![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Model: s-max fl
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2011
|
Witam
Posiadam Foczkę 1,6 TDCI mk3.z 2011 Pojechałem do ASO ponieważ z okolic rozrządu wydobywa się "mruczenie" Spotkałem niezwykle kompetentnego szefa serwisu który poradził mi - profilaktycznie - wymienić rurę egr. Zamówiłem część, umówiłem się na profilaktykę i okazało się że mam problem Kształtka kończąca ową rurę już nie jest na swym miejscu - tylko gdzieś ją wessało - gdzie - dowiem się niebawem Człowiek ów wcześniej mnie informował że dzieje się tak ale około 130k km+ Usterka taka może spowodować olbrzymie problemy z silnikiem Dzielę się z Wami tą informacją chcąc ostrzec przed poważnymi problemami i kosztami. Podobno problem ten występuje do połowy 2012 roku. Mam też w tym temacie pytanie - jeżeli jest to wada konstrukcyjna czy mam szansę na to by ford zwrócił koszty naprawy. Jeżeli tak, to jak to zrobić Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 07-07-2014 o 17:04 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
A możesz przybliżyć (ew. jakaś fotka...) co konkretnie "wessało"? Tak nie bardzo sobie umiem wyobrazić cokolwiek do "wessania" w tym układzie, bo nawet uszczelki są tam zdaje się metalowe...
|
|
|
|
#3 |
|
|
Jutro podjadę zrobię fotki - na końcu przewodu jest kształtka metalowa dospawana do gwintu
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Obiecano mi dziś pełną dokumentację fotograficzną - jak ją tylko otrzymam umieszczę kilka fotek.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zablokowany
Imię: janek
Model: mondeo
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2008 136km
|
czekamy z niecierpliwością
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zablokowany
Imię: janek
Model: mondeo
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2008 136km
|
i sie nie doczekamy ?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Marek
Model: ford focus mk3
Silnik: 1.6 tdci
|
Witam
Ja też mam takie mruczenie przy dodawaniu gazu na postoju jak zwiększe obroty i puszcze gaz proszę o te zdjęcia |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
przepraszam że tak długo, dostałem przed chwilą - oto co wyjęto z kanału dolotowego - na szczęście jeszcze nie wessało na zawory
Bump: o jakich objawach słyszałem : zmiejszenie mocy zapalanie się "kontrolki silnika" możliwe gwizdanie Z rozmowy wynika również, że ten silnik w peugeot i citroenie nie ma takich problemów U mnie koszt wymiany i wyciiągnięcia 2047PLN po negocjacjach W połowie 2012 ( produkcja) nastąpiło przeprojektowanie przewodu i podobno problem zniknął Z ostatniej chwili Oficjalna wiadomość do autoryzowanych serwisów forda: Zalecana wymiana rozrządu przy 140k km |
|
|
|
|
|
#9 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: VW Arteon Elegance
Silnik: 2.0TDi 200PS DSG
Rocznik: 2021
|
Z tego co piszesz Ford jest świadomy błędu projektowego i sam go już poprawił w nowszych modelach.
Tylko co z nami posiadaczami aut z 2011 i pierwszej połowy 2012 roku? Z każdego zamierzają kosić po dwa kafle, za usterkę której są świadomi? Jeśli jest to prawdą, czego się dowiedziałeś i Ford świadomie przeprojektował i zmienił wadliwą rurę, to należy się moim zdaniem akcja serwisowa. Dopóki problem nie dotknie większej ilości użytkowników i nie zrobi się o nim głośno, Ford nie podejmie zapewne żadnych kroków i ludzie będą płacić po dwa koła za błąd fabryczny. Masz może numer części którą Ci wymienili? A to z zalecaną wymianą rozrządu. Jaki to ma związek i jaki jest tego powód? Skoro w książce stoi że po 240000km to jak chcą to "przemycić" po 140000km? Zapewne coś zacznie grać/pukać przy tym przebiegu... Znów jakiś przekręt i ukrywanie wady fabrycznej?
Były: Xsara II 2.0HDi 90PS 2000 Focus II 1.6TDCi 109PS 2007 Focus III 1.6TDCi 116PS 2012 Mondeo V 2.0TDCi 180PS 2016 Edge 2.0biTDCi 209PS 2018 Jest: 1. Arteon 2.0TDi 200PS DSG 2021 2. 207CC 1.6THP 156PS 2012. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
mam nawet uszkodzoną część - powiedz tylko gdzie znależć numer fabryczny?
Wiem że tylko pozew zbiorowy ma sens Co do rozrządu mam informację prosto z serwisu - że ,i tu fajny zapis - "zaleca się ..." Nie jestem prawnikiem i nie do końca wiem jak zrobić z tych info użytek Wiem też , że podobnych do mojej usterek było wiele - przy wizycie i rozmowie pierwszej w tym serwisie info o konieczności rury dostałem grzecznościowo - to miała być profilaktyka - czyli w serwisach wiedzą o tym - nikt jednak nie reaguje z Forda Polska Oczywiście zadzwoniłem tam, a konsultantka z infolinii poinformowała mnie o tym, że żadna akcja serwisowa nie jest przeprowadzana Bump: muszę odnaleźć fv - może tam będzie numer |
|
|
|