![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 1999
|
Czołem !
Jak moje auto stoi na parkingu dłużej niż 2-3 noce to po odpaleniu po tym czasie robi się test zegarów co w fordzie wskazuje na niskie napięcie aku. Coś mi wpieprza prąd i chce dojść do tego kto lub co jest przyczyną Dostałem miernik z allegro ten za "czy dychy" no i sprawdziłem jak mi pobiera prąd. Trochę się zdziwiłem że zaraz po podpięciu jest duży pobór ale po paru sekundach spada praktycznie do 0.01-0.00 tam ma być? Sami zobaczcie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] help... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Jacek
Model: Focus mk1
Silnik: 1,8 Benzin
Rocznik: 2004
|
a moze akumulaor sprawdź
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
kolego w taki sposob to sie tego nie mierzy. pobor pradu mozesz sprawdzac jak akumulator jest non stop podpiety do samochodu i tak sie tego nie robi.
najpierw podpinasz na stale akumulator do samochodu za pomoca grunszego kabelka-oraz rownolegle do tego wpinasz amperomierz na mA ustawiony albo na maks 1A-jezeli miernik ma zabezpieczenie. a po 30 minutach nieczego nie ruszania odpinasz ten grubszy kabelek i mierzysz wartosci w miliAmperach. Powinno byc nie wiecej jak 30mA czyli nie wiecej jak 0,005A. twoj miernik pokazuje tylko 0,01!!! to za malo-nie ten zakres pomiaru. ponadto doczytaj lepiej co to jest funkcja czasowa w fordzie i jak to dziala i dlaczego pomiar sie robi w okreslony sposob po 30minutach i niewolno nic ruszac. PS. odpiecie i podpiecie akumulatora moze dezaktywowac funkcje czasowe. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Cytat:
Raz jak wpinam się na filmiku to szeregowo, więc non stop jest podpięty aku a te Twoje sposoby to rodem z lat gdzie elektryka jeszcze do miast nie dochodziła. Po drugie 30mA to inaczej 0.03A a nie 0.005A (w ogóle kto Cię uczył liczyć i przeliczać ? Po trzecie dzięki za tą "funkcję czasową", doczytam więcej i to jedyne sensowne co napisałeś Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez pawel2611 ; 26-06-2014 o 19:35 |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: x
Model: x
Silnik: x
Rocznik: x
|
Źle widzę czy mierzysz prąd na zakresie "mA" z kablem podłączonym pod gniazdo amper "A"? Jakim bezpiecznikiem zabezpieczony jest zakres mA? Masz to podane pod gniazdem z oznaczeniem mA.
Nie cytujemy całych postów |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
czerowny kabel w gnieździe 20A, czarny w COM |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Imię: x
Model: x
Silnik: x
Rocznik: x
|
Pomiar by był dokładniejszy gdybyś mierzył na zakresie mA ale wtedy by trzeba robić jak Ci kolega opisał. Z 30 min chodzi o to, że Focus dopiero po jakimś czasie odcina zbędne obwody podczas postoju i wtedy prąd spoczynkowy spada do minimalnego.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: focus
Silnik: 1,0 ecoboost
Rocznik: 2015
|
Co by nie mówić -to jeszcze parę pomiarów prądu w tym stylu i coś walnie z elektroniki.
A co do meritum sprawy to wygląda na to że akumulator po woli oddaje życie - sprawdzić to można przez pomiar napięcia w momencie rozruchu silnika - napięcie nie powinno spaść poniżej 10.50 V ( ale nie da się tego zrobić miernikiem cyfrowym - tylko wskazówkowy analogowy). Sprawdź ładowanie - nie obciążony ( praktycznie wszystko wyłączone) max 14,2-3 V, pełne obciążenie nie mniej 13,5 V |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
Ładowanie aku na światłach i nawiewie to 14.38V Niby czemu coś z elektroniki ma walnąć ? nie jestem zielony w tych tematach ale po raz pierwszy się spotykam z taką opinią. Pozdro |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: focus
Silnik: 1,0 ecoboost
Rocznik: 2015
|
Ano może walnąć bo elektronika nie za bardzo lubi takie "cykanie" napięciem. Jak miałem kiedyś fiata fachman z serwisu mi radził żebym nie odłączał akumulatora bez obciążenia np światłem pozycyjnym lub czymś podobnym żeby nie było przepięć. Tak robię do dziś i przygód nie miałem.
A z filmiku wynika że pobór prądu jest znikomy bo 10 mA nie za bardzo ma szansę w takim czasie rozładować rozładować akumulator. Mierzyłeś jakie napięcie jest podczas rozruchu silnika ? Ostatnio edytowane przez agir ; 27-06-2014 o 22:59 |
|
|
|
![]() |
|
|
|