Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-06-2014, 09:34   #151
siwy05
ford::average

Imię: Łukasz
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5EB 182KM
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Żywotnośc filtru DPF

Ma ktoś sposób jak stwierdzić czy DPF już był unieszkodliwiony przez poprzedniego właściciela? Zrobiłem mondeo prawie 4000km i ni cholery nigdy nie zauważyłem wypalania filtra, możliwe, że działo się to w trasie, niemal co tydzień robię po 250-350km w jedną stronę i wtedy się wypala.

siwy05 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2014, 09:44   #152
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

To akurat normalne że nie zauważasz, naprawdę trzeba się postarać żeby to zauważyć. Generalnie na postoju można się zorientować ,ale w czasie jazdy to ciężko.
Ja przez 16 tyś km dwa razy tylko przyłapałem mondka na wypalaniu i to na postoju Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2014, 10:42   #153
siwy05
ford::average

Imię: Łukasz
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5EB 182KM
Rocznik: 2015

Ludzie chyba lekko mówiąc demonizują DPFy, jak dla mnie jest totalnie bezobsługowy i ciężko dostrzec jego działanie, pod warunkiem, że nie lata się wiecznie po mieście. A jeżdże dwoma autami z tym czymś, w Audi udało mi się przyłapać drania po tym, że wentylatory chodziły i tyle.

Ostatnio edytowane przez jvc ; 24-06-2014 o 10:44 Powód: Zbędne cytowanie
siwy05 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2014, 13:32   #154
marek malbork

witam ponownie,mam pytanie: czy brak dpf może mieć wpływ na zużycie paliwa? albo na zużycie oleju?
pozdro.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2014, 13:56   #155
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

tak...brak dpf obniża spalanie i nie powoduje wzrostu poziomu oleju

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2014, 16:33   #156
arni3200
ford::amateur

Imię: Arek
Model: Mondeo Kombi Mk IV
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009
Thumbs up Odp: Żywotnośc filtru DPF

Kolego "HEKO" piszesz głupoty i tyle. Z twoich wypocin wynika ze jak usunie sie fap-a to inne kłopoty znikną o jakich kłopotach mowa pytam ??? Ktoś mądrzejszy od ciebie (bez urazy ) pracował nad tym aby to wszystko współgrało razem i nie wmawiaj mi że jak usuniesz fapa to auto pracuje na tym samym oprogramowaniu co z fapem bo tak NIE JEST. Ja z doswiadczenia wiem że takie oprogramowania sa zmieniane przez nazwijmy to programistów w domowych garażach lub pożal sie boże nędzne firmy tuningowe. Nie ma oryginalnego oprogramowania do sterownia procesami bez FAP-a dlatego też zdecydowałem o wymianie filtra bo to te same pieniadze co usuniecie . Blędy pogasły same gdy komputer zmierzył cisnienie na wyjsciu i wejsciu czyli nowy zamienny fap jest drożny a skoro działa i nie różni sie niczym od starego to po co przepłacać ??? Rasumując jeżeli założyłbym oryginalny za 4.8 tys czy działał by lepiej otóż nie sądzę aby tak było a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać ? Pozatym cieszę sie że pojawiają sie takie zamienniki bo jest to alternatywa dla pseudo warsztatów usuwających fapy , dpf-y itp bo z doświadczenia wiem że jak coś spiepszą wówczas umywają raczki i zostajesz sam ze swoim problemem. Kolejna sprawa nie każe nikomy wymieniać zasugerowałym jedynie że jest taka alternatywa a nie tak jak ty wciskam ludziom kit że tylko usuniecie jest najlepszym rozwiazaniem , niech kazdy kto potrzebuje pomocy w tym temacie poczyta posty i rozważy która opcja jest dla niego lepsza. ps. na wymieniomy fapie mam już prawie 3 tys km i nic sie nie dzieje
arni3200 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2014, 17:31   #157
heko
FCP TUNER

...ehhh, szkoda gadać, tyle wiesz, ile zjesz, opowiadasz pierdoły, nie mając rzadnego doświadczenia, poza swoim, jednym autem...miałbyś takich przez przez 5..6..7lat dziesiątki, jak nie setki, to byś inaczej gadał
a ASO w Krk. przechodzili z nimi dantejskie sceny, łacznie z wymianami na nowy, ico, kończyło się wywaleniem chwasta
też miałem takich sporo...więc nie podejmuję polemiki z niedoświadczonym laikiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
Stary 28-06-2014, 11:47   #158
arni3200
ford::amateur

Imię: Arek
Model: Mondeo Kombi Mk IV
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009

Gadasz jakbys wszystkie rozumy pozjadał a tak nie jest , miałem już ponad 30 samochodów w swoim zyciu wiec doswiadczenie mam pozatym z wyksztrałcenia jestem technikiem mechanikiem ale mniejsza z tym. Wychodze z założenia ze jak kogoś stać na konia to i powinno go być stać na bat dlatego nie uznaję półsrodków nie stać mnie na to dlatego wymieniam to co sie psuje a nie usuwam . Miałem dwa mk3 w jednym poszły wtryski i dwumasa za obie operacje wyłozyłem ponad 5 tys i nie szukałem używek. Nie każdy ma ten komfort że tak może zrobić ale za to ma wybór ale ty uznajesz widze tylko swoja racje bo wydaje ci sie ze zjadłes wszystkie rozumy....... mam nadzieje ze wkrótce ktos wyprowadzi cie z tego błedu . Pozdrawiam życzę miłego dnia cześć
arni3200 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-06-2014, 12:27   #159
heko
FCP TUNER

no i pogadali...
tak gwoli precyzji...mam prawie 50 lat, przejechałem 3mln km i mam także odrobinkę doświadczenia...bo z autami grzebię całe swoje "krótkie" życie...a od 2007r mam do czynienia z setkami serwisowanych u mnie aut z dpf-em

Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
Stary 28-06-2014, 14:30   #160
stingerA6
Tańczący z S-Maxami

Model: Romet
Silnik: Wigry
Rocznik: 1985

anri3200 dlaczego starasz się narzucać swój pogląd wszystkim za wszelką cenę? Przez takie stwierdzenia ja odbieram cię jako producenta/ handlowca zamienników PDF i FAP bo tak je za wszelką cenę zachwalasz.
Teraz moje zdanie i moja przygoda (na szczęście krótka z DPFem).
Miałem okazję powozić autko z DPFem (ot takie zwykłe Audi Q7 3.0 tdi ABT 300PS). Radość z jazdy przednia do czasu wizyty w salonie i diagnozy o zapełnieniu DPF w ponad 90%, co uniemożliwia rozpoczęcie przez auto procesu wypalania. Jako że miałem spore zniżki w ASO Audi zaproponowano mi promocję na wymianę tego dziadostwa pseudoekologicznego za jedyne.....8500 zł. Swoje zrobił styl mojej jazdy głownie po mieście.
Kolejna przygoda (nie moja) z DPF - Opel Zafira szwagra. Założenie przy kupnie - dpf nie jest straszny bo codziennie szwagier pokonuje ok. 60 km w jedna strone do pracy. Efekt po 5 tyś pokonanych - filtr zapchany w prawie 100% - na chwilę obecną mechaniczne czyszczenie filtra + wypalanie stacjonarne serwisowe + trasa 2x po 1500 km. Na chwile obecna spokój....ale na ile? Pewnie na pare tys km. Winna u szwagra okazała sie trasa do pracy biegnaca nie przez autostrady i ekspresówki, tylko standardowe "drogi" lokalne co nie sprzyjało prawidlowemu wypaleniu filtr (pomógł brak kontrolki i momentu wychwycenia rozpoczęscie wypalania) co skutkowało częstym przerywaniem tego procesu.
Pacjent nr 3 - Peuteot 5008 z FAP kolegi - po przejechaniu 7 tyś jako jako taksówka, filtr zapochany na maksa. Na chwilę obecną ze wzgledu na styl jazdy, filtr wyeliminowany i problem znikł.
Reasumując ja odradzam to pseudoekologiczne dziadostwo, które potrafi zdrenować kieszeń właściciela (w postaci częstych wymian rozrzedzonego, przez spływający ON, oleju w silniku i wymina kosztowna samego tego ustrojstwa).
Wyjścia są trzy:
1. Szukać autek bez tego badziewia - coraz trudniesze w nowych rocznikach
2. Wywalić dziada mechanicznie + fachowe zastąpienie ECU softem producenta z wersji bez DPF
3. Kupic benzynę i problem z dziadostwam znać tylko z postów innych (ja tak uczyniłem, co też nie było proste bo benzynek jest ok. 10% na ryunku wtórnym).

Tyle moich wypocin. Możecie się ze mna zgodzić bądź nie - ale na pewno nikt mnie nie przekona do nabijajacego kabzy ekologom i producentom dziadostwa znanego DPF/FAP.

ps. rada dla posiadaczy autek z filtrem - co ok. 500 km koniecznie wykonać trasę umożliwiającą jazdę przez ok. 10-15 min z prędkością obrotową ok. 2500 obr.

Ostatnio edytowane przez stingerA6 ; 28-06-2014 o 14:33
stingerA6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania