Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-04-2014, 23:01   #41
elkom-gsm
ford::average

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: falujace obroty i napiecie

kiedys wyczytalem ze masa silnika zasniedziala w 4 pkt gdzie laczy sie z karoseria i podobno pomagalo na jakis czas. sam mam ten problem zabieram sie do tego juz 2 miesiace. fakt wkurza ale znalazlem zloty srodek : radio glosniej i po sprawie.

elkom-gsm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-07-2014, 19:10   #42
pabliu66
ford::amateur

Model: ford fokus
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999

Na luzie obroty skakały do 3000,zaraz spadały. Krztusić się zaczął. I wreszcie nie odpalił. Okazało się, że winny jest przewód gumowy, dziurawy i łapał fałszywe powietrze.
pabliu66 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2014, 18:56   #43
tombielaw

Imię: Tomasz
Model: Focus Mk1/Fiesta Mk7
Silnik: 1.8B+Lpg/1,25B+Lpg
Rocznik: 2001/2011

Cytat:
Napisał pabliu66 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na luzie obroty skakały do 3000,zaraz spadały. Krztusić się zaczął. I wreszcie nie odpalił. Okazało się, że winny jest przewód gumowy, dziurawy i łapał fałszywe powietrze.
Odswieze. Mialem wszystkie objawy jakie byly opisane w tym temacie, moze nie wszystkie na raz ale przerobilem wszystko. Mam zaznajomiony warsztat i sklep z czesciami nowymi i uzywanymi 15 m od warsztatu i moge pozyczyc conieco na chwile, wiec sprawa byla uproszczona. Od 11.2013 jezdze focusem mk1 kombi, 1,8 16v z roczna sekwencja Staga. Usterki jakie mialem po kolei :

Przygasajace swiatla podczas jazdy - regulator napiecia do wymiany.
Podobna przypadlosc plus problemy z odpaleniem itp - akumulator do wymiany, pomiary nie wykazywaly nic dziwnego, wymienilem bo widac bylo ze jakis stary rupiec do tego malutki(zajmowal 3/5 miejsca na akumulator). Po wymianie elegancko. Nie zaglebialem sie co z tamtym bylo nie tak ale podejrzewam ze gromadzil za malo "pradu". Whatever
Falujace obroty na jalowym, duszenie, sporadycznie gasniecie, brak mocy - podcisnienie, lapal lewe powietrze. Przewod sie przetarl przy opasce, zdjalem obcialem uszkodzony kawalek, zalozylem i gitara.
Szarpanie po odpaleniu, przygasanie, pierdzenie z rury - dziurka w tlumiku koncowym, spaw punktowy. Obroty do odciecia zeby syf wyplulo i hula.
Szarpanie podczas jazdy, brak mocy, nierowna praca, kleby pary przy zwiekszeniu obrotow - to akurat przyklad z dzisiaj - zjechalem na chodnik, maska w gore, telepie wszystkim, przy zwiekszaniu obrotow z rury siwo. Badam, badam, nic nie widac niepokojacego, dopiero jak samochody przestaly jezdzic to slyszalem takie ciche szybkie pstrykanie, nadstawilem ucho, cewka i przewody. Dopiero jak leb wsadzilem prawie w cewke zauwazylem ze sa zroszone(?), pelno malutkich kropelek na cewce i kablach, wylaczylem, wytarlem. Akurat przewozilem swoje graty i mialem w bagaju spray do czyszczenia elektryki. Przelecialem od cewki do swiec. Zapalilem fajka, odpalilem, zamknalem klape. Pare chwil i praca sie wyrownala. Obroty na maxa, z wydechu wywalilo sporo wody. Zaczal chodzic jak wczesniej. Tylko check engine zostal. Ale to przy okazji, bo pewnie odlaczenie aku nie pomoze a wkurza mnie praca silnika po restarcie.

Pozdrawiam
tombielaw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2014, 16:14   #44
jare_k

Model: focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał tombielaw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Falujace obroty na jalowym, duszenie, sporadycznie gasniecie, brak mocy - podcisnienie, lapal lewe powietrze. Przewod sie przetarl przy opasce, zdjalem obcialem uszkodzony kawalek, zalozylem i gitara.
moglbys rozwinac te rozwiazanie bo nie zabradzo kojarze o jakim przewodzie piszesz ?
jare_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2014, 23:10   #45
elkom-gsm

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0TDCI

poprawilem masowanie silnika tj w kilku punktach odkrecilem i oczyscilem styki troche sie polepszylo wiec gdzies jeszcze masa mi ucieka uwaga tylko zeby nie zerwac srub ja 2 zerwalem i musialem podpiac 3 masy pod jedna srube Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
elkom-gsm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-08-2014, 14:07   #46
hell87

Model: Focus Mk1
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2000

Witam,
Miałem problem z falującymi obrotami. Okazało się, że dziurawe były wężyki za kolektorem (trzy wężyki schodzące się na jednym trójniku). Teraz niestety problem powrócił ponieważ od drgań na naszych polskich drogach wężyki potrafią się zsunąć i znów powstaje nieszczelność. Niestety nie mam na nich żadnych opasek zaciskowych.
Może mi ktoś podpowiedzieć jak takie opaski założyć? Problem jest w tym, że podejście do wężyków jest bardzo małe, a ja nie wiem co mogę odkręcić by łatwiej do nich dojść i by łatwo to złożyć. Pozdrawiam
hell87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2014, 14:58   #47
EMIC

Imię: Michał
Model: c-max
Silnik: 1.8 16V

Witam,

Ja mam podobne objawy tzn. na komputerze błąd - zacięcie przepustnicy , niskie napięcie. Jak odpalam czasami mam niskie obroty wtedy wskazówka obrotomierza drży na wskazaniu 0!. Sprawdziłem miernikiem na wyłączonym silniku na akumulatorze mam 12.8V a na odpalonym 13,94V - 13,97V.
Co jest problemem alternatora czy sam regulator napięcia? jak to dobrze zdiagnozować?

No i dodatkowo kłopoty z rozruchem przy krótkich odcinakach...

Pozdrawiam
Michał

Ostatnio edytowane przez EMIC ; 08-09-2014 o 11:59
EMIC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2014, 09:30   #48
donJJMastah

Imię: Łukasz
Model: Focus
Silnik: 1.6+gaz
Rocznik: 2004

Hej!
Podepnę się pod temat, ponieważ i u mnie występuje falowanie obrotów, a nie chcę tworzyć nowego i liczę na waszą pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zacznę od początku.

Jakiś czas po zakupie Focusa MK1 2004r. 150kkm na liczniku, silnik 1.6 b+g (rok montażu instalacji to kwiecień 2012) zauważyłem klasyczne falowanie obrotów. Po zatrzymaniu auta obroty spadały bardzo nisko, po czym podbijały w górę i tak w kółko, zarówno na benzynie jak i na gazie. Więc wizyta u mechaniorów. Okazało się, że świece były dosłownie zużyte, zapewne nigdy nie wymieniane. Wstawili nowe, platynowe, przeczyścili krokowy i przepustnicę i voila! - problem zniknął lub stał się niemalże nieodczuwalny.
Jednak falowanie zaczęło stopniowo powracać, choć na benzynie było mniej zauważalny. W końcu jednak np. przy dojeżdżaniu do świateł/parkingu/gdziekolwiek i wrzucaniu sprzęgła obroty mocno spadały, podbijały się w górę i tak ze dwa razy, po czym dopiero się stabilizowały. Na gazie było bardziej hardkorowo - czasem obroty spadały tak nisko, że gasł :/ Za waszą poradą wymieniłem czujnik położenie przepustnicy na nowy, oryginalny, autoadaptacja i samochód jakby zyskał trochę dynamiki, ale jak falowało tak falowało.
Więc druga wizyta u tego samego mechanika. Nie znalazł niczego co by mogło być nie tak pod maską, przeczyścił krokowy i przepustnicę (w sumie wziął tylko 20 zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) i... obroty stabilne lub falowanie mało odczuwalne. Obawiam się jednak, że problem znowu powróci, znowu wizyta u mechanika, znowu czyszczenie, a takie rozwiązanie nie jest dla mnie żadnym rozwiązaniem.

Więc jak to jest? Dlaczego przeczyszczenie tych dwóch elementów znacząco poprawia jakość działania silnika na wolnych obrotach? Skąd się w takim razie biorą tam zanieczyszczenia? Przewód odpowietrzania skrzyni korbowej? Podczas jazdy na gazie się tak syfi?
Przeczytałem tu na forum, że czasem czyszczenie krokowego nic już nie daje w dłuższej perspektywie i konieczna jest wymiana. Myślę więc nad wymianą przewodu odpowietrzania jak i silnika krokowego na nowy. W tym sklepie oryginał kosztuje 348 zł
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
W innych sklepach internetowych jest powyżej 450 zł. Czy jest gdzieś w tym jakiś hak? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może się czepiam, ale 350 zł to jednak trochę jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przewód odpowietrzania z kolei znalazłem taki [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i z tego co już przeczytałem na forum będzie odpowiedni, prawda?
donJJMastah jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2014, 17:49   #49
korek007
ford::professional

Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał donJJMastah Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...czasem czyszczenie krokowego nic już nie daje w dłuższej perspektywie i konieczna jest wymiana....
To jest chyba najwłaściwszy trop. Sprawdzenie odmy też nie zaszkodzi.
korek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2014, 13:57   #50
Jornarileesh

Imię: Tomek
Model: Ford Focus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 1999

Może komuś pomogę w temacie falujących obrotów i gaśnięcia silnika przy wciskaniu sprzęgła do końca - wymiana przepustnicy pomogła, jak ręką odjął. Jest to tania część, można od kogoś podmienić i sprawdzić - dużo roboty nie ma a można szybko naprawić (lub wyeliminować tę przyczynę). Pozdrawiam!
Jornarileesh jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania