![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzychu
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003.09
|
Witam,
Jak w temacie. Mój amortyzator ma wyciek. Mechanik stwierdza, że nie musze wymienić, co nie zmienia faktu, ze powinienem. Jakie mam niepokojące objawy, który podobno ma wskazywać uszkodzenie amortyzatora, bo sprawdzane były gałki itd, a nawet wymianiane na dniach łożysko w tym kole. 1. Amortyzator leje 2. Mam głuche pukanie na równosciach i nierównościach 3. Gdy chwycę za koło i poszarpie nim czuć lekki luz. 1- czy jak amor leje to już jego koniec? 2- Czy to może być objaw uszkodzonego amora? 3- Bardzo ważne pytanie, bo sprawdzane były gałki itd itd niby wszystko ok czy przez niesprawny amor może być delikatny luz koła? dzięki. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 16-11-2009
Model: był S-max
Silnik: 2,5T
Rocznik: 2009
|
Ad.1 Niestety amor bez oleju już nie spełnia swojej roli, wymień jak najszybciej, bo może się to źle skończyć
Ad.2 Tak Ad.3 Krzychu, jak już zrobisz porządek z amortyzatorami, to dopiero sprawdzaj inne rzeczy. Wiem, że boli wydawanie kilku setek, ale samochód to niestety skarbonka. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
no od tak już wydalem ostatnio 1500zł...
nadal zastanawia mnie pkt. 3 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
|
Nie!!!
Luz jest w pionie czy poziomie-ja sprawdzasz???? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Minimalny luz musi być, bo jak nie ma, to zaraz łożysko do wymiany.
|
|
|
|
#6 |
|
|
Co ciekawe ten luz jest czasem nie wyczuwalny, ale przeważnie występuje jednak. Co do luzu czy jest w pionie czy poziomie to musze sprawdzić, ale ja raczej kolo pchalem w stronęssilnika i do siebie i wtedy był luz...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
Witam
Punkt 3.Luz musi być.Oczywiście w umiarkowanych granicach. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
No oki, ale czemu to czuje tylko na jednym kole? I zauważyłem, że tylko na płaskiej nawierzchni, jak samochód stoi z górki lub pod to wtedy nie
EDIT: I jeszcze, ze tak zapytam piszecie, że ten minimalny luz powinien byc, ale LUZ czego??? w amortyzatorze? i jeszcze jakbyście mogli odpowiedzieć na pytanie wyżej. Ostatnio edytowane przez FrogsterPL ; 23-05-2014 o 14:06 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011
|
kpkp, nie pisz posta pod postem, to raz. Dwa - luz luzem, ale tak jak Ci napisał na samym początku zwy, sprawdzaj cokolwiek dopiero po wymianie amortyzatora, a raczej obu amortyzatorów (no chyba, że wymieniałeś parę bardzo niedawno).
Jeśli dane koło zachowuje się inaczej niż trzy pozostałe to tak nie ma być, jak na mój rozum... chyba że jakimś cudem masz walnięte łożyska w pozostałych trzech kołach, w co wątpię. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Ale czy uszkodzony amortyzator może powodować głuche sutki oraz co powtarzam juz któryś raz z kolei ruszanie się - delikatny luz koła i tez dawać podobne odgłosy jak np uszkodzone łożysko.
|
|
|
|