Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-06-2014, 23:00   #161
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Programowanie funkcji / triki

Cytat:
Napisał jadja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...komputer sygnalizował błąd nie dając szansy ...
A tam zaraz "nie dawał szansy"... Wyszło jak wyszło - wystarczy podjechać i po 10 minutach będzie OK. Można się na mnie powołać, że mnie to obiecał...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 23-06-2014, 23:06   #162
jadja
ford::advanced

Imię: Jacek
Model: Focus MK3 2011 Trend
Silnik: benzyna 1,6 105 KM
Rocznik: 2011

No więc tak zrobię, tym bardziej że mam teraz podlutowane (nierozłączne) podłączenie joysticków. Nie miałem wtedy wiązki. Teraz mam i próbowałem dziś przy zmianie joysticka zmienić i wiązkę ale nie wiedziałem jak odłączyć samą, właściwą poduszkę od styku - przy taśmie czy też wypina się z samej poduszki. Tak więc zostawiłem jak było, ale "psychicznie" poczuję się lepiej gdy będzie zrobione jak w fabryce.
jadja jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-06-2014, 23:08   #163
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Wypina się z poduszki. Przewód poduszki zostaje przy złączce a poduszka z obudową i joystickami zostaje z resztą wiązki i tę wiązkę trzeba wymienić.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 24-06-2014 o 07:51
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-06-2014, 23:24   #164
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Haa teraz wszystko jasne. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2014, 16:04   #165
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

nie było właściwego joysticka, to nie było na czym sprawdzić działania, teraz Jacek już ma odpowiedni, więc wszystko będzie zrobione Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: z ciekawostek, to Rosjanie zrobili custom soft do ekranu 4,2 cala, który umożliwia podłączenie dowolnej (np. chińskiej z allegro) kamery do tego ekrany

bez tego softu, to trzeba oryginalną kamerę ($) i specjalny fordowski moduł video ($$)
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2014, 09:02   #166
mayak
FCP member

zmiana rodzaju klawiszy na kierownicy nic nie pomogła, trzeba kombinować dalej

szukam VINów FF3 z 1.6eb 182 - ktoś ma/widział w necie albo w komisie?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
Stary 27-06-2014, 10:12   #167
jadja

Udało mi się w sposób "artystyczny" zmienić cały uchwyt lusterka wstecznego fotochromatycznego na ten od zwykłego, metodą jaką mi Marcin zaproponowałeś czyli zmiany całości bez przeróbek samego uchwytu - sposób wg Twojej definicji "elegancki". Myślę, że realizacja i sposób przeróbki jest oryginalny i naprawdę jestem z siebie "dumny" - nie korzystałem z żadnego forum. W każdym razie dzięki za ideę, lusterko wygląda jak z fabryki a proces zamiany będzie teraz momentalny. Muszę tylko podpiąć kabelki, zapewne pod lampkę oświetlenia wewnętrznego.
Stary 27-06-2014, 10:22   #168
mayak
FCP member

to fajnie

wrzuć jakieś fotki to będzie dla "przyszłych pokoleń" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-06-2014, 16:40   #169
jni
ford::average

Model: Focus Mk3 Kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie w ubiegłym roku Ford usunął manipulator do obsługi VC pomiędzy ramionami kierownicy i zostawił tylko ten na poduszce. Gdzie prawo/lewo to zmiana utworu lub stacji (ew. zielona i czerwona słuchawka), góra dół to głośność, a po środku jest VC.
Ja chyba wiem gdzie tkwi problem, kolega kupił nie tą kierownicę co trzeba. Powinien kupić taką tylko z przyciskami do tempomatu po lewej, bez tych po prawej, bo one nie są do każdego radia. Jak masz inne radio niż to co pokazał Tedi (czyli podstawowe), to te dolne przyciski nie zadziałają moim zdaniem. W ogóle to te dolne to były chyba tylko do Sony.
Obie wersje mogą być do radia Sony. W poprzednim MK3 miałem z Sony 4 manipulatory i mogłem sobie w pełni sterować radiem z kierownicy. W MY2013 są już trzy manipulatory, także przy radiu Sony i jest gorzej, bo trzeba odrywać ręce od kierownicy.

Ale myślę, że Sony Sonemu nie jest równe - w starym MK3 to chyba nie był Ford Sync, tylko coś innego - menu było nieco inne i mogłem sterować głosem po polsku. W Sony z MK3 MY2013 jest delikatnie inne menu, sterować po polsku głosem już nie można i manipulatory na kierownicy są niestety tylko 3. Podejrzewam, że nawet jakbym sobie przełożył całą kierownicę, to mogłoby to nie działać z Sony z MY2013.
jni jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2014, 20:55   #170
jadja

Próbowałem podpiąć fotochrom pod lampkę oświetlenia wewnętrznego, ale nie ma tam chyba plusa wyłączanego kluczykiem stacyjki. Tylko taki stale wpięty do zasilania. A więc się dla lusterka nie nadaje. Będę ciągnął kabel przez słupek pod schowek pasażera. Tam na pewno właściwy (+) znajdę. Mnogość drutów da się tam zauważyć, jako że jestem świeżo po wymianie filtra powietrza do kabiny. Naprawdę "gratulacje" dla inżynierów Forda za jego dostępność i łatwość wymiany. Chyba żaden z nich sam tego nie robił!
Odpowiedz

Tagi
focus

Zasady postowania