Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-08-2014, 09:55   #1
rafal8967
ford::average

Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 benzyna st-line
Rocznik: 2019
Domyślnie Laptop i gwarancja uszkodzeniowa

Witam jakieś 3 lata temu kupiłem laptopa, ale od pewnego czasu co jakiś czas laptop się zawiesza jest problem z rozruchem nie działa karta sieciowa. Już parę razy był w naprawie ale nic to nie pomaga po jakimś czasie usterki powracają. Pan z serwisu zasugerował mi że mam po prostu zniszczyć laptopa i żądać wymiany na nowy , gdyż mam wykupiona gwarancje. Co o tym sądzicie?, czy nie będę miał z tego powodu problemu z wymiana, dodam że w umowie jest wyraźnie napisane , jeśli sprzęt ulegnie uszkodzeniu w stopniu nie do naprawienia to zostanie wymieniony na nowy.

rafal8967 jest offline  
Stary 29-08-2014, 10:08   #2
sosmpsos
ford::beginner

Model: FF MK2 FL GOLD X
Silnik: 1.8tdci
Rocznik: 2010
Domyślnie

To jest ubezpieczenie producenta czy zewnętrznej firmy? Doczytaj dobrze OWU, sprawdź czy nie ma tam wpłaty własnej bo często przy uszkodzeniach mechanicznych i sprzęcie mobilnym taka występuje, zazwyczaj 10-20% wartości sprzętu.

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
sosmpsos jest offline  
Stary 29-08-2014, 10:11   #3
rafal8967

Domyślnie Odp: Laptop i gwarancja uszkodzeniowa

Laptopa kupiłem w MediaMarkt , i jest wzmianka o ,OWU i jakieś karcie podarunkowej, kwota karty podarunkowej odpowiada wartości wymiany

Ostatnio edytowane przez rafal8967 ; 29-08-2014 o 10:21
rafal8967 jest offline  
Stary 29-08-2014, 11:43   #4
sosmpsos

Domyślnie

Czyli zapewne dostajesz zwrot na kartę podarunkowa za którą później możesz dokonać zakupu. Jeżeli tak to nawet korzystniej bo po prostu możesz sobie kupi lepszy sprzęt. Ale na spokojnie przeczytaj regulamin tego ubezpieczenia czy nie ma tam żadnych haczyków.

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
sosmpsos jest offline  
Stary 29-08-2014, 11:45   #5
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61

Cytat:
Napisał rafal8967 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pan z serwisu zasugerował mi że mam po prostu zniszczyć laptopa i żądać wymiany na nowy
Pan z serwisu nie zwróci ci kasy w przypadku odmownego rozpatrzenia reklamacji, z tego też powodu gada, co mu ślina na język przyniesie. Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych, więc ewentualne zniszczenie, to tylko przepięcie spowodowane uderzeniem pioruna, działaniem działa elektronowego, albo wybuchem nuklearnym. W tym ostatnim przypadku laptop i tak nie ma znaczenia.
Stary 29-08-2014, 12:02   #6
rafal8967

Obejmuje uszkodzenia mechaniczne gdyż została dokupiona gwarancja na uszkodzenia mechaniczne, zalanie wodą itp,w kwocie 300zł na okres 4 lat licząc od daty zakupu
rafal8967 jest offline  
Stary 29-08-2014, 14:37   #7
sosmpsos

Najlepiej weź fv i dokumenty od ubezpieczenia, podjedź do najbliższego MM, nawiń temat że dziecko Ci strąciło sprzęt ze stolika i dopytaj się w jaki sposób będzie realizowana naprawa/wymiana. Jeżeli tylko powiedzą aby przywieźć sprzęt i od ręki Ci nabija na kartę kwotę to jesteś w domu. Gorzej jak odeślą sprzęt do serwisu, tam albo go naprawią albo wystawią oświadczenie o nienaprawialności (wtedy powinni Ci kasę oddać). I pamiętaj że jeżeli np. uszkodzona będzie matryca to najprawdopodobniej wymienią Ci matryce a środek (karta sieciowa, płyta, dysk) pozostaną nie ruszone.
sosmpsos jest offline  
Stary 29-08-2014, 23:04   #8
savo

Imię: Sebastian
Model: Mondeo MK 4
Silnik: 2.0 PB 145KM
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał rafal8967 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam jakieś 3 lata temu kupiłem laptopa, ale od pewnego czasu co jakiś czas laptop się zawiesza jest problem z rozruchem nie działa karta sieciowa. Już parę razy był w naprawie ale nic to nie pomaga po jakimś czasie usterki powracają. Pan z serwisu zasugerował mi że mam po prostu zniszczyć laptopa i żądać wymiany na nowy , gdyż mam wykupiona gwarancje. Co o tym sądzicie?, czy nie będę miał z tego powodu problemu z wymiana, dodam że w umowie jest wyraźnie napisane , jeśli sprzęt ulegnie uszkodzeniu w stopniu nie do naprawienia to zostanie wymieniony na nowy.
A moja historia jest taka: mój znajomy, kupił laptopa, od razu go ubezpieczył w ubezpieczalni dodatkowo, na miesiąc czy dwa przed końcem ubezpieczenia potraktował go młotkiem przez plecak (celował w miejsce gdzie jest dysk), zadzwonił do ubezpieczalni, że ma rozwalony laptop (na skutek upadku bagażu z dużej wysokości i późniejszego transportu samolotem - miał bilety w razie co) i kazali mu się zgłosić do sklepu gdzie go kupował, żeby oszacowali co z nim jest, pokazał sprzedawcy, koleś chciał naprawiać, po rozmowach i tym co zobaczył w torbie to podpisał coś w rodzaju "szkody całkowitej - nie nadaje się do naprawy", kwitek do ubezpieczali, potem nastąpiła próba cudownego leczenia laptopa raz jeszcze, ale ostatecznie padła decyzja - zapraszamy Pana do sklepu w celu wybrania nowego laptopa.
Kolega dowiedział się w sklepie, iż może wybrać sobie laptopa za nieco ponad 3 tyś. taka wartość jak zakupiony "stary". Tego również ubezpieczył (jakoś 300zł) na podobny wypadekGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Powodzenia w walceGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
savo jest offline  
Stary 29-08-2014, 23:12   #9
RedFord

Imię: Redzia
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1,6 TDCi
Rocznik: 2006

A to nie jest czasem tak, że po kolejnej nieudanej naprawie idziesz do sklepu z pismem iż towar jest nie zgodny z umową?
Kupowałeś dobry sprzęt a on ciągle choruje na to samo. To jest kolejne podejście do naprawy, związanej z tą samą sprawą. Nie mam żadnego sprzętu z MM, więc nie znam OWU, ale jeśli ciągle masz problem z tym samym, można spróbować z tym walczyć.

http://i33.tinypic.com/2qxnfwk.jpg

RedFord jest offline  
Stary 29-08-2014, 23:18   #10
rafal8967

Wiem ale to jest systemowy problem a na to jest chyba rok gwarancji a ta niestety się skończyła , wiec szukam innego rozwiązania
rafal8967 jest offline  
Zamknięty Temat

Zasady postowania