![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-01-2008
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2,0
Rocznik: 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Ranger Wildtrak
Silnik: 2.0 Bi-Turbo 213KM
Rocznik: 2021
|
Witam kolegów. To niestety ja skusiłem na Ducato po Transicie i teraz minęło już 2,5 roku użytkowania, skończyła się gwarancja mechaniczna. Lakier i blacharka w Ducato to żenada. Teraz wszedł do salonów nowy model (nowy przód,nowe tylne lampy i trochę inne wnętrze) ale technologia pozostaje ta sama. Lakier z progów odpada już po roku/półtora, pod szyną drzwi suwanych było duże ognisko korozji, lakier od byle dotknięcia się nie rysuje tylko powstaje malutki ubytek. Naprawa wykonana teraz na gwarancji (bo na lakier jest 3 lata a na perforację 8 lat). Generalnie tandetnie wykończone jest chyba wszystko. Robiona już skrzynia biegów i sprzęgło (na gwarancji przy przebiegach bagatela 34000 i 38500 km) o ciągłym wyrabianiu się rolek w drzwiach suwanych nie wspominam. Chociaż pracownik serwisu szczery, bo powiedział, że tak teraz Fiat robi samochody zwłaszcza dostawcze (co miało oznaczać, że to badziew, a o dostawczych Fiatach brak słów). Jak masz gwarancję wykupioną to może pojeździsz bezstresowo (ja takiej nie mam bo nikt mi nie zaoferował, a dowiedziałem się jak już było po kwiatach). Na czas lakierowania miałem wspomniane przez Was 3.0 180KM i silnik naprawdę super. Tylko ten silnik...Pali tyle co 2.3 a daje fajne osiągi a na pusto ruszać tylko z 2 biegu. Więc moim zdaniem warto by kupić nowego Forda 155 km lub słabszego jak zmienna jest tylko mapa i zrobić mu chipa. Fiat jest tańszy w zakupie, ale jak dołożysz to co Ford ma w standardzie wychodzi to samo. Bo nie mam podgrzewanej przedniej szyby i ESP a po dołożeniu tego cena wyszła nawet lekko wyższa, tyle że taka oferta na Forda pokazała się po 2 tygodniach jak odebrałem Fiata z salonu. Mój 10 letni transit wyglądał lepiej niż ten Fiat gdy będzie miał 5 lat a czy dożyje do 10 lat to na pewno nie będzie w takim stanie w jakim sprzedawałem Forda, bo progi nigdy nie były ruszane i nic im nie dolegało. Ford poprawił jakość wykonywania Transita, zresztą w 2012 w newralgicznych punktach zaczął wstawiać blachę ocynk więc tak powinno być też z nowym. Blacharsko, jakością wykonania, wyposażeniem i chyba mechanicznie Ford rozkłada trojaczki.
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-11-2007
Model: Transit
Silnik: 2.0TDDi 63KW (85T280)
Rocznik: 2005
|
Ehhh... każdy ma wady.... Trudno będzie wybrać. Z jakim silnikiem to ducato kolegi jest i w jakiej konfiguracji (długość/wysokość)?
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
|
Ja mam z silnikiem 2.3 130 MJII L2H2. Ja pierwszy i ostatni raz kupiłem Fiata. Znajomy ma Peugeota ale z silnikiem 3.0 (też kupił nówkę ale L3H3) mniej więcej z tego samego okresu i nie narzeka, nic mu się na progach nie dzieje (nie wiem czy kolor ma znaczenie ale ja mam białego Ducato a on ma niebieskiego Boxera). Wujek ma dwa Peugeoty (kupione 2 letnie używki) i śmigają i też się nic nie dzieje, tylko, że u niego ta ma po prostu jechać, a jak się coś wgniecie czy coś z lakierem zadrapie to ma w to wbite.
Znajomy ma 4 lata Transita i nic się nie dzieje. Po 200000 zmienił tylko dwumas. Ja teraz popatrzyłbym na Mastera/Transita/Sprintera. Nic więcej bym nie brał pod uwagę. Dodatkowo u mnie było już coś robione ze wspomaganiem bo czasem buczało, uszczelka w drzwiach suwanych była wymieniana, więc przez te drobiazgi które są identyczne w trojaczkach ja już żadnego z nich nie kupię. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
![]() Zarejestrowany: 14-01-2008
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2,0
Rocznik: 2016
|
Mam u siebie mercedesa, vw (lt35), ducato 120 (z kontenerem), transita i iveco 35s13 i blacharsko to wszystkie wypadają podobnie, mechanicznie to jednak lt35 jest "nie do zdarcia" i poza Iveco (masakra) to reszta jest na podobnym poziomie awarii.
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
|
To ducato do mnie przemawia 3L silnikiem. Ford.... poświęcił bym te 30KM ale znów nowy model może nie być taki udany jak stare fordy (mój ma już 302 tyś przebiegu z 2005) i ma się dobre - tzn korozja wychodzi - ale z kolei jest to TDDi czyli prosty udany silnik). Do tego R1234yf w nowym transicie nie przemawia do mnie. Póki się będzie dało - nie chcę tego niebezpiecznego gazu klimy.
Sprinter - te to dopiero rdzewieją na potęgę. Każdy sprinter na ulicy ma skorodowane tyle drzwi (żeby tylko). Gdzie w transicie nie ma czegoś takiego. A VW co ma podobnego gabarytowo do transita - Crafter? |
|
|
|
|
|
#37 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-06-2007
Model: Ranger RAPTOR
Silnik: 2.0
|
Obecnie posiadam co prawda castoma z 2013 155km, i przy pełnym obciążeniu 9os. + bagaże dawał sobie b.dobrze rade, na odcinku 2tys. spalił 9,3l śr.prędkość 118,max 165 i nic wiecej nawet z górki, jakby go cos trzymało. Ogólnie jestem b.zadowolony.
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Mój stareńki 2,0 tdci, który ma teraz ok. 140 KM, jest o wiele szybszy. Na obecnych szerokich oponach (215/60R16) pójdzie do 175 - 180, na standardowych (195/65R16 - zimówki) jest szybszy. Ale nie z pełnym obciążeniem, a z 9-cioma osobami nawet bym nie próbował - z wielu względów... Znajomy ma też Customa i mówi, że przy 3.000 obrotach jedzie ok. 150 km/godz. Ja przy tych obrotach jadę... 130 km/godz. Ale on jak depnie, to prawie zero reakcji - musi redukować, u mnie auto jeszcze odjeżdża. Znajomy mówi, że tempomat na nawet niewielkim wzgórzu nie jest w stanie utrzymać prędkości. Na twoim miejscu z samej ciekawości skoczyłbym ewentualnie na hamownię. To 150 zł...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 19-07-2014 o 09:33 |
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
|
Zanim kupisz Fiata obejrzyj jego jakość wykończenia każdego elementu i się nim przejedź. To samo zrób z Fordem bo my opisujemy nasze osobiste doświadczenia lub objekcje a Twoje mogą być inne. Wątpię aby w nowym transicie odpadł lakier albo ciekła woda przez uszczelkę drzwi suwanych. A we Fiacie to mur beton...
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
|
Ostatnio podjechało z dostawą do mnie Ducato 2.0 100KM. 5 letni. Brak rdzy i innych problemow o których tu piszecie... 200kkm przebiegu.....
|
|
|
|