Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-11-2011, 18:13   #11
romeczek7
ford::beginner

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Osłona pod silnik benzynowy

Od góry bez problemu czujnik jest w pompie. Chociaż stawiam raczej na jakieś lewe powietrze(odma, rurki podciśnienia), albo fałszujący dane któryś z czujników.

romeczek7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2011, 18:35   #12
llukas17
ford::advanced

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2009

Lewe powietrze wyeliminowane tym bardziej że dzieje się to tylko jakieś 3-5 minut po uruchomieniu silnika. Latem działo się też na ciepłym silniku np. po pół godziny jazdy silnik był jeszcze gorący a odpalał na wysokich obrotach i podbijał.
llukas17 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2011, 21:09   #13
romeczek7

Jeżeli jesteś pewien na 100% to OK! Podłącz go do komputera i sprawdź jak parametry się zmieniają w momencie gdy zaczyna się cyrk z obrotami, szczególnie otwarcie bocznikowego. Spróbuj rozgrzać silnik odpiąć wtyczkę bocznikowego i wtedy się przejechać czy będzie to samo.
Stary 17-11-2011, 17:43   #14
llukas17

Jazdę z parametrami przerabiałem i wartości dla zaworu bocznikowego wyglądają na ok.

Po odłączeniu krokowca na pracującym silniku silnik przygasa albo gaśnie (tak ponoć ma być)
Stary 17-11-2011, 19:28   #15
romeczek7

Wychodzi, że sprawny. Na pompie wspomagania jak wyjmiesz wtyczkę z czujnika powinny się podnieść obroty, sprawdź czy przewody są całe. Sterowane jest to masą. Jeżeli rurki odmy są twarde i całe o naprawdę pozostaje jeszcze sprawdzenie tego zaworka odmy. Tutaj link do tej części [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Gdzieś na forum jest opis jak to sprawdzić.
Stary 18-11-2011, 17:03   #16
llukas17

Ten zaworek już wyciągałem i moczył się parę dni w ropie i sprawdzałem czy przepuszcza powietrze w obie strony czy w jedną i w jedną puszczał normalnie a w drugą minimalnie przy mocnym dmuchaniu. Wężyk da się ścisnąć ale nie całkiem tylko minimalnie. Uruchomiony
silnik nawet nie reaguje na to. Raz nawet odpiąłem ten wężyk od tego zaworka i zrobiłem jazdę testową i nic bez zmian.
Stary 19-11-2011, 06:51   #17
jarekfxsilver

Model: Focus mk3 ST / C-max II
Silnik: 2.0 ecoboost +290KM,490Nm / 1.5 ecoboost 150KM
Rocznik: 2013 / 2018

A ja miałem tez taką osłonę pod silnikiem i fakt duuuuuużo czystszy jest silnik i komora silnikowa, silnik szybciej się raczej nie nagrzewał. Już osłony nie mam bo ostatniej zimy zaspa mi ją połamała :-) szkoda mi jeszcze raz pieniążki wydawać na osłonę. Ps. te nie oryginalne są zbyt twarde wg. mnie!!!! oryginalna osłona jest bardziej elastyczna.
jarekfxsilver jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2011, 17:14   #18
llukas17

Cytat:
Napisał romeczek7 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Właśnie taka sytuacja doprowadziła mnie do ostateczności i oddania auta do serwisu. Ewidentnie u ciebie sterownik łapie jakiś błąd. Po resecie było ok, a potem to samo. Może to drobnostka, ale sprawdzałeś czujnik w pompie wspomagania?

Czy po wgraniu nowych map i softu działa normalnie czujnik na sprzęgle czy dalej masz go "spiętego" ??
Stary 08-08-2014, 15:54   #19
Szymon:-)
ford::average

Imię: Szymon
Model: Focus mk1
Silnik: 1.6 16V
Domyślnie Odp: Czy osłona pod silnik benzynowy chroni sprężarkę klimy??

Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Chciałbym zamontować do swojego Focusa osłonę pod silnik, chodzi mi głównie o ochronę przed tym całym syfem (sól, woda, piach) który dostaje się pod maskę.
Czytałem już parę postów ale chciałbym się jeszcze upewnić.

Czy lepiej kupić nowy zamiennik np. taki: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Czy iść w oryginalną używkę i mieć pewność, że będzie pasować?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Jednak najważniejszą kwestią jest wspomniany problem rzekomego przegrzewania się silnika, moim zdaniem, taka osłona nie ma prawa spowodować przegrzania się silnika ale chciałbym poznać Wasze opinię, a zwłaszcza osób posiadających silniki 1.6.
Szymon:-) jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2014, 18:52   #20
piti000

Imię: Piotr
Model: Mondeo IV
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 12
Domyślnie Odp: Czy osłona pod silnik benzynowy chroni sprężarkę klimy??

Miałem zamiennik w Focusie i uważam ze lepiej kupić używkę oryginał, moja rozleciała się po 2 zimach, natomiast w Mondeo mam oryginał już ładnych parę lat i jest ok
CO do nagrzewania nie zauważyłem żeby się jakoś szybciej nagrzewał (na pewno się nie przegrzewał), a silnik zawsze czystszy.

Zasady postowania