Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-05-2014, 15:49   #11
mondeoq
ford::beginner

Model: Focus Mondeo mk4
Silnik: 2,0TDCI 136KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Wymiana rury idącej do EGR i w nagrodę sprężynka

Atron, kup na alegrogo jakiegos ELM327 i sam sobie bedziesz podlanczal kompa a nie bedziesz czekal na kompa az bedzie wolny. Bedzie szybciej i taniej.

mondeoq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-05-2014, 21:31   #12
atron
ford::amateur

Imię: Arek
Model: MK3 kombi
Silnik: 2.0
Rocznik: 2006

Jestem po wizycie w warsztacie i wstepnej diagnostyce. Nie wiem czy mogę to tak nazwać ale niech bedzie. Ogólnie jestem lekko rozczarowany.
Pan podłączył komputer ( lapik, chyba pamietajacy daaawne czasy), troche długo by wgrał sie system potem jeszcze troche na uruchomienie programy i.... połaczenie nie uzyskane.
Komentarz mechanika - "Tak mają mondeo. Raz sie połaczy a raz nie a nieraz w ogóle nie chce". Oczywiście, winny jest zawsze samochód. Drugiej próby połaczenia nie było. Szkoda. Mechanik postanowił odczytać z tego co można na licznikach i stwierdził, że nie pokazuje żadnego błędu. Umówiłem sie na czwartek. Powiedział - " Będziemy szukać i zrobimy próbę przelewową."
Sprężynka miga dalej, dalej tryb awaryjny. Ogólnie nie jestem zachwycony podejściem ze strony mechanika.
Chyba jutro spróbuje gdzie indziej.

mondeoq - Może też skuszę się na ten tester ELM327. Nie ukrywam, że jestem w tym temacie kompletnie zielony.
atron jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-05-2014, 21:35   #13
qndziu
ford::average

Imię: Konrad
Model: Ford Mondeo mk5
Silnik: 1.5 Ecoboost 165 KM
Rocznik: 2019

To ciekawe co on miał za kompa, że się nie połączył i to z 2006 rocznikiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zwykły elm i forscan do zczytania błędów i będziesz wiedział jaki błąd jestGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ford Mondeo mk5 1.5 Ecoboost 165 KM 2019
Skoda Fabia 3 1.2 TSI 90 KM 2015
qndziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-05-2014, 22:44   #14
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Nie jedź do niego w czwartek bo jak zacznie szukać to albo nawymyśla ogromne koszty albo ci coś innego zepsuje. Podepnij pod "prawdziwego kompa" i się dowiesz co się zepsuło a nie jakaś próba przelewowa...Bo ma takie widzi mi się. Dobre .... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A mi mruga jedna żarówka i też szukałem przyczyny , popatrz mogłem zrobić próbę przelewową , na pewno by mi pokazało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-05-2014, 23:19   #15
wrzoch

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Popieram. Innych mechaników w okolicy nie ma?
Poza tym w warsztatach to raczej bardziej spopularyzowane są dedykowane interfejsy diagnostyczne niż ... laptop sprzed dekady i kabel za 40PLN z Allegro.
Ciekawe ile koleś za taką diagnostykę w ogóle bierze?

Gdzieś Ty go znalazł? Gdzie ta Ryżowa w ogóle jest?

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2014, 01:10   #16
benio
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009

Kolego Atron poczytaj [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i nie powielaj błędu Haper'a34 i jak napisał Juri2069 nie jedź do tego "pseudo-mechanika" w czwartek.
Jeżeli nie ma nikogo w Twojej okolicy z ELM'em to kup go sobie bo napewno się nieraz przyda w przyszłości.
Nawet jak jesteś "w tym temacie kompletnie zielony" to od tego jest Forum, które na początek poprowadzi Cię za rączkę, a potem uwierz, że sam sobie dasz już radę.
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2014, 08:42   #17
atron

Ryżowa to Warszawa Włochy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzisiaj jade do innego mechaniora, zobaczymy co tam powiedzą.
Na allegro juz zakupiłem elm'a i czekam na przesyłkę.
benio - przeczytałem i strach na mnie padł blady... masakra

Warsztatu szukałem na zasadzie polecania przez ludzi. Wygooglowałem m.in własnie ten na Ryżowej. Szukam na włochach i Jelonkach w wawie. Dzisiaj jadę na Szczotkarską a jesli to nic nie da to na Oświatową. Ktoś może ma jakieś zdanie na temat tych warsztatów?
Stary 21-05-2014, 09:07   #18
juri2069

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

To że komuś wymienił linke od ręcznego w polonezie i ktoś jest zadowolony to nie znaczy że mechanior jest hard corem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum./
A co do elm-ów za 40 zł to na własny użytek do fordziaka jak najbardziej można zakupić i na pewno nie będziesz żałował ( ja taki mam ) i pomoglem już kilku kolegom i jest git.
A w profesjonalnym warsztacie powinien być profesjonalny , czasem drogi sprzęt.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2014, 09:59   #19
benio
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009

Cytat:
Napisał atron Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Dzisiaj jade do innego mechaniora, zobaczymy co tam powiedzą.
Na allegro juz zakupiłem elm'a i czekam na przesyłkę.
benio - przeczytałem i strach na mnie padł blady... masakra
...
Atron Twój przypadek jest zapewne inny (mniej poważny) niż kolegi Haper'a34, ale chciałem Ciebie przestrzec przed pohopną decyzją udania się do "pierwszego lepszego" warsztatu.
Zanim udasz się gdziekolwiek zaczekaj, aż otrzymasz ELM'a i sam wstępnie zdiagnozujesz przyczynę problemu. Wtedy będziesz wiedzieć więcej i będziesz mądrzejszy czego od mechanika wymagać.
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2014, 20:12   #20
atron

Byłem dzisiaj na Szczotkarskiej. Opowiedziałem krótką genezę powstania migającej sprężynki, Pan mechanik posłuchał i poprosił o otwarcie maski. Popatrzył w jedno miejsce, potem w drugie. Powiedział - " Prosze Pana, w sterowniku turbiny odkreciła się śruba, która zablokowała cięgno od sterownika. Proszę zostawić samochód, poprawimy, sprawdzimy czy nie ma błędów i zadzwonię do Pana."
Tak też się stało. Zadzwonił, powiedział, że poprawione, błędów nie ma, kontrolka nie miga i wygląda na to, że obyło sie bez innych uszkodzeń. Na pytanie ile płacę, Pan mechanik powiedział - Daj Pan spokój, wystarczy dziękuję bardzo. Pan pojeździ i zobaczymy czy wszystko będzie grało. Powinno ale wie Pan jak jest.
Coś muszę wymyśleć na to "dziękuję bardzo" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na razie jest okej i mam nadzieję, że tak już zostanie.
Wszystkim serdecznie dziekuję za podpowiedzi i wsparcie. To wiele znaczy.
Dzieki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania