Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-06-2014, 17:15   #51
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Radio Ford CD 6000 MP3

Witam

1)A które pytanie podbijasz, bo ja widze kilka pytań przedmówcy

2) Jeśli chodzi o pytanie
"Czy jest różnica w jakości dźwięku / możliwości tego radia w stosunku do owalnego radia sony po FL?"
- to uważam, że to jest błędnie postawiony problem, ponieważ

- Ford dedykuje konkretne radia Sony (prostokatne / owalne) do konkretnych modeli
- inny jest kolor podświetlenia
- bywają problemy z uruchomieniem owalnego Sony w autach z prostokątnym Sony

Ja to widze tak:
- jeśli masz radio Ford 6000, to warto wymieniać na Sony
- jeśli ktoś jest audiofilem to inwestuje w drogi sprzęt i nie zastanawia się czy lepsze Sony prostokątne czy owalne
Radio Sony montuje się przede wszystkim, ze względu na łatwość wymiany (w miejsce 6000)

Powiedzmy, że w przypadku Focusa mk2 nie będzie wiekszego problemu z założeniem Sony owalnego
(konieczna wymiana plastiku śrokowego kokpitu)
Jest tylko problem estetyczny: całe podświetlenie zielone, a radio czerwone

Jest podstawowa różnica funkcjonalna w radiach Ford - Sony
a) I-ej generacji = prostokątne
- wersja jedno płytowa czyta pliki MP3
- wersja z wbudowaną zmieniarką NIE czyta MP3
b) II-ej generacji = owalne
wszystkie czytają MP3
- wesja na 1 płytę czyta MP3
- wersja z wbudowaną zmieniarką czyta MP3

Jakość odtwarzania oceniam na porównywalną

pozdrawiam
Arturek

Ostatnio edytowane przez arturek ; 30-06-2014 o 17:27
arturek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2014, 22:03   #52
cieszynn
ford::amateur

Model: Focus mk2 kombi
Silnik: 1,6 100KM
Rocznik: 2004

dziękuję, otrzymałem wszystkie odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cieszynn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 22:13   #53
nikita33
ford::amateur

Imię: igor
Model: Focus MKII sport , Mondeo MK4, Focus MKII FL , ASTRA H 1,6, Grand scenic III
Silnik: 1,9 130km
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał rav89 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nikt jeszcze mi nie wspominał o tym że radia np z mondeo może nie grać w focusie.

na pewno lepsze jest sony. tylko jest również droższe. patrząc po cenach używek z allegro to sony jest raz droższe niż CD6000 a różnica w jakości muzyki dla przeciętnego użytkownika(takiego jak ja) jest nieznaczna.

ja nie widzę różnicy przy normalnym słuchaniu radia. dopiero przy głośniejszym ustawieniu radia słychać delikatną różnicę.
Dla mnie róznica jest kolosalna, własnie dziś wyjąłem z mojej foki FL owalne 6000CD i wrzuciłem sony mp3 oznaczenie ....Island -KW2000. Panie , toć to totalnie inna klasa radia i dźwięku, DSP - 3 warianty dzwieku , korektor fabryczny , pop, rock, classik i coś tam jeszcze i do tego mozliwość regulacji TONE tonów basy, soprany , mid czyli mozna ustawić naprawdę fajnie , po przekładce aż mnie zdziw wziął jak te fabryczne głosniki ładnie idą ;o). TO jest mój 3 ford w ciągu 7 lat w tym 2 foka mk2 i był jeszcze mondek mk4 i we wszytkich było te posrane radio ford 6000CD które najgorzej to chyba grało w mondeo gdzie miałem 8 głosników, gościu który kupił odemnie samochód dzwonił zapytać czy te radio przypadkiem zepsute nie jest ;o) (jak to ktoś ładnie zapodał na forum audio w mondeo gra jak gramofon bambino).
Ludzie nie piszcie więc że nie ma róznicy , bo trzeba być chyba głuchym jak pień aby jej nie zauważyć, żadne tam wymiany głosników nic nie dadzą jak jedn. sterująca jest to D__Y. Rozważałem wstawienie nowej ramki 1din i jakiegoś pioneera ale suma sumarum taki zestaw nie wyglądałby imponująco a po drugie kosztowałby dużo drożej z racji przymusu zakupu wiązki sterującej pilotem spod kierownicy, ramki itp. Na allegro mozna ustrzelić SONIAKA za 400-800 zł używakę lub fabrycznie nowe, trzeba tylko do Foki brać z oznaczeniem KW2000 bo to jest radio dedykowane do foki, żadne tam GDS(mondeo) czy MCA(wymaga wzmacniacza fordowskiego) bo mogą być problemy.
nikita33 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2014, 14:46   #54
Lipstein
ford::average

Imię: Bartek
Model: Ford Focus II FL
Silnik: 1.6 TDCI 110KM
Rocznik: 2009

Arturek, czy radio z tej aukcji : [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , (oznaczenia sprzedawcy zamieszczone w opisie, jakby linka do aukcji wcięło): BS7T-18C815-AG lub AH , nr kat. 1799792
- będzie w 100% kompatybilne z pilotem przy kierownicy, zestawem głośnomówiącym i najważniejsze - czy ma Bluetooth'a?

gdzie w Krakowie można wymienić starego CD600 na to radio?
Sprzedaje je salon Forda z Radomia, więc może warto dołożyć stówę i mieć pewny sprzęt?

Ostatnio edytowane przez Lipstein ; 17-07-2014 o 15:02
Lipstein jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2014, 18:40   #55
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Lipstein Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Arturek, czy radio z tej aukcji ...- będzie w 100% kompatybilne z pilotem przy kierownicy, zestawem głośnomówiącym i najważniejsze - czy ma Bluetooth'a?

gdzie w Krakowie można wymienić starego CD600 na to radio?
..
1) będzie w 100% kompatybilne ze sterowaniem przy kierownicy, bo wszystkie fabryczne są;
2) będzie kompatybilne z zestawem BT/VC ("głośnomówiącym"...) bo to widać na zdjęciu...
3) nie ma bluetooth, bo żadne fabryczne nie ma - BT/VC ("bluetooth"...) to osobny moduł

Założysz choćby sam, bo to operacja dość prosta. Może się okazać niezbędne skonfigurowanie radia komputerem, ale z tym można chwilę poczekać i skorzystać z pomocy kogoś z forum (np. kolegi wrzoch w Krakowie), bo po założeniu radio od razu gra.
Stary 18-07-2014, 07:44   #56
Lipstein

Dzięki kolego, jeszcze jedno - jak ten moduł BT/VC wygląda? jest na stałe zamontowany w obudowie radia, czy na zewnątrz? Da się wymontować go ze starego i włożyć do nowego?
bardzo mi zależy i na MP3 i na BT, bo juz jeden mandat zarobiłem za gadanie w czasie jazdy, a muzy słucham dość dużo, bo tylko w aucie mam na to czas.
Stary 18-07-2014, 11:05   #57
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

Cytat:
Napisał Lipstein Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... jak ten moduł BT/VC wygląda? jest na stałe zamontowany w obudowie radia, czy na zewnątrz? Da się wymontować go ze starego i włożyć do nowego?
Wygląda np. tak:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Moduł montowany jest na zewnątrz radia (obok schowka pasażera). Potrzebna oprócz modułu wiązka, mikrofon przy lusterku i manetka do BT/VC.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2014, 11:17   #58
Lipstein

Koledzy, ja teraz mam tą poprzednią, srebrną, owalną wersję radia, z BT/VC. Wygląda więc na to, że moduł, wiązka, mikrofon i manetka (? - chyba chodzi o pilota przy kierze) już są, kwestia tylko, czy to nowe radio z MP3 zgra się z tym, co już jest. Z waszych postów wynika, że tak, ale czy ktoś to trenował na własnym aucie?
Stary 20-07-2014, 13:10   #59
Lipstein

koledzy, na co trzeba uważać przy demontaży ramki, wersja owalna z Climatronic?

Ostatnio edytowane przez Lipstein ; 20-07-2014 o 13:15
Stary 23-07-2014, 14:35   #60
Lipstein

Post pod postem, ale trudno: moje świeżo zakupione radio Ford 6000 ma w oznaczeniu skrót CD 345 MCA Premium - co on oznacza? Któryś z kolegów wyżej pisał, że może wymagać wzmacniacza fordowskiego...

EDIT:

Podłączyłem kostkę, odtwarzacz działa, MP3 czyta, pilot przy kierownicy działą, nie wiem tylko, jak z VC/Bluetooth, bo jeszcze nie próbowałem, ale telefon się sparował bez problemu.
Kłopot w tym, że nowe radio ma dwa wyjścia antenowe: białe i czarne, jak zdążyłem się zorientować to wtyczka FAKRA, tylko nie wiem, czy męska czy żeńska. Będzie zapewne potrzebna przejściówka do fabrycznej anteny, która ma końcówkę ISO, jak przypuszczam (czy DIN?) gdzie w Krakowie można dorwać takie wtyczki i zrobić sobie tą przejściówkę? Czy ta się ewentualnie nada: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ?

Ostatnio edytowane przez Lipstein ; 23-07-2014 o 18:56
Odpowiedz

Zasady postowania