Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-07-2014, 21:28   #1
lukskajwoker

Domyślnie S-MAX - dylematy przed zakupem

Witam! (jako nowy)
Z fordem związany byłem za czasów Sierry. I na tym moja przygoda z Fordem się zakończyła. W tej chwili ujeżdżam Fiata Multipla mk2 2005 1.9jtd. Generalnie mam go już od 6 lat. W sumie złego słowa powiedzieć się nie da a już zupełmnie nic na silnik - którego uważam za mistrza w dieslach.
Ale teraz z innej beczki. Przymierzam się do zmiany auta - w sumie bez zbytniej przyczyny - może ze względu na zaznanie nowej przygody ?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ok. Zastanawiam się nad S-Maxem. I tutaj zaczynają się schody.
- myślałem o benzynie 2.0 ze względu na prostotę
- ale przeczytałem gdzieś że beznynka też ma dwumasę ?
- więc może jednak diesel ? ale który 1.8 czy 2.0 (auto ma byc z rocznika 2007-2008 - BEZ DPF !!) ?
- jak wygląda sprawa wtryskiwaczy (jakie są montowane i czy są regenerowalne)?
- jak wygląda sprawa turbiny ?
- jak wyglądają inne sprawy (typowe uciążliwe usterki) ?

Dlaczego S-max ? Zasugerowałem się opiniami, że ma świetne właściwości trakcyjne (niestety nie Multipla). Jeśli będzie ktos miły udzielić jakichś odpowiedzi będzie miło - i krok bliżej do udziału w forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 21:36   #2
stingerA6
Tańczący z S-Maxami

Model: Romet
Silnik: Wigry
Rocznik: 1985
Domyślnie Odp: S-MAX - dylematy przed zakupem

Cytat:
Napisał lukskajwoker Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- ale przeczytałem gdzieś że beznynka też ma dwumasę ?
która przy tym silniku (o ile nie trafi na kierwce idiotę) wytrzymuje cały żywot auta.

Z wyborem motoru według mnie sprawa jest prosta - jeśli jeździsz dużo i to w trasach to bierz diesla 2.0, jeśli po mieście i mało to ewidentnie benzynę.
stingerA6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 21:48   #3
lukskajwoker

ok. czyli dwumasa nieważna. przebiegi mam ok 13 tys rocznie. w tej chwili mój diesel pali ok 8,5 po mieście (Wrocław, korki, remonty) w trasie różnie - od poniżej 6 po powyżej 8 (styl jazdy, prędkość). liczę się z tym że benzynka będzie palić +/- 10 po mieście ?
choć jeśli te dylematy z przedmiotowego posta a propos diesla nie są takie straszne to może jednak diesla ? z drugiej strony diesla łatwiej kupić - po prostu więcej tego na rynku.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 21:55   #4
gregor75
ford::professional

Imię: gregor
Model: focus mk3/fiesta mk6
Silnik: 2.0 tdci 140km/1.3 70km
Rocznik: 2014/2008

13 tys. km to trochę mało jak na ryzyko związane z jazdą dieslem
gregor75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 22:22   #5
stingerA6
Tańczący z S-Maxami

Ja stałem przed takim dylematem jak ty i wybrałem benzynę bo osprzęt diesla pociągnął by mnie po kieszeni w razie awarii (dwumas, turbina, DPF).
Stary 04-07-2014, 22:29   #6
lukskajwoker

aha. a jak z tymi benzyniakami ? faktycznie mało awaryjne ?
biorą olej ? na co zwrócić uwagę ?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 23:18   #7
stingerA6
Tańczący z S-Maxami

Teoretycznie bezawaryjne, bo mało skomplikowane. Wiadomo trafiają się co jakiś czas jakieś kwiatki, ale przede wszystkim w autach przegrzanych i katowanych. Ja jestem zadowolony. Tylko tak jak wspomniałeś trudno trafic benzynkę do jest ich góra 20% Ja szukałem i znalazłem.
Stary 05-07-2014, 08:50   #8
beribazoo
ford::beginner

Imię: Kuba
Model: S-Max
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał lukskajwoker Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ok. czyli dwumasa nieważna. przebiegi mam ok 13 tys rocznie. w tej chwili mój diesel pali ok 8,5 po mieście (Wrocław, korki, remonty) w trasie różnie - od poniżej 6 po powyżej 8 (styl jazdy, prędkość). liczę się z tym że benzynka będzie palić +/- 10 po mieście ?
choć jeśli te dylematy z przedmiotowego posta a propos diesla nie są takie straszne to może jednak diesla ? z drugiej strony diesla łatwiej kupić - po prostu więcej tego na rynku.
Robie takie same przebiegi jak ty - około 13 000 km rocznie. 90% to miasto. Kupiłem S-Max'a w benzynie. W mieście pali mi 9.2 - 9.5 litrów na 100, czyli nieźle przy takiej masie.
Warto zaznaczyć, że 2.0 benzyna ma łańcuch rozrządu (więc pewnie do 200 000 dociągnie zanim się rozciągnie).

Z zakupem miałem duży problem, 5 miesięcy szukałem benzyny nadającej się do jazdy. W końcu ściągnąłem sobie z Niemiec.
beribazoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2014, 11:17   #9
lukskajwoker

O widzisz ! Zapomniałem o rozrządzie. Fakt - łańcuch robi lepsze wrażenie (choć znam wyjątki).
U mnie w pracy są jakieś mondeo 2.0 i ponoć często w nich świeci się kontrolka silnika mimo że auto jedzie normalnie. i ponoć tttm. hmmm... podejrzane to dla mnie bo ja zwracam uwagę na takie kwiatki. chyba, że faktycznie coś lubi dolegać typowego "mało istotnego"?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2014, 12:42   #10
lukskajwoker

Jeszcze jedno pytanie - czy to prawda że są jakieś klapki w kolektorze które lubią się urywać i niszczyć silnik?
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania