Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-07-2014, 09:48   #81
fokaeco
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: focus mk3
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Ecoboost 1,6 150KM awaria (awarie) silnika

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
skoro jest tam jeszcze wstepna pompka zasilajaca-no to faktycznie masz teraz jeszcze filtr+ ta pompke do sprawdzenia-ale dobrze ci radze zacznij od filtra i od sprawdzenia napiecia podczas rozruchu silnika bo pisales cos o tym ze jakas kontrolka ci sie zapala przy rozruchu od czegos innego co swiadczy o niskim napieciu a przez to moze pompka nie dawac rady.
No problem w tym, że filtra paliwa wg katalogu częsci forda i numeru VIN nie ma :-), a co do tematu kontrolki to o coś innego chodziło. Jeżeli rozrusznik długo kręci to ASS automatycznie ustawia się na off i nie daje się włączyć - to logiczne bo chyba nikt nie chciałby długo odpalać silnika na światłach - ale to dla mnie nie ma znaczenia bo ASS przeważnie jest u mnie recznie na off ustawiany a wogóle to mam ochote go wyłączyć na stałe w kompie bo jakoś tak zawsze uważałem ze turbina powinna stygnąć w ruchu a ni jak sie to nie ma do ASS :-). Ponieważ problem występuje sporadycznie, to po kilku uruchomieniach ASS sam ponownie sie aktywuje i pozwala się sterować z przycisku. Ale tak jeszcze żeby nie było niedomówień to takie zachowanie ASS jest skutkiem tego błedu a nie jego przyczyną wiec wyjaśniełem temat ale nie ma sensu go tu ciągnać dalej. Napięcie na aku luzem jest ok12,6V po załączeniu ładowania do 14,5 wiec to jest ok. Poza tym rozrusznik kręci normalnie więc temat aku też zamykam.
Szukamy dalej albo czekamy aż coś definitywnie odmówi współpracy- wtedy nie problem znaleźć

fokaeco jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 10:12   #82
keretey

Imię: Darek
Model: Focus III
Silnik: EB 1.6 150KM
Rocznik: 2011

Zapoczątkowałem ten wątek, bo w krótkim czasie było nieco problemów z tymi silnikami.
Ale po wymianie MAP-ów w 2. i 4. + wiązki w 2., aktualizacji oprogramowania w 3. i wymianie bloku w 1 - było ok.
Dodatkowo w 1 wymieniono wadliwy element między kierownicą i fotelem i odtąd zaczął spalać jak pozostałe.
Potem nie było już jakichś widocznych problemów. Obecnie już tam nie pracuję.

A po doświadczeniach z ecoboostem mam teraz na dotarciu 0.9 TCE 90 KM Renault ;-)
keretey jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 10:24   #83
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

zobaczycie, że odejdzie się od kosiarek do normalnych silników i zostaniecie z tymi kosiarkami na rynku sami... kwestia czasu kiedy to się zacznie dziać

pseudo eko sowiet union
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 10:44   #84
fokaeco

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zobaczycie, że odejdzie się od kosiarek do normalnych silników i zostaniecie z tymi kosiarkami na rynku sami... kwestia czasu kiedy to się zacznie dziać

pseudo eko sowiet union
1,6 150 KM to nie jest jeszcze taka kosiarka- to kompromis przy dzisiejszej technologi miedzy pojemnością, mocą a spalaniem. Nikt nie zmusza do zakupu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dieselka nie kupię, bo kręce dużo krótkich tras a po wycięciu DPF potrafi paść turbina. Co mi pozostaje? 1,6 TI-VCT 125 KM i 5 biegów skrzynka? To własnie 6 bieg w ecobutach i dieslach robi na trasie robotę przy spokojnej jeździe, jeżeli chodzi o spalanie. U nas są dwa, obydwa przywiezione z Niemiec i nikt nie narzeka. Poza tą drobną usterką nic się nie dzieje.
Stary 04-07-2014, 10:54   #85
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

ja do 1,6 z turbo nic nie mam, ale 1,0 i te kosiarki 0,9 to włos się jeży na głowie.... niby ekologia, ale jaka ekologia ? Jak po 150 tys silnik nadaje się na złom ? Ktoś to przeliczył, czy lepiej mieć 10 silników wolnossących, które zrobią 500 tys km, niż 30 takich, które klękną przy 150 tys ?

mam nadzieje, że zmierzamy do końca tego absurdu
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 10:59   #86
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm

Fujara - rozróżniasz takie usterki jak pęknięta głowica czy tłok od wadliwego czujnika czy wiązki? Bo to pierwsze się nie zdarzyło a to drugie może się zdarczyć w silniku od jednego cylindra i 50ccm aż po W12 w Bugatti Veyron...
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 11:00   #87
fokaeco

No 1,0 jest wykręcony to prawda, ja go od razu przekreśliłem i powiedziałem że nie przywioze czegoś takiego i tu też mam obawy co do jego wytrzymałości. W tym silniku wszystko osiąga się dzięki doładowaniu bo z samej pojemności to zbyt dużego momentu się nie uzyska.
Stary 04-07-2014, 11:03   #88
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niby ekologia, ale jaka ekologia ?
słodka naiwności - nie chodzi o ekologię tylko o EKONOMIĘ!!!

czyli o kasę dla producentów i innych w łańcuchu pokarmowym (cała zabawa w ograniczanie CO2 jest o tym)

W necie jest test FF3 1.0eb 125 vs. Mazda 3 2.0 120 i foka nie paliła mniej ... co do potencjalnej trwałości obu silników nie ma co pisać
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 11:06   #89
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm

Wykręcony? 100 czy 125 koni z litra na turbinie? Nie bądż śmieszny. Ford teraz przedstawił 140KM wersję na gwarancji - którą można przedłużyć do 200tys km, więc o co wam chodzi?

I nawet te 140KM to nic, bo 2.0 w A45AMG ma 180KM z litra. A Golf R400 ma 200KM z litra. A przedstawiony koncept A3 ma 210KM z litra. Po czym Mercedes ogłosił iż zamierza podnieść moc A45AMG tak to był nadal najmocniejszy hothatch na rynku. Czyli ile będzie? 220KM z litra?

Panowie, żyjemy w 21. wieku. Teraz silniki są liczone w komputerach, nie na papierze... Jeżeli ten silnik z taką mocą wytrzyma 200-250tys bez poważnych usterek, to absolutnie nikomu nie powinno to przeszkadzać, bo potem i tak nadaje się auto na złom. No oprócz amatorów wysokich przebiegów, ci będą marudzić. Wy kupujcie W124.

mayak - w tym teście paliły te samochody praktycznie tak samo. Z tym, że ta Mazda jest ciut lżejsza z tego co pamiętam i na hamowni miała nie 120, tylko prawie 140KM... Problem w tym, że możliwości tego silnika kończą się na 165KM. Natomiast 1.6EB o 100KM dalej...

Ostatnio edytowane przez Atlis ; 04-07-2014 o 11:10
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 11:12   #90
fokaeco

Co obejmuje ta gwarancja, a raczej czego nie obejmuje? Co jest zużyciem eksploatacyjnym?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Silniki liczy się w komputerze, to prawda, ale warunki brzegowe określa konstruktor. Kiedyś zakładało się większe rezerwy bo były gorsze materiały ale też kładziono nacisk na dłuższe przebiegi. I taki to już jest ten 21 wiek, nie wszystko w nim takie dobre.
Odpowiedz

Tagi
awarie , focus , silnik

Zasady postowania