Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-07-2014, 19:48   #1
kuba976
ford::average

Model: S-max
Silnik: 2.0 163/205km 426nm by Heko
Rocznik: 2011
Domyślnie zderzenie z sarną co dalej.

witam
dziś spotkało mnie nie miłe zderzenie z sarną. zastanawiam się jak rozwiązać problem odszkodowania, gdzie najpierw się udać ? czy komuś udało się uzyskanie odszkodowania bez posiadania AC?

parę faktów
-nie było znaku o zwierzynie leśnej
-droga oznaczona jako lokalna chyba gminna
-była policja zrobiła notatkę
-najbliższy las około 1km
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMAG0037.jpg (98.6 KB, 70 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMAG0034.jpg (97.5 KB, 72 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMAG0033.jpg (99.9 KB, 63 wyświetleń)

kuba976 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2014, 19:58   #2
radek9103
ford::professional

Imię: radek
Model: KUGA
Silnik: 2.0 tdci
Domyślnie Odp: zderzenie z sarną co dalej.

Witaj, znajomy miał podobną sytuację. Odszkodowanie "pomógł" mu odzyskać sam ubezpieczyciel. Też miał brak OC. Odszkodowanie uzyskał od zarządu lasów państwowych. trochę to trwało ale odzyskał całą należność poniesionych kosztów ok 4 tys. Sarna jest własnością "lasów" i odpowiedzialność ponosi za to zarządca.
Stary 22-07-2014, 20:13   #3
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Niedawno to przerabiałem, poszło z AC. Walka o odszkodowanie to podobno droga przez mękę.

A nie okręg łowiecki ?
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2014, 20:14   #4
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61

Cytat:
Napisał radek9103 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sarna jest własnością "lasów" i odpowiedzialność ponosi za to zarządca.
Za zwierzynę leśną odpowiada koło łowieckie zarządzające danym terenem łowieckim, Oni wypłacą odszkodowanie, ale wyłącznie w przypadku, gdy zwierzyna została wypłoszona przez nagonkę podczas polowania. Teraz niestety jest okres ochronny i nie ma polowań. W przypadku braku właściwego oznakowania pozostaje zarządca drogi. Nie twierdzę, że uzyskanie odszkodowania od zarządcy drogi jest niemożliwe, ale graniczy z niemożliwością.
Stary 22-07-2014, 20:27   #5
SrebnaStrzała

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

dokładnie tak jak Hak napisał. Też się o tym naczytałem jak 2 miechy temu czy może mniej miałem spotkanie w 4 oczy z sarną.
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2014, 20:28   #6
Atlis

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm

Na odszkodowanie nie licz. Jeżeli masz AC, no to naprawiaj z AC.
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2014, 20:32   #7
radek9103

Imię: radek
Model: KUGA

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oni wypłacą odszkodowanie, ale wyłącznie w przypadku, gdy zwierzyna została wypłoszona przez nagonkę podczas polowania.
Tu bym się chyba nie zgodził. Jak wyżej napisałem, kolega uderzył w sarne w okresie wakacyjnym, dokładnie nie pamiętam , bo to było jakieś 4 lata temu. Jechał nad morze. Wezwał policję do spisania protokołu, co najlepsze trafił tą sarnę 5 m od fotoradaru wymierzonego w jego kierunku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Fakt , sprawa trwała ok 4 miesięcy ale zakończyła się pozytywnie. Chyba że są teraz inne przepisy...
Stary 22-07-2014, 20:38   #8
Marek

Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995

sarna z rogami? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kiedyś znajomy też mierzył się do odzyskania kasy za strzał w sarnę i sam gliniarz na miejscu mówił mu,że z cudem to graniczy...
Stary 22-07-2014, 23:31   #9
kenji

Model: Kuga II
Rocznik: 2018

"Pocałowałem sarnę w tym roku", niestety był znak o zwierzynie, naprawa z AC (dużych uszkodzeń nie było, sarna zbiegła z miejsca zdarzenia). Jak nie było znaku (tfu... wcześniej była pomyłka) to na Twoim miejscu bym próbował coś wyrwać. Można by spróbować naprawiać z AC i przez ubezpieczalnie starać się o rekompensatę.

ps. czy to prawda że sarny mają zwyczaj wbiegać na jezdnię gdy słyszą nadjeżdżający pojazd? Trzy miesiące po sarnie na zderzaku auta miałem dość bliskie spotkanie z tym gatunkiem jadąc motocyklem, nie chcę wiedzieć jak by się to skończyło.

ps2: co do gliniarzy, w necie sporo jest opowieści typu zabiłem sarnę: przyjechała policja, wlepili mi mandat, dlaczego?, bo sarnie nie mogli... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kenji ; 23-07-2014 o 21:09 Powód: poprawka
kenji jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-07-2014, 08:17   #10
hak64

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61

Dla rozwiania wątpliwości.
Odszkodowania za zdarzenia z udziałem zwierzyny leśnej można dochodzić:
- od zarządcy drogi w przypadku, gdy odcinek drogi, na którym doszło do zdarzenia z udziałem zwierząt dziko żyjących nie był oznakowany znakiem ostrzegawczym A18b –„Uwaga! Dzikie zwierzęta”;
- od podmiotów odpowiedzialnych za gospodarkę łowiecką na danym terenie, tj. do dzierżawcy lub zarządcy obwodu łowieckiego bądź właściwego przedstawiciela Skarbu Państwa – jeśli do zdarzenia doszło podczas polowania, np. na skutek płoszenia zwierzyny przez nagonkę.
W praktyce okazuje się, że uzyskanie odszkodowania jest praktycznie niemożliwe z uwagi na fakt, że niezmiernie rzadko odbywają się obecnie polowania z nagonką, po drugie zaś ubezpieczyciele (pomimo wykazania zaniedbań w oznakowaniu drogi) odmawiają spełnienia roszczenia stosując swoją własną wykładnię przepisów. Znane są przypadki takiej retoryki: "poszkodowany twierdzi, że sarna wbiegła na drogę nagle, nie dając możliwości uniknięcia zdarzenia, zatem oznakowanie drogi znakiem A18b ostrzegającym o zwierzynie, lub brak tego oznakowania, nie miał wpływu na zaistnienie zdarzenia...należy przy tym podkreślić, że wtargnięcie zwierzyny na jezdnię nie jest następstwem braku właściwego oznakowania, a jedynie konsekwencją występowania zwierzyny w okolicznych lasach".
Mając powyższe na uwadze, wcale mnie to nie dziwi
Cytat:
Napisał kenji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przyjechała policja, wlepili mi mandat, dlaczego?, bo sarnie nie mogli..

Zasady postowania