całkowity remont głowicy, docieranie zaworów czyszczenie, nie wiem czy tez planowanie głowicy ale o tym nic nie wspomniano.

Uszkodzona była uszczelka pod pokrywą zaworów, ale to wina jakiegoś mechanika który nie wstawił nowej tylko na silikon zamontował starą. no comment.

w naszych fordach są kiepskie pierścienie zbierające olej, jakiś dziwny wymysł ich konstrukcji. u mnie podobno po wyjęciu tłoka i włożeniu ich do cylindra od razu wpadły więc nic nie zbierały, drugi i trzeci tłok takie miał pierścienie, przez nie olej przelewał się do komory spalania.
Pierścienie w tych silnikach to jakaś konstrukcyjna porażka, są kiepskiej jakości .
Tyle diagnozy na dziś, w następnym tygodniu odbieram samochód, więc ma być zrobiony.

Zawór EGR zawalony sadzą dlatego wyskakiwał jego błąd oczyszczą i jak będzie działał to jakiś czas wytrzyma.

Trochę jestem w szoku, ale trudno silnik będzie zrobiony, paka zdrowa więc da się jeździć, gorzej jak bym hamował jak Fred Flintstone...
klodis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2014, 18:51   #83
salom

Klodis, już więcej nie będę pisał, ale wyrzucasz pieniądze w błoto, jak masz silnik rozebrany, a mechanik na oko sprawdza tloki wpuszczając ich do cylindra, a chyba nie wie że sie dokonuje pomiarów, i jak tuleja i tłok nie trzyma tolerancji, to nie ma sensu wkładać samych pierścieni.Po założeniu nowych pierścieni jak teraz opisujesz silnik, bedzie ci brał 1 litr oleju na 500 km, a jak przejedziesz ze 3 tys km, to wróci do starego spożycia.
To tyle w tej sprawie.
Ja swój silnik przez 3 lata rozbierałem 3 razy i wymieniałem pierścienie, ale miałem awarie , raz wypalił się zawór, teraz wyskoczyło gniazdo zaworowe, a pierwszy raz to brał 1 litr oleju na 100 km, ale założyłem nowe tłoki z pierścieniami, bez szlifowania tulei cylindrowych, a że robię to wszystko sam, to koszty niewielkie.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2014, 19:07   #84
klodis

Salom dziękuję za opis twojego przypadku, ja pisałem że mechanik zbadał pierścienie zbierające olej z cylindrów nic nie pisałem o tłokach czy je wymieniam czy nie. Napisałem o stanie silnika po rozebraniu, głowica będzie zrobiona jak nówka, A mój mechanik to jest mi dobrze znana osoba u której robię już nie pierwszy samochód. i nie wracam do niego z tym samym problemem dwa razy.

Czy tłoki mają luz w cylindrach zapytam czy zrobił pomiary i czy je będzie wymieniał.

Piszesz "Ja swój silnik przez 3 lata rozbierałem 3 razy i wymieniałem pierścienie, ale miałem awarie , raz wypalił się zawór, teraz wyskoczyło gniazdo zaworowe, a pierwszy raz to brał 1 litr oleju na 100 km" Ja nie mam wypalonego zaworu, taki problem mnie nie dotyczy więc twoja usterka tez jest jeszcze inna od mojej u mnie wymiana uszczelniaczy na trzonkach zaworowych i dotarcie zaworów i jakaś tam techniczna kosmetyka, osoba zajmuje się regeneracją głowic już długo 4lata miałem regenerowaną w fiacie i była na prawe wzorowo wykonana.

jak odbiorę samochód i trochę nim przejadę to napiszę na forum jakie są efekty, tym się podzielę.

Pozdrawiam
Stary 16-04-2014, 09:10   #85
klodis

Witam wszystkich zainteresowanych. Wczoraj odebrałem samochód. Naprawa wyglądała następująco.

Głowica jest całkowicie odnowiona, planowanie, wymiana uszczelniaczy, trzonków zaworowych i ich dotarcie. Jednym słowem jest jak z fabryki koszt około 800zł. Do tego wymienione pierścienie na niemieckie solidniejsze niż są w oryginale na nominalne bo tłoki były ok. Oczywiście wyczyszczenie wszystkich dolotów, przepustnicy, zaworu EGR, sondy lambda, wszystkich potrzebnych uszczelek. Koszt orientacyjny 2200zł z robocizną. U mnie padł jeszcze termostat oraz pasek od klimatyzacji, wymieniony cały rozrząd.
W chwili obecnej auto nie dymi, silnik ciszej pracuje, lepiej się zbiera a i podczas jazdy jest zwinniejszy.

Teraz zrobię około 1000km zobaczymy jak będzie z olejem. Ale na pewno nie będzie to taka tragedia jak przed naprawą :-).

Pozdrawiam
Stary 05-05-2014, 12:00   #86
klodis

Witam.
Jak na razie nie mam okazji pojeździć moim C-max ale na 400 km jak na razie nie wziął grama oleju. Napiszę jak zrobię dobre 2000km wtedy będzie już konkretnie wiadomo, choć jak dla mnie już jest różnica, po 400km przedtem już wlałem 4l oleju.

Pozdrawiam
Stary 08-05-2014, 00:13   #87
Gagarin

Imię: Grzegorz
Model: C Max
Silnik: 1.5 tdci duratorq
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał klodis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Jak na razie nie mam okazji pojeździć moim C-max ale na 400 km jak na razie nie wziął grama oleju. Napiszę jak zrobię dobre 2000km wtedy będzie już konkretnie wiadomo, choć jak dla mnie już jest różnica, po 400km przedtem już wlałem 4l oleju.

Pozdrawiam
Kolego Klodis, mam nadzieję że wszystko ok i konsumpcja oleju prawie nie istnieje. Daj znać jak się sprawy maja po większym przebiegu. Od kilku dni śledzę wszystko co mogę w sieci bo zdaje się że mam podobny problem. Ale jestem zdeterminowany żeby go rozwiązać.
Gagarin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2014, 14:48   #88
klodis

w chwili obecnej zrobione licznikowo ma prawie 1000km i stan oleju taki sam, nic się nie zmienia. A więc efekt osiągnięty. Pełne zadowolenie.
Stary 09-05-2014, 23:08   #89
Gagarin

Imię: Grzegorz
Model: C Max
Silnik: 1.5 tdci duratorq
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał klodis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w chwili obecnej zrobione licznikowo ma prawie 1000km i stan oleju taki sam, nic się nie zmienia. A więc efekt osiągnięty. Pełne zadowolenie.
.
Gratuluje rozwiązania problemu. Czyli jest nadzieja:wink
Ja jeszcze spróbuję wyeliminować u mnie inne przyczyny zanim zacznę takie grube operacje. Jak możesz to zrób jeszcze update po następnym tysiącu.
Gagarin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2014, 23:44   #90
Aaronik25

Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Gagarin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.
Gratuluje rozwiązania problemu. Czyli jest nadzieja:wink
Ja jeszcze spróbuję wyeliminować u mnie inne przyczyny zanim zacznę takie grube operacje. Jak możesz to zrób jeszcze update po następnym tysiącu.
A jakie operacje masz na mysli?
Aaronik25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
c-max

Zasady postowania