Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-06-2014, 13:07   #1
backdel
ford::average

Model: Focus Kombi MK1/MK2 srebrny metalik
Silnik: 1.8-TDDI, 1.6 TDCI
Rocznik: 2005/2009
Domyślnie Sam naprawiam, rozrząd, koło pasowe sprężarki

Witam, ponieważ sam się podjąłem naprawy by zrobić coś czego sam będę pewien, że zrobiłem dobrze bez zbędnych dodatkowych kosztów. Rozbieram i widzę co jest uszkodzone a co nie i z czym można zaczekać.
Po wymianie klocków i tarcz hamulcowych następnym etapem jest sprawdzenie i ewentualna wymiana uszkodzonych elementów silnika od strony rozrządu.
Jeśli ktoś będzie mógł pomóc w tak skomplikowanych naprawach, zapraszam do dyskusji.
Odgłosy od strony rozrządu: stuki i klekot przy uruchomionym silniku.
Napinacz paska alternatora i sprężarki w którym występowały drgania, okazał się bardzo dobry.
Wystarczyło odkręcić trzy śruby na klucz 10 i gotowe.
Przed założeniem napinacza najpierw trzeba naciągnąć dźwigienkę z rolką w położenie tak aby zabezpieczyć czopem metalowym,( użyłem gwoździa 4 cal) jej powrót. Napinać trzeba wkręcić w imadło ponieważ naciąg sprężyny jest dość trudny.

Następnie po sprawdzeniu koła pasowego sprężarki okazało się że posiada spory luz. Luz jest tylko na kole pasowym (zdjęcie znak A) natomiast sprzęgiełko (znak Z) się nie rusza. Może ktoś doradzi co jest tego przyczyną?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg PIC_0013.jpg (88.8 KB, 178 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg PIC_0015z.jpg (87.9 KB, 208 wyświetleń)

backdel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2014, 14:35   #2
salom

Domyślnie Odp: Sam naprawiam, rozrząd, koło pasowe sprężarki

Sprzęgiełko sie nie rusza, bo jest mocno przykręcone śrubą do wałka sprężarki. Jak bedziesz zmieniał łożysko koła pasowego sprężarki, bo ono powoduje luz, choć może jeszcze nie wydawać odgłosów. Lożysko wymienia się bardzo łatwo, bez wyjmowania sprężarki, jak sobie poradziłeś z napinaczem, choć może niepotrzebnie, bo każdy napinacz ma drgania, to i z łożyskiem sobie poradzisz. Jak nie będziesz cos wiedział, to na forum było już opisywane, jak wymienić bez zdejmowania sprężarki.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2014, 15:36   #3
backdel

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lożysko wymienia się bardzo łatwo, bez wyjmowania sprężarki
Witaj salom, może byś tak dokładniej opisał jak zdjąć koło sprężarki?
Napisać ogólnikowo jest łatwo ale co trzeba odkręcić żeby zdjąć? Przecie to nie jest tak samo jak na kole pasowym wału.

Czy jak zdejmę koło pasowe wielorowkowe na wale które napędza sprężarkę i alternator bo one też ma niewielki luz, będę musiał przedtem je zablokować lub oznakować?
Stary 26-06-2014, 17:27   #4
salom

Backdel, spełniając twoją mam nadzieję prośbę , wytłumaczę łopatologicznie , jak wymienić łożysko koła pasowego spreżarki. Wiem że się odezwą koledzy, i powiedzą że nie tak, a inaczej, ale napiszę jak ja to robiłem kilka razy.
Podnosisz samochód z tej strony gdzie jest sprężarka, zdejmujesz koło przednie, zabezpieczasz pojazd, aby nie spadł z lewarka, najlepiej włożyć coś co spełni rolę bezpieczeństwa. Zdejmujesz pasek wielorowkowy co napędza sprężarkę.Odkręcasz śrubkę pośrodku sprżęgła sprężarki, 6 lub 8, w zależności od sprężarki. Zdejmujesz czołową część sprzęgła. Następnie pukając czymś w koło pasowe, ew podważając śrubokrętem dużym, lub jakims pomocnikiem, zdejmujesz koło pasowe. Będziesz widział łożysko, i cewkę elektromagnesu na obudowie sprężarki. odpinasz wtyczke cewki sprzęgła, i podobmie jak koło zdejmij całą cewkę z obudowy. Wtedy widać całe łożysko na obydowie, zdejmujesz zabezpieczenie segera łożyska, i podobnie jak koło, zdejmujesz łożysko z obudowy. Montaż nowego łożyska w odwrotnej kolejności.
Ważne, abyś przy okazji sprawdził pierwszą część sprzęgiełka, czy te trzy elementy gumowe nie są wyrobione, nie maja luzu, bo lużne potraią hałasować.
Powodzenia.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2014, 20:31   #5
backdel

Dziękuję salom, wielkie niedopatrzenie z mojej strony, śruba była ukryta pod zaślepką.

Co może być uszkodzone na tym kole pasowym, że jak ruszam góra dół wyczuwa się lekki luz i słychać stuk?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg sprzeglo-sprezarki.jpg (41.4 KB, 150 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg PIC_zxc.jpg (87.9 KB, 141 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez backdel ; 26-06-2014 o 21:16
Stary 26-06-2014, 21:39   #6
salom

Jak nie rozbierzesz, to się nie dowiesz.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2014, 15:06   #7
backdel

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak bedziesz zmieniał łożysko koła pasowego sprężarki, bo ono powoduje luz
To nie łożysko kolego salom, powoduje luz na kole pasowym sprężarki. Wydatek spory bo 46 zł poszło w niwecz a luz jest nadal. Wstawiłem zdjęcie, może ktoś bardziej obeznany w tym przypadku wskaże na zdjęciu gdzie dalej szukać usterki.

Bump:
Cytat:
Będziesz widział łożysko, i cewkę elektromagnesu na obudowie sprężarki. odpinasz wtyczke cewki sprzęgła, i podobmie jak koło zdejmij całą cewkę z obudowy.
W mojej sprężarce łożysko schodzi razem z kołem pasowym, niema innej opcji.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg sprężarka po zdjęciu koła pasowego.jpg (86.8 KB, 142 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg koło pasowe sprężarki-łożysko.jpg (87.3 KB, 141 wyświetleń)
Stary 30-06-2014, 16:49   #8
salom

Bo w twojej sprężarce napewno spadł seger razem z łożyskiem. Jest on po to aby łożysko nie schodziło razem z kołem, i aby nie dostawało luzu osiowego podczas pracy. Na pierwszym zdjęciu widać wyrażnie rowek w którym powinien byś seger zabezpieczający, aby łożysko nie schodziło razem z kołem pasowym. Prawdopodobnie, u ciebie łożysko bez segera miało bicie i wyrobiło tą część sprężarki na którą jest naciśnięte łożysko wewętrznym otworem, ale to tylko przypuszczenia, ponieważ nie mam tego w ręku.

Pomimo tego że nie jestem najbardziej obeznany, to ci podpowiedziałem, tylko tu należy szukać .
A łożysko nie majatek, jak założysz nowe, to 10 lat pochodzi, jak oryginalne.

Ostatnio edytowane przez salom ; 30-06-2014 o 16:53
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2014, 17:42   #9
backdel

Cytat:
Prawdopodobnie, u ciebie łożysko bez segera miało bicie i wyrobiło tą część sprężarki na którą jest naciśnięte łożysko wewętrznym otworem, ale to tylko przypuszczenia, ponieważ nie mam tego w ręku.
Dobrze myślisz salom, jest luz na wewnętrznej stronie łożyska. Wszystko było na miejscu, pierścień zabezpieczający i łożysko wpasowane zabezpieczone w koło pasowe przed cofnięciem. Teraz jak zlikwidować luz na ( patrz zdjęcie strzałka na E) spory luz. Czy można tą część wymienić?

Łożysko wchodzi luźno i być może jest wyrobione od załączania sprzęgła?

DRUGIE pytanie dotyczy koła pasowego na wale korbowym które napędza sprężarkę i alternator. Koło ma mniejszy luz i co byś powiedział co tam jest do wymiany. Ruszając koło ręką góra dół i w bok słychać lekki stuk i lekki boczny skręt.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg sprężarka po zdjęciu koła pasowego.jpg (86.8 KB, 81 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez backdel ; 30-06-2014 o 17:56
Stary 30-06-2014, 20:06   #10
salom

Można tą część wymienić, ale to się wiąże ze zdjęciem sprężarki, i jej rozpołowieniem. Sam tego nie zrobisz, nie radzę, rozkręcić dasz radę, ale nie złożysz. Tą część o której piszesz ja mam, tylko nie wiem czy będzie taka sama, jak by pasowała, to masz ode mnie w prezencie. Napisz na priva adres, ale twoja decyzja.
Jeżeli chodzi o koło wału korbowego, jest to początek bardzo poważnej awarii, trzeba jak najszybciej usunąć. Te koło nie ma prawa mieć najmiejszego luzu.

Ostatnio edytowane przez salom ; 30-06-2014 o 20:47
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania