![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 12-12-2009
Model: Focus Mondeo mk4
Silnik: 2,0TDCI 136KM
Rocznik: 2007
|
Atron, kup na alegrogo jakiegos ELM327 i sam sobie bedziesz podlanczal kompa a nie bedziesz czekal na kompa az bedzie wolny. Bedzie szybciej i taniej.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Arek
Model: MK3 kombi
Silnik: 2.0
Rocznik: 2006
|
Jestem po wizycie w warsztacie i wstepnej diagnostyce. Nie wiem czy mogę to tak nazwać ale niech bedzie. Ogólnie jestem lekko rozczarowany.
Pan podłączył komputer ( lapik, chyba pamietajacy daaawne czasy), troche długo by wgrał sie system potem jeszcze troche na uruchomienie programy i.... połaczenie nie uzyskane. Komentarz mechanika - "Tak mają mondeo. Raz sie połaczy a raz nie a nieraz w ogóle nie chce". Oczywiście, winny jest zawsze samochód. Drugiej próby połaczenia nie było. Szkoda. Mechanik postanowił odczytać z tego co można na licznikach i stwierdził, że nie pokazuje żadnego błędu. Umówiłem sie na czwartek. Powiedział - " Będziemy szukać i zrobimy próbę przelewową." Sprężynka miga dalej, dalej tryb awaryjny. Ogólnie nie jestem zachwycony podejściem ze strony mechanika. Chyba jutro spróbuje gdzie indziej. mondeoq - Może też skuszę się na ten tester ELM327. Nie ukrywam, że jestem w tym temacie kompletnie zielony. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::average
![]() Imię: Konrad
Model: Ford Mondeo mk5
Silnik: 1.5 Ecoboost 165 KM
Rocznik: 2019
|
To ciekawe co on miał za kompa, że się nie połączył i to z 2006 rocznikiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zwykły elm i forscan do zczytania błędów i będziesz wiedział jaki błąd jestGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#14 |
|
ford::expert
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Nie jedź do niego w czwartek bo jak zacznie szukać to albo nawymyśla ogromne koszty albo ci coś innego zepsuje. Podepnij pod "prawdziwego kompa" i się dowiesz co się zepsuło a nie jakaś próba przelewowa...Bo ma takie widzi mi się. Dobre .... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A mi mruga jedna żarówka i też szukałem przyczyny , popatrz mogłem zrobić próbę przelewową , na pewno by mi pokazało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Popieram. Innych mechaników w okolicy nie ma?
Poza tym w warsztatach to raczej bardziej spopularyzowane są dedykowane interfejsy diagnostyczne niż ... laptop sprzed dekady i kabel za 40PLN z Allegro. Ciekawe ile koleś za taką diagnostykę w ogóle bierze? Gdzieś Ty go znalazł? Gdzie ta Ryżowa w ogóle jest?
|
|
|
#16 |
|
ford::professional
![]() Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
|
Kolego Atron poczytaj [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i nie powielaj błędu Haper'a34 i jak napisał Juri2069 nie jedź do tego "pseudo-mechanika" w czwartek.
Jeżeli nie ma nikogo w Twojej okolicy z ELM'em to kup go sobie bo napewno się nieraz przyda w przyszłości. Nawet jak jesteś "w tym temacie kompletnie zielony" to od tego jest Forum, które na początek poprowadzi Cię za rączkę, a potem uwierz, że sam sobie dasz już radę. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Ryżowa to Warszawa Włochy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzisiaj jade do innego mechaniora, zobaczymy co tam powiedzą. Na allegro juz zakupiłem elm'a i czekam na przesyłkę. benio - przeczytałem i strach na mnie padł blady... masakra Warsztatu szukałem na zasadzie polecania przez ludzi. Wygooglowałem m.in własnie ten na Ryżowej. Szukam na włochach i Jelonkach w wawie. Dzisiaj jadę na Szczotkarską a jesli to nic nie da to na Oświatową. Ktoś może ma jakieś zdanie na temat tych warsztatów? |
|
|
|
|
|
#18 |
|
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
To że komuś wymienił linke od ręcznego w polonezie i ktoś jest zadowolony to nie znaczy że mechanior jest hard corem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum./
A co do elm-ów za 40 zł to na własny użytek do fordziaka jak najbardziej można zakupić i na pewno nie będziesz żałował ( ja taki mam ) i pomoglem już kilku kolegom i jest git. A w profesjonalnym warsztacie powinien być profesjonalny , czasem drogi sprzęt. |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
|
Cytat:
Zanim udasz się gdziekolwiek zaczekaj, aż otrzymasz ELM'a i sam wstępnie zdiagnozujesz przyczynę problemu. Wtedy będziesz wiedzieć więcej i będziesz mądrzejszy czego od mechanika wymagać. |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
Byłem dzisiaj na Szczotkarskiej. Opowiedziałem krótką genezę powstania migającej sprężynki, Pan mechanik posłuchał i poprosił o otwarcie maski. Popatrzył w jedno miejsce, potem w drugie. Powiedział - " Prosze Pana, w sterowniku turbiny odkreciła się śruba, która zablokowała cięgno od sterownika. Proszę zostawić samochód, poprawimy, sprawdzimy czy nie ma błędów i zadzwonię do Pana."
Tak też się stało. Zadzwonił, powiedział, że poprawione, błędów nie ma, kontrolka nie miga i wygląda na to, że obyło sie bez innych uszkodzeń. Na pytanie ile płacę, Pan mechanik powiedział - Daj Pan spokój, wystarczy dziękuję bardzo. Pan pojeździ i zobaczymy czy wszystko będzie grało. Powinno ale wie Pan jak jest. Coś muszę wymyśleć na to "dziękuję bardzo" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na razie jest okej i mam nadzieję, że tak już zostanie. Wszystkim serdecznie dziekuję za podpowiedzi i wsparcie. To wiele znaczy. Dzieki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|