![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: kevin
Model: Focus Mk2 hatchback
Silnik: benzyna 1,6
Rocznik: 2005
|
Witam,
jestem nowy więc nie mam nawet stuprocentowej wiedzy czy w dobrym oknie piszę. Potrzebuję pomocy. Do rzeczy: mam problem z dziwnym głuchym uderzeniem (dźwiękiem) podczas wrzucania jedynki na rozgrzanym już samochodzie. I to rozgrzanym tak naprawdę mocno (powiedzmy, że gdy przejadę już jakieś 30-40 minut). Dla przykładu, zatrzymuję się na światłach, wrzucam luz i czekam. Za chwilę sprzęgło, jedynka i "bzdęk"... Dalej dwójka, trojka już bez problemów. Natomiast gdy nie puszczam sprzęgła na światłach to wtedy wrzucenie biegu jest nieodczuwalne. Tyle, że to nie jest wyjście trzymać cały czas nogę na sprzęgle. Dodam, że standardowo, gdy jeżdżę te 20-30 minut po mieście czy gdzieś za miasto, ale blisko to biegi śmigają bez problemów i bez żadnych dźwięków. Sprzęgło czy skrzynia? Ma ktoś jakieś pomysły? Z góry dzięki... Chodzi o focusa II hatchback, benzyna 1,6, 2005, 160 tys. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
jaki to dźwięk, czy to jest uderzenie głuche ( jak podczas włączania w automacie z N na jazdę ) czy to jest zgrzytnięcie, czy auto ciągnie ?
Bump: jaki to dźwięk, czy to jest uderzenie głuche ( jak podczas włączania w automacie z N na jazdę ) czy to jest zgrzytnięcie, czy auto ciągnie ? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Raczej uderzenie głuche. Na pewno nie zgrzyt i auto też nie ciągnie. Takie raczej bliżej głuchemu i tępemu "buuch"...
trudno opisać cholera dźwięk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
mi kiedyś we fiacie tak się działo, jak miałem pozrywane poduchy i sprzęgło już nie za świeże - przy jedynce był taki właśnie głuchy dźwięk, ale mówisz że nie dzieje się to zawsze... sprawdź dla pewności poduszki, raczej skrzynia nie ma z tym nic wspólnego
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dwóch mechaników powiedziało, że poduchy są ok. Ale nic innego nie zaproponowali. Ma ktoś jeszcze jakiś inny pomysł??
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6