Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-07-2014, 13:30   #671
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
Domyślnie Odp: Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?

Cytat:
Napisał dominlodz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po pierwsze nie obrażaj innych, bo nie taki jest cel tego forum. celem tego forum jest pomaganie sobie a nie rzucanie w innych obelgami.
obrażaniem innych byłoby jakbym napisał co można pomyśleć o osobie, która nie bardzo się zna w temacie, a wypisuje GRUBĄ NIEPRAWDĘ

dalej podtrzymuję, że zapis:
Cytat:
Napisał dominlodz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cmax,focus przedlift, polift mają tą samą kierownicę.
który dowodzi że nie znasz się

a dodatkowo słabo Ci idzie czytanie ze zrozumieniem (a może to miałbyś żart...?)
Cytat:
@mayak - no to niezle jak już po 12-ej jesteś po spożyciu ;]

Cytat:
no ale zobaczymy podjadę do ASO w pn i zobaczymy czy się uda czy nie.
szkoda czasu, elmconfigiem robi się to w minutę, ale jak czytam, żadne racjonalne argumenty nie trafiają, szkoda

Cytat:
a może ktoś zna jakieś namiary na strony forda albo podobne z których można wyczytać jaki model gema obsługuje jakie funkcje ?
pisaliśmy Ci, jeśli to nie trafia, to nie mam pomysłów co może

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Idę o zakład, że koszt paliwa do Warszawy i "kompleksowa" usługa u mayaka wyszła by taniej...
lepiej nie
z okolic Bydzi jest chyba kolega leszcz, a on ma elm i zna elmconfiga trochę

Cytat:
no wiesz, to są słowa pana z ASO z Inowrocławia z którym dzisiaj rozmawiałem
a mi Pan z aso AutoNobile powiedział, że aktywacja tempomatu w moim Smaxie wymaga wymiany pół auta - od 3 lat mam tempomat i nic nie wymieniałem

////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 14:20   #672
dominlodz
ford::average

Imię: Dominik
Model: Ford Focus 2 MK2 FL
Silnik: 1.6 Duratec 115PS
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał spioch84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Usługa aktywacji tempomatu miała kosztować 166 zł. ale podczas inspekcji wyszło że mam bardzo niski poziom płynu chłodniczego, i jest w nie najlepszej jakości więc z dorzucono do faktury 1litr koncentratu płynu, razem z rabatem który mi dano zostawiłem u nich 173,46 zł. Cena nie wygórowana na to co robili z autem...
@spioch chętnie bym wziął namiar od Ciebie do tego Pana,
bo widzisz dzisiaj dzwoniłem do ASO do Inorocławia i jak zapytałem ile taka usługa będzie kosztować to Pan mi powiedział od 500zł w górę
jak już powiedziałem, że słyszałem że niektórzy to robili za koło 200 zł to Pan stwierdził że takiej sytuacji nigdy nie było jakoby ktoś robił gema za 200zł w ASO i że inżynier będzie siedział przy tym ponad 3 godziny i to bardzo ciężka praca.

Bump: @mayak już nie roztrząsajmy tematu, poczułem się tylko trochę urażony i tyle,
a że się nie znam to też prawda. pisząć o ff i c-maxie, mogę powołać się na wiele aukcji chociażby w allegro w których sprzedawali kierownice 4ramienne i było napisane: "pasuje do focus i cmax", nawet jak rozmawiałem z facetem z allegro i pytalem sie do czego pasuje to powiedział "tak tak pasuje co c-max'ów focusów i przed i poliftowych"

tak więc wyszedłem z prostego założenia że jesli to człowiek sprzedaje to pasuje. sam nie mam c-maxa więc praktycznie nie mam możliwości zrobić takiego eksperymentu.

a z tym tempomatem to kolega wyżej miał świętą rację, mi tylko facet naściemniał w ASO i pomyślałem sobie że może rzeczywiście potrzebny jest pożądny IDS i to oryginalny do którego pierwszy lepszy warsztat nie ma dostępu...

ale jak zadzwoniłem i jeszcze się zapytałem o cenę conajmniej 500 zł to mi przysłowiowa kopara opadła.

reasumując ja tylko chcę żeby u mnie zadziałał tempomat. skoro dwóch ludzi nie potrafiło sobie z tym poradzić muszę takiego znaleźć który umie. skoro twierdzisz, że kaźdy GEM supportuje tempomat, może znasz namiar na kogoś kto mi to zrobi ale za rozsądne pieniążki nie conajmniej 500 zł, bo za 500 to ja kupie sobie 2 inne gemy z włączonym tempomatem.

PS. nie wiem skąd kolega wyżej którego zacytowałem zrobił to za 160 zł, jak ma namiar na tego człowieka to ja chętnie przyjadę i zrobię.
dominlodz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 14:40   #673
wojciech.k
ford::advanced

Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2008

Szukam, szukam i znaleźć nie mogę ELMa do przeróbki, który nadawałby się do aktywacji tempomatu w moim Fordzie przez ELMConfig. Proszę o nakierowanie.
wojciech.k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 14:43   #674
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
...bo za 500 to ja kupie sobie 2 inne gemy z włączonym tempomatem.

PS. nie wiem skąd kolega wyżej którego zacytowałem zrobił to za 160 zł, jak ma namiar na tego człowieka to ja chętnie przyjadę i zrobię.
Kolego - napiszę wprost - i proszę bez urazy...
Jesteś uparty jak osioł...

Nie rozumiesz, że aktywacja w GEM to "pikuś" i nic nie da? Trwa ona z zegarkiem w ręku 1 minutę... Drugą minutę trwa aktywacja w zegarach..
A pozostałe 13 minut trwa aktywacja tempomatu w PCM (sterowniku silnika). Dwie pierwsze aktywacje średnio rozgarnięty pracownik w ASO zrobi także w 10 minut... A jeśli tego nie umie i ściemnia o "inżynierze" - to jak najdalej od niego...
Natomiast trzeciej aktywacji (tej w PCM) może nie dać rady zrobić w ASO nawet "inżynier" - choć de facto jest prosta i wykonalna nawet IDSem! Tyle, że nie ma na to procedury w etis i koledzy w ASO "się gubią"...

Aktywacja u mayaka lub u mnie - a pewnie i u kolegi leszcz w Bydgoszczy - da się ogarnąć wizerunkiem Kazimierza Wielkiego - jeśli kierownica już założona i klawisze "pikają". Jeśli trzeba grzebać przy kierownicy, to wizerunek Jagiełły zwykle daje radę...

Rób co chcesz, tylko daj nam już trochę luzu w tym wątku...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 04-07-2014 o 14:46
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 14:45   #675
dominlodz

Cytat:
Szukam, szukam i znaleźć nie mogę ELMa do przeróbki, który nadawałby się do aktywacji tempomatu w moim Fordzie. Proszę o nakierowanie.
o czymś takim myślisz ?

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez dominlodz ; 04-07-2014 o 14:49
Stary 04-07-2014, 14:47   #676
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał wojciech.k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szukam, szukam i znaleźć nie mogę ELMa ...
Słówko MARI w szukajce rozjaśnia sprawę wystarczająco...

Cytat:
o czymś takim myślisz ?

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ty masz rękę do cen...
Za takie pieniądze robię dla Ciebie ELMa z przełącznikiem i daję pisemną gwarancję, że ELM jako taki umie robić tempomaty... I nawet dodaję "darmową" wysyłkę...
Natomiast nie daję po żadnym pozorem gwarancji, że ten co trzyma ELMa w ręce też umie...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 04-07-2014 o 14:50
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 14:50   #677
dominlodz

ok, postaram się pogadać z kolegą leszcz, jak coś chętnie się zgłoszę.
a że jestem uparty to wiem doskonale, ale tylko dzięki upartości w życiu doszedłem do wielu rzeczy ;]

pozdrawiam

Bump: @tedi to był taki z przełącznikiem, ale zwykłe ELM'y widziałem za poniżej 100zł. nawet zaczynają się od chyba 40zł
Stary 04-07-2014, 14:53   #678
tedi_k
FCP member

Ja na prawdę widzę co jest na obrazku i tylko to komentuję... Spróbuj kupić tamtego ELMa i zapytać, czy gość Ci da gwarancję, że on zrobi np. tempomat - to zrozumiesz, co napisałem w swoim poście...
Stary 04-07-2014, 15:27   #679
wojciech.k
ford::advanced

Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Słówko MARI w szukajce rozjaśnia sprawę wystarczająco...

Ty masz rękę do cen...
Za takie pieniądze robię dla Ciebie ELMa z przełącznikiem i daję pisemną gwarancję, że ELM jako taki umie robić tempomaty... I nawet dodaję "darmową" wysyłkę...
Natomiast nie daję po żadnym pozorem gwarancji, że ten co trzyma ELMa w ręce też umie...
Dziękuję bardzo, teraz już z górki. Pozdrawiam.
wojciech.k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 20:08   #680
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Cytat:
Aktywacja u mayaka lub u mnie - a pewnie i u kolegi leszcz w Bydgoszczy - da się ogarnąć wizerunkiem Kazimierza Wielkiego - jeśli kierownica już założona i klawisze "pikają". Jeśli trzeba grzebać przy kierownicy, to wizerunek Jagiełły zwykle daje radę...
Obecnie siedzę w Chorwacji . Zjadę koło 14 lipca.
Przejrzałem sobie tu na miejscu Elmconfig na platformie Focus itd . W GEM znalazłem Cruise Control. Czy wystarczy to zaptaszkować i wgrać do GEM ? Pytanie głupie bo robiłem aktywacje tylko w Mondeo MK4 . Focusów żadnych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chyba ze coś jeszcze gdzieś trza zaptaszkować ?
Swoją drogą tu na miejscu zdiagnozowałem dwa MK4 na czeskich numerach i nawet im tu co nieco aktywowałem i zdezaktywowałem tym wspaniałym oprogramowaniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czesi szczęśliwi aż mi zafundowali "Parasaling 300m"
zresztą dobrze że brałem elma ze sobą bo mi wskoczył błąd katalizatora i trzeba było poratować się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ..... po kasacji 2tyś i nie ma powrotu........ ale pewnie katalizator będzie do wymiany ......
Dobra co w tej platformie FF2 zaptaszkować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i koledze wgram
Odpowiedz

Zasady postowania