Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-07-2014, 23:20   #121
tomex1213
ford::average

Imię: Tomek
Model: MONDEO MKIV
Silnik: DIESEL
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Światła dzienne ("skandynawskie").

Czy przy skandynawskich swieci wam tył plus tył tablica Rej?

tomex1213 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2014, 15:58   #122
OTTO
ford::average

Imię: Tomek
Model: Peugeot 508 sw
Silnik: 2,0 HDi
Rocznik: 2013

Oczywiście że tak, natomiast nie świecą światła adaptacyjne ( doświetlające na zakrętach) ani też oświetlenie przycisków radia, te światełka w podsufitce itp. co uważam za plus, bo i tak efektu ich świecenia za dnia nie widać a jakby nie było oszczędzają się i później mogą się przepalić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-07-2014, 22:17   #123
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

W focusie mk2 FL przy światłach skandynawskich (przełącznik w poz. 0) można było wyjąć jeden z bezpieczników (bodajże F110) i wtedy bez żadnych skutków ubocznych przestawały się świecić pozycje i podświetlenia tablicy. Świeciły tylko mijania z mniejszą mocą. Zastosowałem ten patent (opisywany na naszym forum) z powodzeniem w dwóch focusach. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawe, czy w mondeo też jest taka możliwość?
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2014, 23:27   #124
swiergus
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 143PS
Rocznik: 2010
Domyślnie

Witam. Mam pytanie w moim mk4 2010r. Swiatla wlaczaja sie automatycznie po odpaleniu silnika jak wspominali koledzy juz wczesniej tylko u mnie swieca swiatla mijania a nie drogowe z obnizona moca jak czytalem w postach wczesniej dodam ze tak bylo fabrycznie ustawione. Idzie to jakos zweryfikowac lub przestawic?
swiergus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2014, 23:42   #125
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał swiergus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam. Mam pytanie w moim mk4 2010r. Swiatla wlaczaja sie automatycznie po odpaleniu silnika jak wspominali koledzy juz wczesniej tylko u mnie swieca swiatla mijania a nie drogowe z obnizona moca jak czytalem w postach wczesniej dodam ze tak bylo fabrycznie ustawione. Idzie to jakos zweryfikowac lub przestawic?
No z automatu zapalają się mijania ... nie wiem jakim cudem mają zapalać się drogowe(długie)
Idzie ustawić tak jak chcesz .
Będę w Poznaniu prawdopodobnie we wtorek czyli 12.08 (w aquaparku) chyba ze pogoda będzie beee.Jakby co to PW

leszcz
Stary 12-08-2014, 14:29   #126
Ralph4
ford::beginner

Imię: Rafał
Model: Mondziak
Silnik: 2.0 TDI 140km
Rocznik: 2010

Osobiście się rozczarowałem opcją "auto" w fordzie ,

Do tej pory w turze miałem też funkcje auto i nie martwiłem się o światła, w dzień paliły się tylko mijania, a po zmierzchu włączały sie świstała z tyłu + oświetlenia wnętrza.

Niestety jak już koledzy pisali wcześniej moje auto działa tak że w dzień nic , a jak czujnik sygnalizuje że jest za Ciemno to się włącza wszystko...
Pytanie jest takie czy jest jakaś szansa pozostawić pokrętło w pozycji auto i po przekręceniu stacyjki niech się pala zwyczajnie mijania a jak sie zrobi za ciemno to automoat robi reszte za nas. Dla mnie osobiśie było byto najlepsze rozwiązanie.

Myślałem nad ledami ale doszedłem do wniosku że jedyne jakie mi się podobaja to ori a to jest dużo przerabiania z przed lifta.

jakieś pomysły ? może jakieś dołożenie modułu "automatu" który bedzie zapalać mijania ??

Ostatnio edytowane przez Ralph4 ; 12-08-2014 o 16:39
Ralph4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2014, 23:12   #127
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

IMO twoj MDO nie jest wyposazony w DRLe a wiec dziala po staremu. czyli swiatla wylaczone albo wlaczone.
Wlacz sobie skandynawskie, wtedy mijania sie swieca zawsze. Mozliwe ze wraz z automatem po zmierzchu zaswieci sie reszta (oswietlenie zegarow, tylne swiatla etc)
Stary 13-08-2014, 07:48   #128
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Ralph4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...jakieś pomysły ? ...
Zapraszam na włączenie świateł skandynawskich. Będzie OK.
Stary 13-08-2014, 10:21   #129
bruneros
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo MK4 2.0 TDCI Ghia
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2009

Sluchajcie a jak to jest...
Kolega ma mondka Titanium z xenonami z 2010 roku (przedlift) i włączonym trybem skandynawskim. Po zdekodowaniu VINu w etisie, pokazuje ze jego auto jest wyposazone w światła do jazdy dziennej. Pytanie - czy wyłączając tryb skandynawski i mając światła na AUTO, dzienne odpalą sie automatycznie a po zmierzchu zapali się xenon ? ktorymi zarowkami realizowane są wowczas dzienne ?

planuje pozatym zakup kabelka - by wlasnie włączyć/wyłączyć tryb skandynawski w dwoch mondkach i mieć go na wypadek ew. problemów do zczytania błędów. specjalnie nic wiecej kombinować nie bede... ktory kabelek / interfejs kupić do takich zasosowań ? myslalem o viakenie za 150 zł. nada się ?
bruneros jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-08-2014, 11:06   #130
Pejotwroc
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,5T
Rocznik: 2008
Domyślnie

Ja też według vinu mam światła dzienne. W rzeczywistości są to fabrycznie uruchomione światła skandynawskie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I nie ma co szukać ukrytych żarówek do świateł dziennych bo takich nie ma. Włączenie świateł skandynawskich są plusy i minusy. Z minusów to tracimy tryb auto w oświetleniu który wg mnie jest bardzo przydatny. Trzeba niestety pamiętać żeby wieczorem przełączyć pstryczek z 0 na pozycję świateł mijania. Ale za to w ciągu dnia nie świeci podświetlenie kokpitu i doświetlenie zakrętów.
Rozwiązanie wg mnie to kupno modułu SD 2 albo montaż okrągłych ledów w oprawę przeciwmgielnych od modelu Titanium S.

Ostatnio edytowane przez Pejotwroc ; 13-08-2014 o 11:11
Pejotwroc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania