![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: jimiq
Model: FOSION
Silnik: 1,6
Rocznik: 2005
|
Witam
Posiadam FUSIONa 2005 1.6 benz + sekwencja AGCentrum Mam problem od jakiegoś czasu z szarpaniem silnika i wypadaniem zapłonu na cylindrze nr4 (taki błąd zgłasza opócz lambdy). Tylko się tak dzieje na LPG, na benzynie i dobrze pali i moc ma. Sprawdzałem już wszystko co dotyczy zapłonu, podmieniałem kable miejscami dalej źle. Cewka nowa MagnetoMarelli, kable nie pamiętam ale podwójnie siliconowane + świece NGK jakiś model właśnie do Fusiona. Wszystko jest nowe. Sprawdzałem też czy nie dostaje jakiegoś lewego powietrza czy coś, no czepiam już się wszystkiego. Auto rano zapala super, żadnych klekotów ani tym podobne (sugeruje zawory). Dodam że auto ma gaz od 3lat i przejechane prawie 160tyś. na samym gazie. I właśnie z tym pytanie. Usłyszałem coś takiego że przyczyną może być jakieś podciśnienie z parownika do kolektora. Czy to ma sens? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Sprawdż ciśnienie w cylindrach, może są już podpalone zawory, i na tym cylindrze jest dużo mniejsze ciśnienie, i wtedy właśnie komputer pokazuje wypadanie zapłonu. Jest za duża różnica w ciśnieniu pomiędzy cylindrami, i dlatego może sie tak dziać.
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
A może szwankuje wtryskiwacz gazu na tym cylindrze.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::average
![]() Imię: ŁUKASZ
Model: FUSION SILVER X
Silnik: 1.4 LPG
Rocznik: 2006
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Deliberować można długo, jak nie sprawdzi , to się nie przekona.
|
|
|
|
#7 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Autor napisał:
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Junior Moderator
![]() Imię: Dominik
Model: Galaxy mk2
Silnik: 2.3+LpgTech516
Rocznik: 2000
|
Tak jak mówi salom - sprawdź kompresję (to groszowe sprawy, a dowiesz się o kondycji silnika)
Może też być padnięty wtryskiwacz. Dodam jeszcze, że jeżeli auto nie ma sondy lambda dla każdego cylindra tylko jedną to numer wadliwego cylindra (w tym przypadku 4) wcale nie jest oczywisty - może być każdy inny.
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Imię: jimiq
Model: FOSION
Silnik: 1,6
Rocznik: 2005
|