Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-05-2014, 21:00   #1871
StanleyMechanik
ford::beginner

Imię: Stanley
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,3 benzyna automat
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

W radiu normalnie pokazała się opcja odnośnie BT jako wejścia audio wiec chyba ma odpowiednie oprogramowanie... czytałem trochę wiecej jeszcze i doczytałem... czy przyczyną takiej usterki może byc nie odpowiedni tzw "pajączek"...dodam że rozmowy przebiegaja prawidłowo

StanleyMechanik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2014, 21:50   #1872
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Dalej nie mogę uwierzyć, że najbiedniejszy moduł wspiera BT streaming. 212 tak, 112 w nowych wersjach softu, ale to? To w ogóle ma tor audio stereo?
Zdawało mi się, że to mono, bez USB, tylko do dzwonienia i niczego więcej.
W 212 i 112 tor audio dla BT streamingu, USB i telefonu jest wspólny. Moduł wpina się w tor AUX. Albo gra wszystko albo nic.
Jaki miałeś poprzednio moduł skoro mówisz, że wymieniłeś?

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2014, 22:02   #1873
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dalej nie mogę uwierzyć, że najbiedniejszy moduł wspiera BT streaming. 212 tak, 112 w nowych wersjach softu, ale to? To w ogóle ma tor audio stereo?
...
Moduły mono skończyły się w 2007 roku. Od roku modelowego 2008 (czyli począwszy od 8 na początku po A,B,C itd. na początku) wszystkie moduły (488, 112 a potem 212) są stereo i jeśli chodzi o wiązkę - całkowicie zamienne.
W konfiguracji jest opcja "VC/BT Low (czyli 488 ) + BT audio", więc teoretycznie jest to osiągalne.
Opisane zachowanie raczej bym wiązał z telefonem niż z modułem BT/VC...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 21-05-2014 o 22:04
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2014, 10:20   #1874
StanleyMechanik

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Opisane zachowanie raczej bym wiązał z telefonem niż z modułem BT/VC..
Odnosnie telefonu... tużin różnych marek i modeli nie może się mylić...

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jaki miałeś poprzednio moduł skoro mówisz, że wymieniłeś?
Miałem moduł 7S7T-19G488-XX teraz mam 85MT-19G488 -XX i pokazała sie opcja BT było trzeba tylko złącza AUX wpiąć pod wtyczkę modułu by mikrofon działał bo nikt mnie nie słyszał ale dostałem schemat zrobiłem i było ok

Ostatnio edytowane przez StanleyMechanik ; 22-05-2014 o 10:26
Stary 22-05-2014, 10:28   #1875
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W konfiguracji jest opcja "VC/BT Low (czyli 488 ) + BT audio", więc teoretycznie jest to osiągalne.
taka opcja w konfiguracji jest, ale nie działa - sprawdzałem na kilku modułach (może jakieś najnowsze 488 to potrafią) z 6000CD i z Sony

objawy: po wybraniu BT Audio przerwane zostaje połączenie BT między telefonem a modułem
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2014, 10:36   #1876
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...nie działa ...
Marcin, czytaj proszę co jest napisane...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W moim wpisie kluczowe było słowo "teoretycznie", natomiast kolega StanleyMechanik twierdzi, że BT Audio mu startuje, tylko zaraz się wyłącza i tak w kółko... Więc "nigdy nie mówmy nigdy", tylko dokładniej zapoznajmy się z przypadkiem kolegi....
Stary 22-05-2014, 10:51   #1877
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Marcin, czytaj proszę co jest napisane...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W moim wpisie kluczowe było słowo "teoretycznie", natomiast kolega StanleyMechanik twierdzi, że BT Audio mu startuje, tylko zaraz się wyłącza i tak w kółko... Więc "nigdy nie mówmy nigdy", tylko dokładniej zapoznajmy się z przypadkiem kolegi....
to Ty nie czytasz tego co się pisze!

wpis kolegi StanleyMechanik
Cytat:
Napisał StanleyMechanik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wymieniłem sobie moduł BT na 19G488 i w radiu pokazał sie audio BT ale podczas wybierania owego łącza lub jak kto woli ścieżki audio moduł rozłącza łączność między telefonem a radiem. A za sekundę następuje ponowne połączenie. Kolejna próba i znów to samo .... i tak w kółko...
pokrywa się z moim doświadczeniami:
Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
objawy: po wybraniu BT Audio przerwane zostaje połączenie BT między telefonem a modułem
więc proszę bardziej merytorycznie, a mniej czepliwie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2014, 16:40   #1878
StanleyMechanik

Aby było ciekawiej dodam że próbowałem wszystkich ustawień BT (zmian ustawień) za pomocą ELMa i tylko w "BT audio high" wykrywa telefon jako urządzenie multimedialne oraz zestaw słuchawkowy.W opcjach "BT audio low" nie wykrywa BT audio

Tak myśle sobie...
Może i jest to wina żle wykonanego tzw "pajączka" ponieważ ja osobiście wykonałem tylko część pajączka z str88 czyli podłączyłem piny wejścia AUX do kostki BT 5,6 i 23 reszta nie tknięta. ponieważ zaczął działać mikrofon i nie potrzebowałem innych zmian, a wejście liniowe nie jest mi zupełnie do niczego potrzebne jak by działało BT audio

Ostatnio edytowane przez StanleyMechanik ; 22-05-2014 o 17:03
Stary 22-05-2014, 21:15   #1879
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał StanleyMechanik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aby było ciekawiej dodam że próbowałem wszystkich ustawień BT (zmian ustawień) za pomocą ELMa i tylko w "BT audio high" wykrywa telefon jako urządzenie multimedialne oraz zestaw słuchawkowy.W opcjach "BT audio low" nie wykrywa BT audio

Tak myśle sobie...
Może i jest to wina żle wykonanego tzw "pajączka" ponieważ ja osobiście ...
Straszny bałagan się zrobił - co jak zwykle daje pole do popisów oratorskich...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zrób proszę prostą tabelkę:
1) Ustawienie rodzaju BT/VC (to z ELMconfiga)
2) zaobserwowane zachowanie układu - w szczególności w zakresie BT Audio (pojawia się - na którym ekranie z przytoczonych przeze mnie - tzn. na ekranie ustawień BT czy na ekranie odtwarzania AUX) itp.
I tak usystematyzuj info o całym Twoim eksperymencie.
Pozwoli to ewentualnie wysnuwać jakieś wnioski.

BTW - "pajączek" do pojawiania się lub nie usług BT Audio nie ma dokładnie nic. Nie jego wina i nie jego będziemy ewentualnie wieszać...
Stary 23-05-2014, 09:01   #1880
StanleyMechanik

A więc na początek film z wczoraj

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

tabelka będzie dziś.....
....i póki co dziekuje za zainteresowanie